Az AMD 34% tulajdonrészt kap a gyárakból

Az AMD nagyjából két hónappal ezelőtt jelentette be, hogy kiszervezi gyárait, akkoriban a tranzakció egyes részleteiről is lehetett olvasni, valamint arról, hogy az AMD pontosan mekkora tulajdonrészt kap az újonnan létrejövő, The Foundry Company néven emlegetett cégből. A korábbi hírekkel ellentétben most úgy látszik, hogy a vállalat a vártnál sokkal kisebb tulajdonrésszel gazdálkodhat, ám a tárgyalások jelenleg is folynak az ATIC-kal és a Mubadala Development Company-val.

Az AMD 34% tulajdonrészt kap a gyárakból

Az AMD nagyjából két hónappal ezelőtt jelentette be, hogy kiszervezi gyárait. Akkoriban a tranzakció egyes részleteiről is lehetett olvasni, valamint arról, hogy az AMD pontosan mekkora tulajdonrészt kap az újonnan létrejövő, The Foundry Company néven emlegetett cégből. A korábbi hírekkel ellentétben most úgy látszik, hogy a vállalat a vártnál sokkal kisebb tulajdonrésszel gazdálkodhat, ám a tárgyalások jelenleg is folynak az ATIC-kal és a Mubadala Development Company-val.

Az ideiglenesen The Foundry Company nevű cégből a vállalat  a korábbi 55,6% helyett most már csak 34,2%-nyi részesedést kaphat, de ez a tény továbbra sem érinti az egyenlő szavazati jogokat az AMD és az ATIC között. A tulajdonrész mértékének csökkenése mögött az áll, hogy az AMD gyártósorait, illetve különböző eszközeit a korábbi 1,13x-os szorzó helyett csak 0,85x-os szorzóval számolják el, erre a hivatalos közlemény szerint a leértékelődés, illetve a jelenlegi gazdasági helyzet miatt van szükség.

A Mubadala a tranzakció részeként továbbra is vállalja, hogy 58 millió AMD részvényt vásárol, ám a vételi árfolyam meghatározásán változtattak: vagy az üzlet megkötése előtti 20 nap átlagát veszik alapul vagy pedig a december 12.-e előtti 20 nap átlaga alapján határozzák meg az árat. Az üzletkötés alkalmával az alacsonyabb átlagárat fizeti majd ki a Mubadala. Összehasonlításképpen, az AMD gyárkiszervezésének bejelentésekor a vállalat részvényei egyenként 4,59 dollárt értek, most pedig 2,16 dolláros árfolyamon kereskednek velük.

A végső megállapodás keretein belül a Mubadala 30 helyett 35 millió dollár értékben kap opciós szelvényeket/utalványokat, amelyek segítségével AMD részvényeket vásárolhatnak. A Mubadala, az AMD és az ATIC nyilatkozata alapján a tranzakció várhatóan még az év vége előtt lezárulhat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward