Shop menü

ÁTJÁRÓ NYÍLT A GOOGLE MEET ÉS A ZOOM KÖZÖTT

Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Átjáró nyílt a Google Meet és a Zoom között

A Google folyamatosan azon van, hogy a Meet szolgáltatást a lehető legrugalmasabban tudja kihasználni, és a siker érdekében a keresőóriás már a konkurenciával is szövetkezik ezen a fronton. Korábban a cég már megállapodott a Ciscóval, most pedig a Zoommal kötött partnerkapcsolat kezd gyümölcsözni.

2021 decemberében a Google Meet és a Cisco Webex esetében megszületett a megállapodás, melynek értelmében a szolgáltatások között átjárhatóság lesz. Így a Google Meet használatára tervezett videokonferencia berendezéseken munkára fogható lett a Webex, és a Cisco által tervezett készülékeken is lehetősége nyílt a felhasználóknak alkalomadtán Meet hívásokat bonyolítani.

Galéria megnyitása

Ezzel a megállapodással nagyot nyert a Google, mivel a Cisco telekommunikációs eszközei sok vállalatnál voltak már ekkorra használatban. De nem állt meg itt a cég, és tavaly ősszel a Zoom csapatával is egyezkedni kezdett. Ennek eredményeként mostantól a Zoom Rooms dedikált eszközökön lehet majd használni a Meet szolgáltatást, és a Meethez szabott készülékeken is üzembe lehet majd helyezni a Zoomot.

Elmondta a Google, hogy az interoperabilitás elsődlegesen a videokonferencia funkcióra terjed ki. Ezt azért tette hozzá a cég, mert meglehet, hogy bizonyos extrákról le kell mondani egyik-másik eszközön, illetve menet közben frissítésekkel bővülhet a funkcionalitás. Olyan extrákról kell esetlegesen lemondani, mint a szavazás kiírás, prezentáció megosztása, kiterjesztett kijelző támogatás, és így tovább. De eszköztől függően akár az összes funkció is működőképes maradhat.

Galéria megnyitása

Még ebben a hónapban az összes Meet és Zoom hardver úgy fog frissülni, hogy az átjárhatóság gond nélkül működni tudjon. A Google pedig valószínűleg nem fog megállni itt sem, és további együtműködések révén próbálhatja még erősebbé tenni a saját szolgáltatását.

2020-ban és 2021-ben a videokonferencia szolgáltatások piacán óriási robbanás történt, amihez a COVID-19 volt a katalizátor. Viszont azóta nagy visszaesés tapasztalható, és a cégek éppen ezért már egymást is erősítve próbálják fenntartani a felhasználók, vállalkozások érdeklődését. A Zoom számára fáj ez a helyzet a legjobban, de a Google is szeretné azért a lehető legtöbbet kihozni a Meetből, de nincs egyszerű helyzetben.

Galéria megnyitása

A mostani megállapodásnak az a célja, hogy népszerűsítsék a hardveres eszközöket. Annak köszönhetően, hogy a szolgáltatások között egyre nagyobb az átjárhatóság, a cégek több hajlandóságot mutathatnak majd arra, hogy dedikált hardverekre ruházzanak be. A korlátozottság ugyanis ebben a bizonytalan helyzetben könnyen kedvét szegheti a beruházásokban gondolkodó ügyfeleknek. De, ha azt látják, hogy egy kommunikáció terminál rugalmas működésre képes, nagyobb bizalommal vásárolják azt meg.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére