Shop menü

AZ INTEL VEZETŐJE EGYELŐRE NEM TART AZ ARM ALAPÚ SOC EGYSÉGEK JELENTŐSEBB MÉRTÉKŰ TÉRHÓDÍTÁSÁTÓL A PC PIACON

A készülő ARM alapú SoC egységek ellen a következő generációs x86-os SoC egységekkel veszi fel a kesztyűt a gyártó.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Intel vezetője egyelőre nem tart az ARM alapú SoC egységek jelentősebb mértékű térhódításától a PC piacon

A PC piacon eddig nem igazán arattak kirobbanó sikert az ARM alapú SoC egységek köré épülő konfigurációk, ami részben annak is köszönhető, hogy szoftveres támogatás és funkcionalitás terén nem volt valami vonzó a kép a végfelhasználók számára, és a teljesítmény sem volt éppen optimális. Természetesen próbálkozások ennek ellenére is voltak, ám a Windows on ARM platform valahogy nem tudott értékelhető mértékben elterjedni, ennek megfelelően még mindig az x86-os processzorok köré épített rendszerek uralják ezt a szegmenset.

Az Apple időközben házon belül kifejlesztett SoC egységekre ültette át teljes termékpalettáját, már ami a Mac felhozatalt illeti, és ezek a termékek igencsak népszerűek az átlagfelhasználók és a professzionális felhasználók között, hiszen mind teljesítmény, mind pedig funkcionalitás terén rendkívül ütőképesek. Az Intel vezetése aligha örül, hogy egy akkora vevőt, mint amekkora az Apple, az elmúlt évek folyamán elveszítettek, de ezen a téren már nincs visszaút, az Apple a saját útját járja.

Galéria megnyitása

A PC piacon is mozgolódás jelei mutatkoznak, ugyanis a Qualcomm éppen nemrégiben mutatta be speciális ARM alapú SoC egységét, a PC piacra szánt Snapdragon Elite X modellt, ami hivatalosan majd csak a következő év folyamán bukkanhat fel a konkrét konfigurációk fedélzetén, de bejelentésére már sor került, ahogy azt ebben a hírben megírtuk. A szóban forgó SoC bejelentése előtt nem sokkal egy olyan pletyka is szárnyra kapott, ami alapján úgy tűnik, mind az AMD, mind pedig az Nvidia speciális, ARM alapú processzorok fejlesztését végzi a háttérben, amelyekkel beléphetnek majd a PC piacra a nem is oly távoli jövőben.

A pletyka kapcsán az Intel elnök-vezérigazgatója, Pat Gelsinger elmondta, nem tart attól, hogy a PC piacon veszélyt jelentenének az ARM alapú SoC egységek az Intel saját kínálatára, ezeket a központi egységeket ugyanis nem tartja vetélytársnak. A Windows on ARM platform a PC piacon szerinte nem egy jelentős tényező, ennek ellenére komolyan veszik az összes versenytársat. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján nem gondolják úgy, hogy az efféle fejlesztések jelentős eredményeket érnének el, ugyanakkor hozzátette, az Intel lendülete erős, útiterve ugyancsak erős. Az ARM alapú SoC egységeket félvezetőipari bérgyártóként látják érdekesnek, ugyanis komoly lehetőségeket tartogatnak az Intel Foundry Services számára, hiszen rengeteget gyárthatnak le belőlük a partnereknek.

Amennyiben az ARM alapú SoC egységek szélesebb körben is jelen lesznek a Windows PC-k szegmensében, akkor az Intel a következő generációs x86 alapú fejlesztéseit hívja segítségül ellenük, például a Meteor Lake, az Arrrow Lake, a Lunar Lake, illetve a Panther Lake SoC egységeket. Az Intel várakozásai szerint a PC piacra szánt ARM alapú SoC egységek egy része az Intel Foundry Services keretén belül készülhet majd el, vagyis az Intel szakemberei lényegében előre láthatják, mivel készül ellenük a konkurencia.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére