Shop menü

MEGJELENT AZ INTEL METEOR LAKE SOROZATA, ÚJ LENDÜLETET KAPHAT A NOTESZGÉPEK SZEGMENSE

Az új mobil processzorok egy része már ma elrajtolt, jövőre pedig további három modell érkezik. Természetesen már most fény derült a teljes sorozat legfontosabb tulajdonságaira, valamint gyártói tesztek is érkeztek.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Megjelent az Intel Meteor Lake sorozata, új lendületet kaphat a noteszgépek szegmense

Az Intel ma, az AI Everywhere rendezvény keretén belül hódító útjukra indította a Meteor Lake sorozatú mobil processzorokat, amelyek azonnal elérhetőek is lesznek a legújabb noteszgépek fedélzetén, de az egybegépeket, valamint a kompakt asztali számítógépeket is célba veszik. Az biztos, hogy DIY piacra szánt, dobozos kivitelben érkező asztali processzorok ebből a szériából nem készülnek, pedig a korábbi pletykák alapján tervben volt az újdonságok piacra dobása, de végül elvetették az ötletet, és ezt már hivatalosan is megerősítették.

A felépítés dióhéjban

Galéria megnyitása

A Meteor Lake sorozat alapjául szolgáló lapka legfontosabb tulajdonságairól korábbi összefoglalónkban már beszámoltunk, így most már csak a legfontosabb tudnivalókra térünk ki. Ezek a processzorok négy lapkából álló kivitelben érkeznek, amelyek közül a P-Core és az E-Core részleget tartalmazó lapka elsőként aknázhatja ki az Intel 4 gyártástechnológiában rejlő lehetőségeket.

Galéria megnyitása

A CPU Tile mellett egy SoC Tile, egy iGPU Tile és egy I/O Tile is a kínálat részét képezi, a lapkák összeköttetését az Intel Foveros 3D technológiája biztosítja. A 3D Foveros lapka, amire a chipletek kapcsolódnak, az Intel 16 gyártástechnológiájával készül, míg a GPU Tile a TSMC N5, az I/O Tile és a SoC Tile pedig a TSMC N6 csíkszélességét alkalmazza.

Galéria megnyitása

A Core Ultra sorozatú Meteor Lake SoC egységek fedélzetén maximum 6 darab P-Core és 8 darab E-Core kaphat helyet, valamint két darab LP E-Core is jelen van a SoC Tile belsejében. Az újdonságok a P-Core részleg esetében maximum 5,1 GHz-es boost órajelet vethetnek be, az Intel Arc sorozatú iGPU pedig maximum 8 Xe magot foghat munkára. A mobil processzorok mellé maximum 64 GB-nyi LPDDR5(X)-7467 MHz-es fedélzeti memória társulhat, de ha a DDR5-5600 MHz-es szabványt választja az adott gyártó, akkor már 96 GB-nyi rendszermemória beépítésére nyílik lehetőség. Utóbbi opció persze nem lesz elérhető a kifejezetten alacsony fogyasztású modelleknél. A rendszermemória többnyire alaplapra forrasztott kivitelben érkezhet, a következő generációtól kezdve azonban már fedélzeti memóriával ellátott példányok is készülhetnek, ilyen verziót a Meteor Lake SoC-ból is bemutatott korábban a gyártó, ami igazából egy technológiai demónak minősült. Az új SoC Thunderbolt 4 és Wi-Fi 6E támogatással érkezik, valamint Wi-Fi 7 támogatással ellátott rendszerek is épülhetnek a Meteor Lake sorozat tagjai köré.

Galéria megnyitása

Nagyon fontos újítás az NPU, azaz a Neural Processing Unit megjelenése, amellyel az mesterséges intelligenciához kapcsolódó munkafolyamatok helyben gyorsíthatóak, ezzel lényegében eljön az AI PC kategória kora is. Természetesen az Intel mellett egyéb gyártók is kínálnak hasonló funkcionalitást, gondoljunk csak az Apple, az AMD, vagy éppen a Qualcomm megoldásaira.

A kínálat

A Core Ultra családban összesen nyolcféle modell jelent meg ma, ezek között négy darab „H” sorozatú processzor található, valamint  két darab „U” sorozatú példány lapul a sorban. Az újdonságok mindannyian a Core i5-ös vagy a Core i7-es sorozatot erősítik, a nagyobb tűzerővel rendelkező Core i9-es modell majd csak 2024 folyamán jelenhet meg, és ugyanez a helyzet a másik két „U” sorozatú, alacsony fogyasztású processzor esetében is, amelyek a Core i5-ös és a Core i7-es szériát erősítik. A teljes széria tehát 11 modellből áll majd, ma ebből 8 rajtolt el. Feltűnhet egyébként az is, hogy „P” sorozatú mobil processzorok ezúttal nem érkeztek, ami nem is véletlen, hiszen ezt a szintet beolvasztották a „H” sorozatba.

Galéria megnyitása

A csúcsot a 45 W-os TDP kerettel rendelkező Core Ultra 9 185H képviseli majd, amelynél 5,1 GHz-es maximális boost órajel áll rendelkezésre, természetesen a P-Core részleg esetében. Ez a modell maximálisan kiaknázhatja a Meteor Lake lapkában rejlő lehetőségeket, azaz összesen 16 processzormaggal és 22 szállal gazdálkodhat, valamint az Intel Arc iGPU is maximális felszereltséggel érkezik, és egyedüliként vethet be 2350 MHz-es boost órajelet a kínálaton belül. Az újdonság 115 W-os maximális fogyasztással rendelkezik, ami a boost órajelre vonatkozik. Érdekesség, hogy az NPU ugyanaz lesz az összes modellnél, teljesen mindegy, milyen kategóriába tartoznak.

Jönnek az új EVO noteszgépek is

A friss EVO specifikáció alapján az Intel EVO Edition plecsnit akkor érdemelheti ki az adott noteszgép, ha tíz vagy több órán át bírja az akkumulátora egyetlen teljes töltés hatására valós felhasználás alkalmával, 1080p-s felbontású kijelző mellett. Ezzel együtt az is fontos, hogy az akkumulátornak 30 perces gyorstöltés hatására legalább 4 órányi üzemidőt kell biztosítania, ugyancsak 1080p-s kijelző mellett. Az adott notebooknak 1,5 másodpercen belül be kell kapcsolnia, lehetővé téve a felhasználó-azonosítást, ám ebben a kitételben a jelek szerint nem szerepelnek a videokártyával ellátott modellek, csak az iGPU-val ellátott példányok.

Kiemelten fontos, hogy az EVO modelleknek legalább Wi-Fi 6E támogatással kell rendelkezniük, valamint jó minőségű webkamerát kell kapniuk. A kamerának a többnyire okostelefonokhoz használt VCX teszten legalább 32 pontot kell elérnie, valamint minden kamera mellé kell jelzőfény is, hogy látni lehessen, ha aktív az egység. Az audió és a videó funkciókhoz használni kell az NPU-t, valamint a Microsoft Studio Effects támogatása és használata is kötelező.

Gyártói teszteredmények

Az Intel belsős mérései számos érdekességet mutatnak, már ami az új processzorok teljesítményét és tulajdonságait illeti, ám ezeket a számokat érdemes távolságtartóan kezelni. A teljes és részletes képet majd az első független tesztek mutatják be, azokban relevánsabb összehasonlítások is helyet kaphatnak majd.

Galéria megnyitása

Ahogy az lenni szokott az előző generációval és a konkurens processzorokkal egyaránt összemérték az újdonságokat. Az első és legfontosabb teszt az energiahatékonysággal foglalkozik, ebben a Core Ultra 7 165H igencsak jól teljesít, ugyanis 28 W-os PL1 érték mellett 25%-kal kevesebbet fogyaszt, mint egy Core i7-1370P modell, miközben mindketten Netflix videót streamelnek. A Meteor Lake modell előnye, hogy míg elődje a P-Core és az E-Core részleget egyaránt használja a feladathoz, addig a Core Ultra 7 165H csak a két alacsony fogyasztású LP E-Core processzormagra támaszkodik, amelyek a SoC Tile fedélzetén lapulnak.

Galéria megnyitása

Az AMD 28 W-os RYZEN processzorához hasonlítva már akár 79%-kal kisebb lehet az új Intel SoC fogyasztása, ez persze nem videó lejátszásra, hanem az asztali üresjáratra vonatkozik. Netflix tartalom streamelésekor az Intel processzor 48%-kal, helyi 4K-s videó lejátszásakor pedig 44%-kal fogyaszt kevesebb, mint az AMD terméke, webböngészés és Microsoft Teams használata közben azonban már csak 7% az Intel előnye, legalábbis a belsős tesztek szerint. Ennek fényében érdekes lesz, milyen eredményekkel zárulnak majd az első független tesztek.

A teljesítménytesztekben a Core Ultra 7 165H mellett a Core i7-1370P, valamint a RYZEN 7 7840U szerepelt, plusz még a Qualcomm 8cx Gen 3 SoC egységét is beemelték. A SPECrate*2017_int_base tesztben a RYZEN processzorhoz képest 11%-os előny mutatkozott, míg a Core i7-1370P-hez képest 9%-kal bizonyult gyorsabbnak az újdonság. Egy Apple M3 Soc szintén szerepelt a tesztekben, ám ennek eredményeit valamiért több mérés alkalmával is titkolják, ami kissé fura.

Az egyszálas tesztekben a Core Ultra 165H 21%-kal gyorsabb, mint a RZYEN 7 7840U, míg a Core i7-1370P 12%-kal múlja felül a RYZEN teljesítményét. A Qualcomm SoC egysége nagyon lemarad, az Apple M3 SoC teljesítményével kapcsolatban pedig nem közöltek adatokat. A többszálas teszt alkalmával már nem volt ilyen acélos az előny, ugyanis a Core i7-1370P csak 2%-kal, a Core Ultra 7 165H pedig csak 11%-kal múlta felül a RYZEN 7 7840U teljesítményét. Az előny persze így is előny.

Galéria megnyitása

A multimédiás tesztekben a Core Ultra 7 165H mellett a RYZEN 7 7840U, illetve a Core i7-1360P szerepelt. Az Intel Core Ultra sorozatú újdonsága minden tesztben felülmúlta a RYZEN teljesítményét, míg a Core i7-1360P hol lassabb, hol pedig gyorsabb volt ellenfelénél, és még holtversenyt is produkáltak.

Természetesen az iGPU részleg tesztelése sem maradhatott el. Itt fontos kiemelni, hogy az új iGPU esetében csak azokban a konfigurációkban lehet Intel Arc elnevezést használni, amelyeknél legalább 16 GB-nyi kétcsatornás rendszermemória van szolgálatban, egyéb esetekben Intel Graphics név alatt fut majd az új GPU.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Játékok alatt a Core Ultra 7 165H iGPU-ja akár kétszer gyorsabb lesz, mint a Core i7-1370P fedélzetén dolgozó megoldás, ami igencsak jól hangzik. Korábban csak annyit árultak el az iGPU teljesítményével kapcsolatban, hogy az akár kétszer akkora teljesítményre is képes lesz, mint az előző generációs megoldás, és ezt néhány cím alatt tudja is az újdonság, az esetek többségben azonban ennél kisebb gyorsulásra lehet számítani.  Ahogy az fentebb látható, az XeSS technológia is segíthet a teljesítmény növelésében, ami javíthatja az egyes címek játszhatóságát.

Némi összehasonlítást a RZYEN 7040 sorozat egyes tagjaival szemben is végeztek, méghozzá 1080p-s felbontás és közepes képminőség mellett. A RYZEN 7 7840U-hoz képest 5%-kal gyorsabbnak bizonyult a Core Ultra 165H, már ami a 16 hüvelykes tesztlaptopokat illeti, viszont a 14 hüvelykes méretkategóriában már 11% volt az Intel előnye.

Galéria megnyitása

Utóbbihoz hozzá tartozik, hogy ebben a tesztben az Intel Core Ultra 7 165H 5%-kal lassabb volt, mint a 16 hüvelykes noteszgépben, míg az AMD RYZEN 7 7840U teljesítménye 11%-kal esett a 14 hüvelykes noteszgépben a 16 hüvelykesben felmutatott szinthez képest. Ez a teljesítménycsökkenés a kisebb légtérből fakadó nehezebb hőleadásnak köszönhető, így a mobil processzorok összességében rövidebb ideig tudnak maximális órajelen üzemelni.

Természetesen van NPU teszt is a kínálatban, amelynek során nemcsak az NPU, hanem az iGPU és a CPU teljesítményét is hozzáadták a végeredményhez. A három „AI motor” összesen 34 TOP/s-os maximális számítási teljesítmény elérésére képes, ám azt nem árulták el, ebből mennyi a dedikált NPU teljesítménye – egyes információk alapján csak 10 TOP/s, vagyis ugyanannyi mint az AMD RYZEN 7040-es sorozatánál elérhető AI gyorsítóé, de ez hivatalos forrásból még nem nyert megerősítést. Érdekesség, hogy RYZEN fronton már a 8040-es széria is debütált, amelynek tagjai már 16 TOP/s-os AI gyorsítót kaptak.

Galéria megnyitása

Az NPU teljesítményét hivatalosan tehát még nem árulták el, azt viszont kiemelték, hogy az AI gyorsítást többféle szoftverbe is elhozzák, ennek érdekében már 100-nál is több szoftvergyártóval léptek együttműködésbe, akik 300-nál is több olyan funkciót fejlesztenek, amelyekkel kiaknázhatóak az NPU-ban rejlő lehetőségek. Ezzel együtt OpenVINO támogatás is rendelkezésre áll, ami szintén jó hír. A konkrét mérések során, ahol megint a Core i7-1370P és a RYZEN 7 7840U volt a Core Ultra 165H ellenfele, az a kép rajzolódott ki, hogy gyakorlatilag minden téren gyorsabb az Intel újdonsága.

Galéria megnyitása

A Core i7-1370P-hez mérve a generatív AI alatt elérhető teljesítmény 1,7x nagyobb lehet, míg az Int8 számítási feladatok alatt elérhető energiahatékonyság 2,5x jobb, mint az előző generációs processzornál. További jó hír, hogy Zoom alapú videóhívás alapján az NPU segítségével 38%-kal alacsonyabb fogyasztás érhető el.

Rövidesen kereskedelmi forgalomban is elérhetővé válik az új széria

Galéria megnyitása

Az Intel ígérete szerint a Core Ultra alapú notebookokat már most bejelenthetik a partnerek, majd ezeket a termékeket rövidesen kereskedelmi forgalomban is megtalálhatjuk. A vállalat számos OEM partnerrel működött együtt annak érdekében, hogy minél többféle modell készülhessen.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére