Shop menü

ARM ALAPÚ PROCESSZOROKAT FEJLESZT AZ AMD ÉS AZ NVIDIA A PC PIACRA?

A jelek szerint igen, ami mind az Intel, mind pedig az Apple számára kellemetlen hír lehet, hiszen mindkét vállalat termékeinek piaci részesedésének alakulásába beleszólhatnak az újdonságok.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
ARM alapú processzorokat fejleszt az AMD és az Nvidia a PC piacra?

A Reuters információi szerint igen érdekes változásokra lehet számítani a PC piacon az elkövetkező időszakban, ugyanis az Nvidia és az AMD egyaránt dolgozik már a háttérben olyan ARM alapú SoC egységek fejlesztésén, amelyek új lendületet adhatnak a Windows on ARM platform számára. Ez a kezdeményezés eddig nem igazán ért el komolyabb sikereket, jelenleg persze csak a Qualcomm biztosíthat SoC egységeket a platform számára, hiszen exkluzív megállapodást kapott erre, ám ez az exkluzivitás jövőre lejár, ami a többi szereplő számára is megnyitja a kapukat. Addig persze még sok érdekességre lehet számítani, például a Snapdragon X Elite érkezésére is, ami egy kissé felrázhatja a Windows on ARM ökoszisztémát.

Az Nvidia háza tájáról érkező információk alapján csak annyi biztos, hogy már folyik olyan ARM alapú SoC egység vagy SoC egységek fejlesztése, amely vagy amelyek alkalmasak lesznek a Windows futtatására. Erről két olyan személy beszélt a Reuters munkatársainak, akik közel állnak a „tűzhöz”. Az egyelőre nem világos, pontosan milyen paraméterekkel rendelkező ARM alapú SoC-ok fejlesztése zajlik a háttérben, de az elkövetkező hetek és hónapok folyamán erre is fény derülhet.

Külön érdekesség, hogy az Nvidia mellett állítólag az AMD is hasonló úton indult el, vagyis náluk is folyik ARM alapú, kifejezetten a PC piacra szánt SoC-ok fejlesztése. Ezt az értesülést már több forrás is megerősítette a Reuters számára, valamint korábban a SemiAccurate is beszámolt már hasonló tervekről.

Az ARM SoC köré épített PC konfigurációk segíthetnek az Apple termékei elleni harcban, amelyek egy ideje már saját fejlesztésű, ARM alapú SoC egységeket alkalmaznak. Az Apple Silicon köré épülő termékek lényegében már teljesen ki is szorították az Intel processzorral szerelt konfigurációkat, a legutolsó termék, ami ARM alapokra váltott, a Mac Pro asztali munkaállomás volt. Az Nvidia számára a PC-s ARM SoC egységek fejlesztésénél jól jöhetnek majd azok a tapasztalatok, amelyeket a korábbi, speciális piaci szegmensekbe szánt fejlesztések elkészítésénél már sikerrel megszereztek – gondoljunk csak az adatközpontok szegmensébe szánt Grace Hopper GH200-as szuperlapkára, amiről ebben a hírben írtunk.

Az első Nvidia és AMD fejlesztésű PC-s ARM SoC egységek érkezésére várhatóan 2025-től számíthatunk, azaz még elég sokat kell rájuk várni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére