Az illegális letöltések ellen harcol a McAfee újítása

A vállalat egy új eljárást szabadalmaztatott, amely felismeri és megakadályozza az illegális internetes tartalmak véletlen "fogyasztását". Persze a helyzet nem ennyire drámai - mindjárt elmondjuk, miért.

Az illegális letöltések ellen harcol a McAfee újítása

A biztonságtechnikai specialista hírében álló McAfee, ami az elmúlt évek során antivírus szoftverei miatt vált ismertté és elismertté, új szabadalom segítségével küzd az illegális letöltések ellen.

A cég még tavaly októberben szabadalmaztatta azt a technológiát, amely segít az interneten fellelhető illegális tartalmak felismerésében és ezzel együtt megakadályozza azt is, hogy ezeket az adott felhasználó "véletlenül" letölthesse. Az eljárás lelkét egy feketelista-alapú rendszer alkotja, amelyben összegyűlnek a játékok, zenék, szoftverek és filmek illegális letöltéséhez használható weboldalak címei.

Maga az újítás a McAfee SiteAdvisor rendszerébe illeszkedik és egyfajta bővítményként funkcionál. A SiteAdvisor eddig azt a feladatot látta el, hogy figyelmeztette a felhasználókat, ha azok gyanús, adatlopás, illetve egyéb kártékony cselekedetek miatt feketelistára tett weboldalakat látogattak meg. Az újítás lényegében hasonló módon működik, ám már több opciót is kínál. Amennyiben az internetező olyan weboldalra téved, ahonnan illegális tartalmakat lehet letölteni, a rendszer figyelmeztetheti őt, de akár a weboldalhoz való teljes hozzáférést is blokkolhatja. A harmadik opció pedig az, hogy a rendszer a weboldal blokkolásával egy időben egy másik weboldalra irányítja át a felhasználót, ahol az előzőleg illegálisan letölteni kívánt tartalma legális forrásból megvásárolhatja.

A McAfee szerint az újítás az internetezők és a jogtulajdonosok számára egyaránt jól jöhet, hiszen a felhasználókat megóvhatja attól, hogy "véletlenül" töltsenek le illegális tartalmakat, amelynek következménye drága, hosszan tartó pereskedés és komoly bírság lehet. A kiadók és a jogtulajdonosok számára azért lehet jó az újítás, mert így valamelyest csökkenthető az illegális letöltések száma. A módszer azoknak mindenképpen jól jöhet, akik nincsenek tisztában vele, hogy a különböző tartalommegosztókon - például torrent oldalakon - található tartalmak többségének beszerzése nem éppen legális cselekedet.

A McAfee módszerét idővel valószínűleg konkurensei is követik majd. Más kérdés, hogy hasonló, opcionális megoldásokkal aligha lehet harcolni az illegális letöltések ellen: aki nagyon tilosban akar járni, az mindig megtalálja majd ennek a módját. Persze az újítás nem is a hardcore "kalózokat" veszi célba, hanem inkább a figyelmetlen, tájékozatlan felhasználókat, akik nem akarnak bajba keveredni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward