Bemutatkozott a Microsoft HoloLens 2 és az Azure Kinect

Az új HoloLens rengeteg apró változással érkezik, így összességében sokkal jobban használható, mint elődje.

Bemutatkozott a Microsoft HoloLens 2 és az Azure Kinect

A Microsoft Barcelonában mutatta be a második generációs HoloLens-et, amely nem túl meglepő módon a HoloLens 2 nevet kapta. Az új hardver köré épülő, frissített dizájnnal rendelkező, előző generációs társához képest hatékonyabban használható újdonság mellett az IoT világot megcélzó Azure Kinect is bemutatkozott. Nézzük sorban, pontosan milyen termékekkel van dolgunk.

HoloLens 2

A második generációs HoloLens alaposan megújult kívül-belül. A hardver alapját a korábbi Intel Atom x5-Z8100-as SoC helyett már egy Qualcomm Snapdragon 850-es SoC egység adja, amely mellé a vállalat második generációs holografikus processzorát társította. Utóbbiról egyelőre sajnos nem tudni, pontosan milyen újításokkal rendelkezik, de idővel valószínűleg erre is fény derül. Hardver terén egyébként 802.11 ac2x2 WiFi, illetve Bluetooth 5.0-s támogatás egyaránt rendelkezésre áll, csak úgy, ahogy USB-C port is. A kamera 8 megapixeles állóképek és 1080p30 videók felvételére képes, a kijelzőket pedig lecserélték, így ezen a téren hatalmas javulás várható. Az új 2K MEMS kijelzőknek köszönhetően a HoloLens 2 kétszer akkora látószöggel rendelkezik, mint az eredeti modell, miközben a képi megjelenítés ugyanolyan tiszta, mint azt már megszokhattuk. A Microsoft szerint jelenleg a HoloLens az egyetlen olyan holografikus eszköz, amely látószög-fokonként 47 pixelt képes megjeleníteni, vagyis 2209 pixel áll rendelkezésre vertikális és horizontális „használatra”. A felbontás és a széles látószög jóvoltából a 2K MEMS kijelzőkön keresztül akár olyan weboldalakat is kényelmesen meg lehet tekinteni, amelyek 8 pixeles betűmérettel dolgoznak – ezt a keynote alkalmával meg is mutatták. Ide kapcsolódik, hogy az új modell már írisz-leolvasásra is képes, így biometrikus alapokon is bejelentkezhetünk a Windows-ba, illetve egyéb alkalmazásokba is.

Galéria megnyitása

Az új belső mellett számos külső változásra is felfigyelhetünk. A HoloLens 2 sokkal kényelmesebben viselhető, mint elődje, hála a jobb párnázásnak, illetve a módosított dizájnnak. Fontos újítás, hogy az új modellt már a szemüvegesek is kényelmesen viselhetik, a HoloLens 2 előlapja pedig igény esetén fel is hajtható, így ha a való világban szeretnénk interakcióba lépni valakivel vagy valamivel, nem feltétlenül muszáj levenni az eszközt – elég csak felhajtani az előlapot. Azt is fontos megemlíteni, hogy az eszköz súlypontját hátrébb tolták annak érdekében, hogy kényelmesebben használhassuk, azaz kevésbé húzza előre viselője fejét, valamint kevésbé fárassza a felhasználót. Az új eszköz könnyebb anyagokból készült, az előlap például szénszálas házzal rendelkezik, a dupla fejpántos rendszert pedig kiegyensúlyozott fejpántra cserélték, amelynek hátulján egy tekerős állító mechanika foglal helyet, így a legtöbb fejformához tökéletesen alkalmazkodhat a rendszer. A legjobb dizájn elkészítéséhez több ezernyi eltérő korú, nemű és etnikumú felhasználó fején végeztek 3D szkennelést, így a végső forma a felhasználók többségéhez tökéletesen passzol.

Az új HoloLens esetében az interakciós modell is megújult, így az eszközön keresztül sokkal természetesebben léphetünk kapcsolatba a különböző virtuális objektumokkal. Az első generációs modellnél még speciális kézmozdulatokra volt szükség az interakcióhoz, mostantól azonban természetesen mozgathatjuk, méretezhetjük és forgathatjuk a különböző tárgyakat, valamint a gombokat is közvetlenül használhatjuk. Az ablakokat megfoghatjuk és könnyen elmozdíthatjuk, a kis objektumokat a sarkaikat megfogva nagyobbra húzhatjuk, a gombokat pedig egyszerűen megnyomhatjuk, mint a való életben.

A főként üzleti felhasználók számára készített HoloLens 2 nem csak hardver, formavilág és interakciós modell terén hozott újításokat, hanem szoftveres területen is. Az új termékhez készült Microsoft Dynamics 365 támogatás, plusz egy Guides nevű újítást is bemutattak, ami az új munkavállalók betanítását segíti. A HoloLens Azure Spatial Anchors nevű szolgáltatáson keresztül az AR Kit, AR Core és HoloLens eszközök ugyanazokat a virtuális objektumokat láthatják valós időben, ami nagyban fokozza a produktivitást, illetve a különböző csoportokkal való együttműködést. Az Azure felhőszolgáltatás magában foglalja a Remote Rendering funkciót is, vagyis különböző, magas poligonszámú tartalmakat lehet gond nélkül a HoloLens-re streamelni, ami új lehetőségek előtt nyitja meg a kapukat.

Maga a HoloLens 2 már előrendelhető, ára 3500 dollár. A terméket havidíjas konstrukcióban is el lehet érni, ahol a legolcsóbb csomag 125 dollárról indul. A HoloLens 2 még idén elérhetővé válik.

Felbukkant az Azure Kinect is

Ez az újdonság tulajdonképpen egy fejlesztői csomag, amely elsősorban az IoT alapú eszközökhöz passzol. A csomag lehetővé teszi az eszközök számára, hogy Azure Sphere alapú, számítógépes látással és beszéddel kapcsolatos modelleket használjanak. Az Azure Kinect keskeny és széles-látószögű kamerákkal szerelve egyaránt elérhető lesz, sőt, igény esetén akár több ilyen kamerát is össze lehet majd kapcsolni egymással annak érdekében, hogy panoráma nézetet hozhassunk létre.

Galéria megnyitása

Mivel egy fejlesztőknek szánt eszközről van szó, minden SDK és dokumentáció rendelkezésre áll majd, így a szakemberek gyorsan és egyszerűen elkezdhetik a munkát. Az IoT mellett persze sok egyéb szegmensben is jól jöhetnek az Azure Kinect szolgálatai, az pedig külön jó hír, hogy a Windows 10 és az Azure Sphere IoT támogatása után most egy külön hardver is érkezik a szegmensbe, ami sok új lehetőséget biztosít a fejlesztők számára.

Az Azure Kinect már előrendelhető, listaára 399 dollár.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap