Shop menü

AZ ERRE LEGALKALMASABB HELYEN TESZTELI A GOOGLE AZ ANDROID „LOPÁSGÁTLÓ” ÚJÍTÁSÁT

A mesterséges intelligenciát is használó biztonsági rendszer még csak korlátozottan, de már élesben üzemel a teszt keretében.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az erre legalkalmasabb helyen teszteli a Google az Android „lopásgátló” újítását

A Google I/O májusi fejlesztői konferencián jelentette be a keresőóriás, hogy egy új lopásvédelmi fejlesztésen dolgozik, ami a Theft Detection Lock névre hallgat majd. Ez nem pont arra szolgál majd, hogy a lopást meggátolja, hanem inkább azért lesz jó, mert ennek köszönhetően a tolvajok nem tudnak majd hozzáférni az eszközön tárolt adatokhoz.

Az Android 15-tel együtt került bejelentésre a Theft Detection Lock, és már ez is MI-t használ, legalábbis rásütötték ezt, mert így még jobban hangzik. A lényeg az, hogy a technológia alkalmas arra, hogy érzékelje azt, ha egy utcai tolvaj áldozata lesz a felhasználó. Az ilyen bűnözök általában nagyon egyszerű „trükkhöz” folyamodva igyekeznek megszerezni az emberektől az okostelefonjukat. Egyszerűen csak kikapják a kezükből az utcán, és elmenekülnek vele. A Google arra jött rá, hogy ezt igazából képes lehet a mobil érzékelni.

Galéria megnyitása

Az okostelefon szenzorai által produkált adatokat a mesterséges intelligencia fogja elemezni a Google elmondása alapján. Arról nincsenek részletesebb információk, hogy pontosan miként megy ez a háttérben, de az biztos, hogy hasonlóan működik a funkció, mint az esés felismerés. Azt már korábban megtanulta az Android, hogy képes legyen felismerni, ha a felhasználó elesik, balesetezik. Ennek a továbbgondolásából született meg a lopásérzékelő is.

Galéria megnyitása

Vannak olyan viselkedési minták a szenzoroknál, amiket a rendszer úgy fog azonosítani, hogy lopás történhetett. Ha kikapják az ember kezéből a mobilt és elszaladnak vele, vagy előtte még meg is rángatják az ember kezéből a szerkezetet, azok a szenzorok szintjén elég jól felismerhető „különös eseményként” érzékelhetők. Emellett a mobil azt is képes lesz érzékelni, ha valaki egy másik hálózaton akarja használni, és arra is figyelmeztethet, ha szokatlan hálózati környezetben van a szerkezet.

A lopás esetén védelmi szerepet betöltő funkciót elsőként Brazíliában lehet élesben kipróbálni. A Google minden bizonnyal nem véletlenül választotta ki erre a célra a brazilokat, ott ugyanis kiugróan magas a mobiltelefon eltulajdonítások száma. Emellett pedig különösen sok esetben alkalmazzák azt a módszert, ami ellen a Theft Detection Lock annyiban véd, hogy legalább az adatokat elérhetetlenné teszi, és a tolvajok nehezebben tudják a készülékeket elpasszolni. Ha pedig így lesz, akkor talán idővel majd csökken a lopások száma is.

Galéria megnyitása

Brazíliában a mobilpiac jelentősen eltér a megszokottól, ott nemcsak az nehezíti az új készülékek megvásárlását, hogy az emberek nehezebb anyagi helyzetben vannak, hanem az is, hogy az eszközök nagyon drágák. Ezért lett a mobiltolvajlások melegágya az dél-amerikai ország az elmúlt évtizedben. Éppen ezért már a kormány is létrehozott egy olyan androidos eszközt, amivel lehet a lopott készülékeket zárolni, de a Google megoldása talán hatékonyabban fog üzemelni.

A Google folyamatosan dolgozik azon, hogy az adatvédelmet és a biztonságot fejlessze minden téren, a Theft Detection Lock funkció egy jelentősebb biztonsági frissítés részét képezi majd az Android 15 keretei között. Jön még a lopásvédelem mellett például a védett tároló (Private space), ami a szenzitív adatok elérésére szolgáló alkalmazások elrejtésére, zárolására szolgál. A lopásvédelem elérhető lehet idővel régebbi rendszerű készülékek számára is, éppen ezért egy szélesebb közönség veheti jó hasznát.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére