Shop menü

BIVALYERŐS M2-ES PROCESSZOR KÖRÉ ÉPÜL AZ ÚJ MAC PRO, FRISSÜLT A MAC STUDIO, ILLETVE ÚJ MACBOOK AIR IS JÖTT

Az Apple most már teljes mértékben megszabadult az Inteltől, hiszen a teljes termékpalettát Apple Silicon sorozatú SoC egységekre ültette át; és még egy új macOS verziót is készítettek.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Bivalyerős M2-es processzor köré épül az új Mac Pro, frissült a Mac Studio, illetve új MacBook Air is jött

Az Apple számos új hardvert és szoftvert mutatott be a WWDC 2023 alkalmával, amelyek között egyebek mellett az Apple Silicon köré épített Mac Pro is jelen volt, amire nagyon-nagyon régóta várt a piac. Ezzel gyakorlatilag sikerült teljes mértékben száműzni az Intel processzorait a kínálatból, igaz, az eredetileg tervezett 2 évhez képest azért több időre volt szükség a folyamat teljesítéséhez. Az új Mac Pro az eddigi legerősebb Apple Silicon köré épül, és ezt a friss Mac Studio is megkaphatja. Érkezett egy 15,3 hüvelykes MacBook Air is, ami viszont már „csak” egy M2-es SoC egységgel gazdálkodhat. Mielőtt az egyes konfigurációkat megnéznénk közelebbről, érdemes gyorsan tisztázni, milyen felépítéssel is rendelkezik az Apple eddigi leggyorsabb SoC egysége, az M2 Ultra.

M2 Ultra – A leggyorsabb chip, ami egy PC-be kerülhet, legalábbis az Apple szerint

Az M2-es szériával kapcsolatban sok pletyka látott már napvilágot az elmúlt hónapok folyamán, ám most már nem kell tovább találgatni, hivatalosan is lehullott a lepel a család leggyorsabb tagjáról, az M2 Ultra modellről, amelynek belsejében összesen két darab M2 Max lapka foglal helyet, ezek között az Ultra Fusion architektúra teremt kapcsolatot. Ez a gyakorlat már nem új, hasonlóképpen járt el az Apple az M1-es család esetében is, ott két darab M1 Max lapkát rejtett az M1 Ultra modell, amihez képest processzor frontján 20%-kal, míg iGPU frontján 30%-kal gyorsabb az M2 Ultra.

Galéria megnyitása

Az új Apple Silicon SoC összesen 24 processzormagot foghat munkára, ezek közül 16 darab teljesítményre hangolva, míg 8 darab energiahatékonyságra optimalizálva érkezik. Az iGPU részlegben akár 76 GPU mag is jelen lehet, míg a rendszermemória kapacitása 192 GB-nál tetőzik. Ez érezhető előrelépés az M1 Ultra képességeihez mérve, hiszen ott még csak maximum 20 processzormagot, illetve maximum 64 GPU magot kaphattunk, a rendszermemória pedig 128 GB-nál tetőzött. A Neural Engine ebben az esetben is 32 maggal bír, viszont 22 helyett immár 31,6 billió műveletet tud elvégezni egyetlen másodperc leforgása alatt. A kijelző-vezérlő ebben az esetben már akár 6 darab Pro Display XDR kijelzőt is kezelni tud egyidejűleg.

Ez a bestia két új konfigurációban is helyet kap, amelyek dizájn terén külsőleg szinte egyáltalán nem változtak. Az egyik a Mac Pro, ami a 2019-ben bemutatott modellhez hasonlít (sajtreszelő-dizájn), míg a másik a Mac Studio, ami szintén nem változott külsőleg.

Végre itt a professzionális piacra szánt új almás rendszer, az Apple Silicon alapú Mac Pro

Az új Mac Próra nagyon sokat kellett várni, hiszen a korábbi frissítés még 2019-ben történt, így már-már azt gondolhattuk, sosem érkezik meg az Apple Silicon köré épített változat. Szerencsére erről szó sincs, az Apple a WWDC 2023 alkalmával előrántotta a kalapból az új hardver köré épített sajtreszelőjét, ami tekintélyt parancsoló teljesítménnyel és kiváló felszereltséggel büszkélkedhet, de ennek persze meg is kérik az árát…

Galéria megnyitása

Az új Mac Pro konfigurációk minden esetben az M2 Ultra SoC egység köré épülnek, így minden modell 24 processzormaggal gazdálkodhat, viszont az iGPU részlegben opcionális lesz a 76 GPU maggal ellátott vezérlő. Dizájn terén ez a modell is a 2019-es kiadásra hasonlít, ami még Intel Xeon processzorral érkezett, és ebből a példányból is lesz rackbe szerelhető kivitel. A rendszermemória maximuma 192 GB lesz, ahogy fentebb már említettük. Teljesítmény terén az Apple azt állítja, a leggyorsabb Intel alapú Mac Pro konfigurációhoz képest az új rendszer akár háromszor gyorsabb is lehet, már ami a processzort illeti. Az iGPU szintén kellően ütőképesnek tűnik, ugyanis a belépő Intel alapú Mac Pro teljesítményéhez képest akár hétszer gyorsabb is lehet a termék.

Galéria megnyitása

A tárhely alap esetben 1 TB lesz, de természetesen ennél nagyobb adattároló kapacitást is kérhetünk, hála a 2 TB-os, 4 TB-os, illetve 8 TB-os opciónak. Fontos azonban leszögezni, hogy az M.2 Ultra alapú Mac Pro asztali munkaállomások speciális SSD kártyákat használnak majd, amelyeket közvetlenül az Apple kínálatából lehet beszerezni, és amelyek csak és kizárólag az M2 Ultra alapú Apple Mac Pro sorozat tagjaival kompatibilisek. A hivatalos weboldalon már meg is jelent a kínálat, így az árak is nyilvánosak, igaz hírünk írásakor még csak dollárban voltak publikusak. A 2 TB-os SSD Kit, ami egy darab SSD-ből áll, 1000 dollárba kerül, míg a 4 TB-os (2 x 2 TB) 1600 dollárért, a 8 TB-os pedig (2 x 4 TB) 2800 dollárért lesz elérhető.

Galéria megnyitása

Felszereltség terén arra számíthatunk, hogy két HDMI videó kimenet, két darab 10 GbE port, nyolc darab Thunderbolt 4-es csatlakozó, valamint Wi-Fi 6E és Bluetooth 5.3 támogatás áll majd rendelkezésre. Az új asztali munkaállomás maximum hat darab Pro Display XDR kijelző egyidejű meghajtására lesz képes, és a 8K-s felbontású ProRes streamekből egyidejűleg akár 22 darabot is kezelhet. Az Apple szerint az új rendszer teljesítménye utóbbi téren akkora, mint 7 darab AfterBurner gyorsítókártyáé, ami egészen impresszív. A házat egyébként azért tartották meg, mert az alaplap hat darab PCI Express 4.0 x16-os bővítőhelyet is kínál, ezekben így különböző bővítőkártyák foglalhatnak helyet, az viszont egyelőre nem világos, külsős gyártók által készített videokártyák használatára is lesz-e mód.

Az Apple Mac Pro munkaállomása a következő hét elején válik elérhetővé. Alap esetben 24 CPU és 06 GPU magot kapunk, valamint 64 GB-nyi rendszermemóriát és 1 TB-nyi NAND Flash alapú tárhelyet is tartalmaz a rendszer, így kerül 3 299 990 forintba. Ha ugyanezt a felszereltséget rack kivitelben kérjük, akkor már vastagabban fog a ceruza: 3 549 990 forinttal lesz könnyebb a bankszámla-egyenlegünk.

Itt az új Mac Studio is, ami szintén elérhető lesz M2 Ultra chippel

A frissített Mac Studio dizájnja igazából nem változott az előző modelléhez képest, a hardver viszont jelentősen frissült. Az új konfiguráció alap esetben M2 Max SoC egységgel érhető el, ami 12 processzormaggal, 30 GPU maggal és 32 GB-nyi memóriával rendelkezik. Opcionálisan akár M2 Ultra chippel is  kérhető a termék, méghozzá 24 processzormaggal és 60 GPU maggal, utóbbi helyett viszont a 76 magos verziót is választhatjuk. Itt már alapértelmezetten 64 GB-nyi rendszermemória jár, de akár 128 GB vagy 192 GB is kérhető. Az új Mac Studio belépő változata 512 GB-os SSD-t kapott, míg az M2 Ultra alapú modellnél 1 TB-ról indul a konfigurálás és mindkét esetben lehetőség van 2 TB-os, 4 TB-os, illetve akár 8 TB-os tárhely beszerzésére is.

Galéria megnyitása

A hátoldalon négy darab Thunderbolt 4-es port, egy HDMI videó kimenet, két darab USB-A port, valamint egy 10 GbE port foglal helyet a 3,5 milliméteres fejhallgató csatlakozó és a háromtűs tápcsatlakozó társaságában. Az előlapra két USB-C port és egy SDXC memóriakártya-olvasó került – az USB-C portok az M2 Max modellnél 10 Gbps-osak, míg az M2 Ultra verziónál már 40 Gbps-osak, ugyanis Thunderbolt 4 alapúak. Újítás, hogy most már Wi-Fi 6E támogatás és Bluetooth 5.3 támogatás is rendelkezésre áll.

A Mac Studio M2 Max alapú belépú modellje 979 990 forintba kerül, míg az M2 Ultra SoC köré épített alapmodellért 1979 990 forintot kérnek el. A forgalmazás jövő kedden indulhat meg.

A MacBook Air sorozat sem marad érintetlenül

Az Apple ezúttal felfelé bővítette a kínálatot, méghozzá egy 15,3 hüvelykes kijelzővel ellátott modellel, amire csak a világ legvékonyabb 15 hüvelykes noteszgépeként hivatkoznak. A mindössze 11,5 milliméter vastag notebook ezüst, csillagfény, asztroszürke és éjfekete változatban kerül forgalomba, tömege pedig mindössze 1510 gramm körül helyezkedik el, felszereltségtől függően. A kijelző még mindig LCD alapú, maximum 500 nit fényerősség elérésére képes, felbontása pedig ugyanúgy 2880 x 1864 pixel lesz, így a képpont-sűrűség 224 PPI-s értéket képvisel. Az Apple szerint ez a kijelző 25%-kal fényesebb és kétszer nagyobb felbontást kínál, mint a hasonló tulajdonságokkal rendelkező, legnépszerűbbnek mondható Intel Core i7 alapú noteszgép, azt viszont nem árulták el, pontosan melyik modellre gondoltak.

Galéria megnyitása

A processzor szerepét itt a jól ismert M2 tölti be, ami 8 CPU maggal és 10 GPU maggal dolgozhat. Rendszermemóriából 8 GB-nyi jár, de akár 16 GB-os és 24 GB-os opció közül is lehet majd választani. Az alapmodell 256 GB-nyi tárhelyet kap, míg a drágábbik verzió 512 GB-nyi tárhellyel érkezik, gyakorlatilag ez lesz az egyetlen különbség kettőjük között.

A 13,3 hüvelykes modellhez hasonlóan itt is két darab Thunderbolt 4-es portot, egy fejhallgató csatlakozót, valamint egy MagSafe 3-as töltőportot kapunk. Nem hiányzik a sorból az 1080p-s FaceTime HD webkamera sem, ami a szokásos helyen található, valamint három darab beépített mikrofon is segíti a hatékony és tiszta kommunikációt. A megfelelő hangzásról egy teljesen új, hat hangszóróból álló audió rendszer gondoskodik, ami két magassugárzóval és négy darab rezgéskioltó „mélynyomóval” dolgozik, valamint Dolby Atmos támogatást is kapott. A 66,5 wattórás lítium-polimer akkumulátor az Apple mérései szerint egyetlen teljes töltés hatására akár 18 órányi videó lejátszásra is képes. Gyárilag 35 W-os, két porttal rendelkező tápadaptert kapunk, de opcionálisan 70 W-os USB-C tápadapter is elérhető lesz, amivel az akkumulátor gyorstöltésére is lehetőség nyílik.

Galéria megnyitása

A 15,3 hüvelykes MacBook Air várhatóan jövő keddtől lesz elérhető kereskedelmi forgalomban. A 256 GB-nyi tárhellyel érkező M2-es változat 629 990 forintba kerül, míg az 512 GB-nyi tárhellyel büszkélkedő modellért már 729 990 forintot kérnek el.

Jön egy új macOS operációs rendszer, a macOS Sonoma is

Az Apple egyelőre még csak a fejlesztők számára tette elérhetővé az új macOS béta változatát, a szélesebb felhasználói rétegek viszont majd csak a nyár folyamán férhetnek hozzá. A végleges verzió a tervek szerint valamikor ősszel, talán szeptemberben vagy októberben láthat napvilágot. A friss operációs rendszer számos újítással bővült, amelyek sokak számára bizonyulhatnak hasznosnak és vonzónak.

Galéria megnyitása

A rendszer az Apple TV-nél már megszokotthoz hasonló képernyővédőket kapott, amelyek bejelentkezés után háttérképként is funkcionálhatnak, ezzel egy időben pedig a widgetek is változtak, azok ugyanis az asztalra is kerülhetnek. Egy új widget galériából válaszhatjuk ki a számunkra releváns tartalmakat, majd ezeket egyszerűen a macOS asztalára húzva használhatjuk is. A widgeteket számos módon lehet igazítani és pozícionálni, és ha valamilyen alkalmazást futtatunk, akkor ezek bele fognak halványulni a háttérbe, hogy ne legyenek zavaróak és ne vonják el a figyelmünket. A widgetek interaktívabbá is váltak, mint korábban, például akár zenét is hallgathatunk rajtuk keresztül, de akár a lakás világításának vezérlésére, illetve sok egyéb másra is használhatjuk őket. Extra lehetőség, hogy a Continuity funkción keresztül akár az iPhone widgetjei is megjelenhetnek a macOS asztalán.

Galéria megnyitása

Fejlődött még a videó konferencia funkció is, ami így új Presenter Overlay funkcióval bővült, így az előadó asztala vagy az éppen aktuális projekt is újszerű módon mutatható meg. A Safari webböngésző immár a dokkon keresztül is támogatja a webes alkalmazásokat (a weboldalakat úgy használhatjuk, mint egy appot), plusz arra is lehetőséget ad, hogy külön profilt hozzunk létre webböngészéshez, így a privát élet dolgai és a munka világa könnyebben elkülöníthető.

Változott továbbá a kereső, ami sokkal gyorsabb és reszponzívabb lett, mint korábban, de ezen kívül lehetőség van jelszó és passkey megosztására, valamint a Messages appban lévő matricák felhasználói kezelőfelülete is átalakult egy kissé. Jól jöhet továbbá a PDF integráció a jegyzetek esetében, így még könnyebben kezelhetjük az efféle dokumentumokat. A macOS Sonoma a felsoroltak mellett sok egyéb újítással is rendelkezik, amelyeket hamarosan ki lehet próbálni a nyáron érkező béta verzión keresztül.

A macOS Sonoma az alábbi konfigurációkat támogatja majd:

  • MacBook Pro: 2018-as és későbbi modellek
  • MacBook Air: 2018-as és későbbi modellek
  • Mac mini: 2018-as és későbbi modellek
  • iMac: 2019-es és későbbi modellek
  • iMac Pro: 2017-es verzió
  • Mac Studio: 2022-es és későbbi modellek
  • Mac Pro: 2019-es és későbbi modellek

Az új operációs rendszer a fentieknél régebbi modellekre hivatalosan nem lesz elérhető.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére