Celeron processzor 10 wattos TDP-vel

Az Intel Y sorozatú processzorcsaládja egy új taggal bővült.

Celeron processzor 10 wattos TDP-vel

Az Intel 13 wattos TDP-vel rendelkező, szuperalacsony fogyasztás mellett üzemelő processzorai idén január elején mutatkoztak be. Az Ivy Bridge alapú processzorok között több modellt is találunk: a legerősebb a Core i7-3689Y, a leggyengébb pedig a Pentium 2129Y. Előbbi, azaz a kétmagos Core i7-es modell 1,5 GHz-es alap és 2,6 GHz-es Turbo Boost órajelet alkalmaz, rendelkezik Hyper-Threading támogatással, Intel HD Graphics sorozatú integrált videó vezérlője pedig 350 MHz-es alap- és 850 MHz-es Turbo órajelen ketyeg. Ez a processzor 4 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárral gazdálkodik.

Ezzel szemben a lista másik végén helyet foglaló Pentium Y2129 már sem Hyper-Threading, sem Turbo Boost támogatást nem kínál, processzormagjai pedig mindössze 1,1 GHz-es magórajelen ketyegnek. Ez a termék 2 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárat kapott, Intel HD Graphics sorozatú videó vezérlője pedig 350 MHz-es alap- és 850 MHz-es Turbo órajelen ketyeg.

Mostantól a család leglassabb tagjának járó címet nem a Pentium 2129Y, hanem a frissen bejelentett Celeron 1019Y viseli. Az újdonság Pentium sorozatú társához hasonlóan mellőzi a Hyper-Threading és a Turbo Boost támogatásokat, plusz AVX támogatással sem rendelkezik. A kétmagos újdonság processzormagjai 1 GHz-es magórajelen ketyegnek, harmadszintű megosztott gyorsítótárból pedig 2 MB-nyival gazdálkodik. Az Intel HD Graphics sorozatú videó vezérlő a Celeron modellekre jellemzően most is alaposan kicsontozva érkezik, vagyis nem rendelkezik sem QuickSync, sem WiDi, sem pedig Clear Video HD támogatással, plusz InTRU3D támogatást sem kapott. Az integrált videó vezérlő 350 MHz-es alap órajelen üzemel, a maximális Turbo órajel pedig 800 MHz-es értéket képvisel. A fedélzeten helyet kapott még egy DDR3-as memóriavezérlő is, amely kétcsatornás memóriatámogatással segíti a rendszert. Az új processzor 10 wattos TDP-vel érkezik, amely akár 7 wattig is csökkenthető, persze utóbbi esetben mindenképpen számítani kell némi teljesítménycsökkenésre.

A fenti paraméterek alapján azt gondolhatnánk, hogy a Celeron 1019Y olcsóbb lesz, mint a Pentium 2129Y, a helyzet mégsem ez: a Celeron modell 153 dollárba, a Pentium pedig 150 dollárba kerül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward