Az év negyedik negyedévében jönnek az Optane SSD-k?

Kiszivárgott egy útiterv, amely alapján már sejthető, mikor érkeznek az első Optane sorozatú, 3D XPoint memóriát alkalmazó Intel SSD-k.

Az év negyedik negyedévében jönnek az Optane SSD-k?

Az Intel a korábbi hírek alapján még idén leránthatja a leplet az első 3D XPoint alapú SSD meghajtóiról, amelyek az Optane márkanév alatt kezdik meg pályafutásukat. A 3D XPoint memória egy rendkívül ígéretes fejlesztés, legalábbis papíron, de hamarosan a gyakorlatban is megtapasztalhatjuk, milyen előnyöket kínál, már amennyiben hiteles a frissen kiszivárgott útiterv.

A dolgok jelenlegi állása szerint a kliens piacra szánt Optane SSD meghajtók az Intel hetedik generációs Core processzoraival, a „Kaby Lake” modellekkel együtt kerülhetnek piacra, méghozzá az idei év vége felé, legalábbis ezt állítják egyes források. A lenti útiterv alapján úgy tűnik, a Kaby Lake platform már az idei év harmadik negyedévében megérkezik, de az Optane SSD-k majd csak néhány hónappal később, az év vége felé debütálnak. 2016 negyedik negyedévében, illetve 2017 első negyedévében nem kevesebb, mint háromféle Optane SSD sorozat mutatkozhat be, amelyek tagjai egymástól eltérő piaci szegmenseket vesznek célba.

A csúcsot a „Mansion Beach” SSD sorozat képviseli, amely a nagysebességű termékek piacán száll harcba a konkurensek megoldásaival szemben. Ebben a családban PCI Express 3.0 x4-es csatolófelülettel dolgozó modellek találhatóak, amelyek természetesen NVMe protokollt használnak. Egy szinttel lejjebb a „Brighton Beach” sorozatot találjuk, amelyben már csak PCI Express 3.0 x2 sávszélességgel gazdálkodó meghajtók lesznek. Az aktuális információk alapján a gyártó egyelőre nem mutat be olyan meghajtókat, amelyek egyértelműen a kereskedelem fő áramába szánt megoldások között versenyezhetnek, de belépőszintű megoldást azért kínálni fog. A belépőszinten a „Stony Beach” család tagjai lapulnak, amelyek ugyancsak PCI Express 3.0 x2-es sávszélességgel gazdálkodnak, és az útiterv alapján M.2-es kivitelben érkeznek.

Később a „Brighton Beach”, illetve „Stony Beach” SSD meghajtókból BGA tokozással érkező, egychipes SSD-t alkotó változatok is érkeznek, de hogy erre pontosan mikor kerül sor, az egyelőre nem tisztázott.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward