Shop menü

BEMUTATKOZOTT AZ MSI CLAW, AZ ELSŐ INTEL METEOR LAKE ALAPÚ KÉZI JÁTÉKKONZOL

Az újdonság 699 dolláros listaáron érkezik, megjelenésére azonban még várni kell egy kicsit.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Bemutatkozott az MSI Claw, az első Intel Meteor Lake alapú kézi játékkonzol

Az MSI elég nagy meglepetést okozott azzal, hogy kiderült, belépnek a kézi játékkonzolok piacára, ahol olyan ikonikus vetélytársak ellen kell felvenniük a kesztyűt, mint amilyen a Valve Steam Deck, az ASUS RoG Ally, vagy éppen a Lenovo Legion Go. A friss jövevény, vagyis az MSI Claw központi egysége viszont nem az AMD térfeléről származik, hanem az Inteléről: ez az első olyan kézi játékkonzol, ami Intel Meteor Lake sorozatú SoC egység köré épül.

Galéria megnyitása

Az MSI Claw egy 294 milliméter széles, 117 milliméter magas és 21,2 milliméter vastag kézi játékkonzol, ami 675 grammot nyom a mérlegen, vagyis picivel nehezebb és nagyobb, mint az AMD RYZEN Z1 alapú ASUS RoG Ally, ami 605 grammos. A nagyobb kivitel az MSI szerint az ergonómiát szolgálja, azaz tudatos tervezés eredménye, a nagyobb tömeg pedig egyebek mellett a nagyobb kapacitású akkumulátorból is fakad.

Formavilág és kijelző terén persze van némi hasonlóság a szóban forgó duó között. Az MSI Claw is egy 7 hüvelykes képátlójú, 1920 x 1080 pixeles natív felbontás mellett működő érintőkijelzőt kapott, ami 16:9-es képaránnyal rendelkezik és 120 Hz-es maximális képfrissítési ráta elérésére képes. A kijelzőt az Intel Meteor Lake sorozatú SoC egység iGPU-ja hajtja meg, amely várhatóan az XeSS névre keresztelt felskálázó technológiát is segítségül hívja annak érdekében, hogy az egyes játékok megfelelő teljesítmény mellett fussanak.

Galéria megnyitása

Processzorból egyébként kétféle Meteor Lake sorozatú modell közül lehet majd választani, az egyik a Core Ultra 5 135H, míg a másik a Core Ultra 7 155H – előbbi összesen 14 processzormaggal rendelkezik (4P, 8E, 2 LP), míg utóbbinál már 16 processzormag áll rendelkezésre (6P, 8E, 2 LP). Az iGPU mindkét esetben 8 Xe magot kapott, viszont órajelek terén van 50 MHz különbség a gyorsabbik modell javára. Az említett SoC egységekhez 16 GB-nyi memória társulhat, igaz, a korábbi pletykában 32 GB-ot is említettek, erről azonban a CES 2024 alkalmával nem esett szó.

Az apróság maximum 1 TB-nyi tárhelyet vonultathat fel, ami PCI Express 4.0 csatolót és NVMe protokollt használhat, azaz nem lesz lassú. A vezeték nélküli kommunikációt egy Intel Killer Wi-Fi 7 BE7150-es vezérlő biztosítja, ami Bluetooth 5.4 támogatást is kínál. Ezen kívül kapunk egy Thunderbolt 4-es USB-C portot, egy fejhallgató kimenetet, valamint egy microSD memóriakártya olvasót is – ezek mind a felső él mentén foglalnak helyet.

Galéria megnyitása

Az apróság a szokásos beépített kontrollert kapta, a ház hátulját pedig úgy alakították ki, hogy kényelmesen a kezeinkbe simuljon. Sajnos itt nincs extra borítás, így ha izzad a kéz, a műanyag csúszóssá válik – nincs meg a prémiumérzet. Ahogy a RoG Ally esetében, úgy az MSI Claw-nál is kapunk két makró gombot, amelyek hátul helyezkednek el, plusz négy menügomb is található a kijelző körül.

Galéria megnyitása

A mobil áramellátásról egy 53 wattórás akkumulátor gondoskodik, ami mindhárom riválishoz képest nagyobb kapacitást kínál: a RoG Ally 40 wattórás, a Steam Deck OLED 50 wattórás, a Lenovo Legion pedig 49,2 wattórás akkumulátort vonultat fel. Az MSI szerint az energiaforrás egy teljes töltés hatására akár 2 órányi üzemidő elérésére is képes teljes terhelés esetén, ami nem hangzik rosszul.

Galéria megnyitása

Szoftver terén egy Windows 11-es operációs rendszerrel ellátott megoldással van dolgunk, ami kapott egy MSI Center M nevű alkalmazást, ezen keresztül elérhetjük például a Steam és az Epic kínálatát is, valamint elvégezhetjük a különböző beállításokat. Utóbbiak közé tartozik az RGB LED alapú világítás testreszabása, illetve a makrók gombok beállítása is. A tervek között szerepel egy dokkoló piacra dobása is, ami extra portokat kínál, így egyebek mellett HDMI videó kimenet, illetve USB-A csatlakozó is kerülhet rá, igaz, a végleges portkiosztás még kidolgozás alatt van, így erre nem is tértek ki részletesebben.

Az MSI Claw a tervek szerint valamikor február vagy március környékén jelenhet meg, ára pedig 699 és 799 dollár között helyezkedhet el, felszereltségtől függően. Hogy végül megéri-e az árát az MSI első kézi játékkonzolja? Erre majd csak néhány hónap múlva, az első részletes tesztek megjelenésekor derülhet fény.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére