Bemutatkozott a Qualcomm saját VR headsetje

A Snapdragon 820 alapú VR headset fedélzetén 70 Hz-es AMOLED kijelző kapott helyet, ami szemenként 1440 x 1440 pixeles felbontást nyújt.

Bemutatkozott a Qualcomm saját VR headsetje

A virtuális és a kiterjesztett valóság körül meglehetősen nagy pezsgés tapasztalható, ugyanis mindkét területhez óriási reményeket fűznek a gyártók és a tartalomkészítők. Eszközök frontján is komoly tempóban haladnak a fejlesztések, ugyanis míg eleinte olyan headsetek készültek, amelyek meglévő asztali- vagy mobil számítógéphez kapcsolódhatnak, egy ideje már önálló, minden hardvert tartalmazó headsetek tervezése is zajlik – gondoljunk csak az Intel-féle Project Alloyra, vagy éppen az AMD alapú Sulon Q-ra.

Most a Qualcomm is előrukkolt saját megoldásával, ami az Intel és az AMD megoldásához hasonlóan szintén önállóan használható, vagyis nincs szüksége külön PC-re, mint mondjuk az Oculus Riftnek vagy a HTC Vive-nak. A Qualcomm VR820-as VR headsetje a kínai Goertek közreműködésével készülhetett el, szerepe pedig kettős: egyrészt kapható lesz önálló termékként, másrészt azonban referencia platformként is funkcionál, azaz a VR820 mintájára egyéb gyártók is fejleszthetnek majd saját VR headsetet.

A VR820 alapját egy Snapdragon 820-as SoC egység adja, amelyhez 2880 x 1440 pixeles felbontású AMOLED kijlezőtömb kapcsolódik. A 70 Hz-es képfrissítési rátával dolgozó kijelzőtömb szemenként 1440 x 1440 pixeles felbontást biztosít, a rendszer pedig szemkövető szenzorokat is tartalmaz, így a tartalmak renderelése az aktuális nézőpontnak megfelelően, hatékony erőforrás-felhasználás mellett történik. A headset ezzel együtt fejmozgás-követésre is képes (DOF: 6), ehhez ráadásul külső kiegészítőkre sincs szüksége – nem úgy, mint a Rift és a Vive esetében. Noha felbontás terén mind a HTC Vive, mind pedig az Oculus Rift lemarad a VR820-tól, hiszen ezek a headsetek szemenként csak 1080 x 1200 pixeles felbontást nyújtanak, képfrissítési ráta esetében már fordul a kocka, ugyanis az említett riválisok 90 Hz-re képesek. Ezek persze csak számok, a végső ítéletet úgyis a tesztek mondják ki. Az viszont tény, hogy az új headset 4K HEVC tartalmakat 70 FPS-es sebességgel jeleníthet meg, késleltetése pedig 18 ms körül helyezkedik el, azaz ebben a tekintetben a Samsung GearVR-hez hasonlít majd.

Az új platform Android alapokon nyugszik, a fejlesztők pedig a Qualcomm saját Snapdragon VR fejlesztőkörnyezetét használhatják hozzá. A VR820 a dolgok jelenlegi állása szerint az év negyedik negyedévében válhat elérhetővé, a partnerek saját eszközei pedig nem sokkal ezután lesznek kaphatóak. Arról egyelőre nincs pontos adat, hogy a VR820 listaára hogyan alakul, de a Qualcomm tervei szerint az árszint a nagyteljesítményű táblákéhoz hasonlít majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward