Az Európai Unió és Dél-Korea összefog az 5G fejlesztéséért

Jelenleg még bőven akad tartalék a 4G LTE-ben, de a mérnökök már a következő generációs hálózaton dolgoznak, ami 2020-ban debütálhat.

Az Európai Unió és Dél-Korea összefog az 5G fejlesztéséért

Az Európai Bizottság és a dél-koreai tudományok minisztere olyan megállapodást írt alá, amely elmélyíti a felek kapcsolatát az internet jövőjével kapcsolatosan. Az egyezmény szerint közösen fogják fejleszteni a mobilinternet következő generációját, amit jelenleg 5G-ként emlegetnek. Egyelőre nem sokat lehet tudni az 5G-ről, ám azt már tisztán lehet látni, hogy ennek nagyon komoly hatásai lesznek a hálózati kommunikációra.

Miért pont Dél-Koreával fogott össze az EU az 5G fejlődésének elősegítésében? Nos, az Európai Unió választása egyáltalán nem véletlenül esett az ázsiai országra, Korea ugyanis hosszú évek óta élen jár mindennemű internetes technológiában, így a mobilos elérés terén is. Elég csak alapul venni a napokban bemutatott Galaxy S5 LTE-A-t, ami elsősorban azért kapható kizárólag csak Dél-Koreában, mert egyedül ott működik annyira gyors 4G-s hálózat, ami képes maximálisan kiszolgálni az okostelefonban szunnyadó lehetőséget. A feltupírozott SGS5 akár 225 Mbps-os letöltési sebesség elérésére is képes lehet. Emellett pedig még fontosabb szempont, hogy az 5G gyökerei is Dél-Koreából erednek, ugyanis itt rakták le az elképzelés alapjait hat évvel ezelőtt, 2008-ban.

Az Unió nagyon komolyan veszi az új hálózati hozzáférés alapjainak létrehozását, és ennek megfelelően hatalmas támogatásokkal járulnának hozzá a tervezők és mérnökök munkájához. Számszerűsítve, a következő hét évben például több mint 700 millió eurót fektetnének az 5G-PPP (5th generation Public Private Partnership) szervezetbe, és ez csak töredéke annak, amit az egyéb vállalatok összeadva beleinvesztálnának. Az EU-n belül tevékenykedő szervezetek állítólag a 700 milliós összeg ötszörösét (!) nyújtják azért, hogy az 5G a lehető leghamarabb megszülessen. Dél-Korea ezzel szemben az 5G Forumot támogatja. Hamarosan az 5G Forum és az 5G-PPP is együttműködésre fog lépni, de azt egyelőre nem tudni, hogy erre pontosan mikor kerülhet sor – remélhetőleg minél hamarabb letudják az ilyen formalitásokat, és megkezdik a közös munkát.

Egy asztalnál az 5G-PPP és az 5G Forum képviselői.

Az új 5G-vel kapcsolatban a mélyebb részletekbe egyelőre nem sok betekintést engednek, de az biztos, hogy elképesztően gyors lesz. Egy egy órás HD film letöltése mindössze 6 másodpercet vehet majd igénybe, ami nagyjából olyan, mintha közvetlenül egy üvegszálas hálózatra kapcsolódnánk. Felmerülhet az a kérdés az emberekben, hogy mégis mi szükség van ilyen nagy sávszélességre? Nos, valójában az 5G esetében már nem az az elsődleges cél, hogy gyorsabb sebességre kapcsoljanak, ez pusztán egy hozadék, ami egyben jó szemléltető eszköz is. Itt már sokkal inkább az lesz az érdekes, hogy mennyi kapcsolatot tud majd adott esetben kezelni a hálózat, a jövőt ugyanis úgy képzelik el, hogy már a különböző eszközök is önálló internetkapcsolattal fognak rendelkezni. Nemcsak a több milliárd okostelefonnal és sok százmilliónyi táblagéppel számolnak már, hanem épületekkel, gépjárművekkel, televíziókkal, felhő alapú tárolókkal vagy éppen játékkonzolokkal.

Az 5G eljövetele azonban még nagyon távoli, és pontosan nem is igazán lehet behatárolni, hogy mikorra várható a debütálása. A legoptimistább becslések szerint akár már 2020-ban kereskedelmi forgalomba kerülhetnek az első olyan eszközök, amik ezt használják, azonban inkább a 2020-2030-as időkeretet emlegetik legtöbbször az új generációs mobilinternet kapcsán.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward