Bemutatkozik a világ leggyorsabb GeForce GTX 980-asa

Az EVGA GeForce GTX 980 K|ngp|n Edition egy igazi fenevad, amely extrém tuningra és világrekordok megdöntésére született.

Bemutatkozik a világ leggyorsabb GeForce GTX 980-asa

Az EVGA néhány hete jelentette be, hogy egy rendkívül különleges videokártyával készül a harcore tuningosok számára, amely GeForce GTX 980-as alapokon nyugszik. A világrekordok megdöntésére született termékről akkoriban néhány sejtelmes fotó is érkezett, ám azt nem lehetett tudni, pontosan mit kínál az újdonság.

Ma végre eljött a pillanat arra, hogy megismerhessük az EVGA GeForce GTX 980 K|ngp|n Edition modelljét, ami egy igazi bestia. Az egyedi nyomtatott áramköri lapra támaszkodó újdonság 14+3 fázisú digitális tápáramkörrel gazdálkodik, amely akár 600 ampernyi áramerősség leadására is képes. A tápellátást a PCI Express 3.0 x16-os sloton kívül két darab nyolctűs és egy darab hattűs PCI Express tápkábel végzi. A minőségi komponensek 12 rétegű nyomtatott áramköri lapon helyezkednek el, amely extra rezet is kapott a minél zavartalanabb, minél kiegyensúlyozottabb tápellátás biztosítása érdekében.

A GM204-es GPU 1291 MHz-es alap- és 1393 MHz-es GPU Boost 2.0-s átlag órajelet alkalmaz, a 256-bites adatsín végén lógó 4 GB-nyi fedélzeti memória pedig 7010 MHz-es effektív órajelen üzemel. Persze ezek az értékek könnyedén feljebb is tornázhatóak: K|ngp|n kezei alatt 2200 MHz-es GPU órajelet és 8900 MHz-es effektív VRAM órajelet ért el a bestia, természetesen folyékony nitrogén alkalmazásával. A végeredmény 20816 pont lett 3DMark Fire Strike teszt alatt.

A hűtésről alap esetben is erős, igényes megoldás gondoskodik. A memóriachipek és a MOSFET-ek külön hűtőlapot kaptak, a GPU-t pedig egy ACX 2.0-s megoldás hűti, amit az EVGA mérnökei fejlesztettek ki. Az "i"-re a hátlapi hűtőlemez teszi fel a pontot, ami nem csak a hűtés hatásfokát javítja, de segít abban is, hogy megakadályozza a PCB deformálódását. Az ACX 2.0-s hűtés egyébként egyenes hőcsöveket alkalmaz, amelyek 6%-kal hatékonyabban vezetik el a hőt. Az alumínium lamellák felett két darab dupla golyóscsapágyas ventilátor teljesít szolgálatot, méghozzá rendkívül halkan. A ventilátorok 60 Celsius fokos GPU hőmérséklet alatt kikapcsolnak, így a videokártya alacsonyabb terhelés alkalmával abszolút nem zajong.

A fedélzeten háromállású kapcsolóval lehet váltani a három BIOS között, a színes LED-es világítást pedig – ami a logókat világítja meg – az EVGA PrecisionX szoftverrel tudjuk testre szabni. Extra, hogy a mellékelt második hátlapi panellel egyslotos videokártyaként is használható az EVGA GeForce GTX 980 K|ngp|n Edition – ez akkor jöhet jól, ha például folyadékhűtésben gondolkodunk. A termék EVBot csatlakozót is kapott, videó kimenetei között pedig egy dual-link DVI, egy HDMI és három darab Mini DisplayPort csatlakozó sorakozik.

A fenti extrákat persze alaposan meg is kell fizetni. Az egyelőre még csak előrendelésben kapható újdonság ajánlott végfelhasználói ára 749,99 dollár.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward