A nagy testvér figyel: Logitech biztonsági kamerák

A biztonsági kamerákból egyre többféle megoldás van a piacon: léteznek webkamera méretű és kinézetű statikus termékek, illetve olyanok is, amelyek beépített motorok segítségével tudják mozgatni a kamerát. A termékek között rengeteg beltéri és számos kültéri modellt láthatunk, amelyek mind-mind megfelelően alkalmazhatóak biztonságtechnikai célokra, a lehetőségeknek csak igényeink és nem utolsó sorban pénztárcánk szabhat határt. A legelterjedtebb modellek az ethernet kábelen keresztül kommunikáló kamerák, de már WiFi-s verzióból is sok van a piacon.

A nagy testvér figyel: Logitech biztonsági kamerák

Bevezető

A biztonsági kamerákból egyre többféle megoldás van a piacon: léteznek webkamera méretű és kinézetű statikus termékek, illetve olyanok is, amelyek beépített motorok segítségével tudják mozgatni a kamerát. A termékek között rengeteg beltéri és számos kültéri modellt láthatunk, amelyek mind-mind megfelelően alkalmazhatóak biztonságtechnikai célokra, a lehetőségeknek csak igényeink és nem utolsó sorban pénztárcánk szabhat határt. A legelterjedtebb és rendszerint legolcsóbb modellek az ethernet kábelen keresztül kommunikáló kamerák, de már WiFi-s verzióból is sok van a piacon.

Korábban már vendégeskedtek nálunk biztonságtechnikai célokra alkalmazható kamerák, amelyek között szintén volt fix, illetve motoros kivitelű egység, valamint ethernetes és WiFis modell is. A legfrissebb teszt két szereplője egyaránt fix kivitellel bír, persze a termékek állványa mindkét esetben állítható bizonyos keretek között, viszont adatátviteli technológiájukat tekintve igazi különlegességnek számítanak: a kamerák a 230V-os hálózatot használják kommunikációra.

Mindkét újdonság a Logitech kínálatából érkezett: a DVS System, azaz Digital Video Security System családból származó készülékek közül az egyik modell egy beltéri kémkamera, amely egy egyszerű órának van álcázva, míg a másik egy klasszikus kivitellel rendelkező kültéri kamera. A beltéri modellből van még egy Indoor DVS típusjelzéssel ellátott változat is, amely webkamera kinézettel bír és kifejezetten beltéri használatra lett kifejlesztve. Ez utóbbi termék hasonló specifikációkkal rendelkezik, mint a tesztben szereplő két kamera, persze a méret és a súly kivételével.

A két termék pontos műszaki paramétereivel kapcsolatban a fenti táblázatból juthatunk információkhoz. A kamerák első ránézésre ideális megoldásnak tűnnek, ha otthonunk vagy kisebb irodai környezetünk védelmét szeretnénk ellátni, illetve erősíteni. Arra is jók, hogy egy hosszabb utazás alkalmával bármikor "haza nézhessünk", hogy minden rendben van-e. Hogy pontosan mire képesek, illetve milyen szolgáltatásokat nyújtanak a kamerák? Erre a következő pár oldalon keresztül derül fény.

A folytatásban az egységek tartozékait és magukat a kamerákat mutatjuk be.

A beltéri kamera

A beltéri egység egy dizájnos kis dobozban érkezik hozzánk, amelynek kivitele hű a gyártó által használt színvilághoz. A dobozon a termék néhány fontosabb tulajdonságáról szerezhetünk információt, valamint a gyártó által fontosnak vélt megjegyzések is helyet kaptak a csomagoláson.

A doboz belsejében egy átlátszó csomagolásban foglal helyet maga a kamera, illetve a vevőhöz tartozó USB kábel és a tábkábel. Az adatátvitelhez szükséges kábel egyébként úgynevezett trapéz USB kábel, amelyet a nyomtatóknál és a lapolvasóknál szoktak használni a gyártók.

Az átlátszó doboz mögött találunk még egy pici csomagolást: a fehér dobozkában a vevőegység lapul, amelyet közvetlenül a konnektorba kell dugni, majd az egységen lévő USB csatlakozó segítségével a számítógéphez kell kapcsolni azt. Egy ilyen vevő összesen 6 kamera jeleit képes fogadni. Egy hat kamerából álló rendszer kiépítéséhez csak egy Master csomag megvásárlására van szükség, a kamerákat külön is meg lehet venni. A kamerához a felsoroltakon kívül természetesen megkapjuk a szokásos leírásokat papír alapon és digitális formában (telepítő CD-n) is. Ezen kívül egy tápkábel is helyet foglal a csomagban, amely esetünkben - mivel angol csomagról volt szó - egy angol szabványú tápkábel volt. Természetesen idehaza a forgalomban lévő termékek mind-mind európai szabványú villásdugóval rendelkeznek.

A termék vevőegysége egyébként egy nagyon ötletes megoldás. A vezeték nélküli és vezetékes kameráktól eltérően ezek a modellek a lakás 230V-os hálózatát használják a kommunikációra: a kamera által küldött jeleket a vevőegység feldolgozza, majd az USB kábelen keresztül a számítógép felé továbbítja. A megoldás ötletes és egyszerűen használható, a teszt során nem tapasztaltunk semmiféle rendellenességet a működésben, vagyis a vevőegység könnyen és gyorsan megtalálta a kamerát.

A kém kamera egyébként egy teljes értékű LCD kijelzős óra, amelynek kék színű háttérvilágítása a számítógépes szoftver beállításainak segítségével könnyedén módosítható. A szerkezeten sem ártott volna egy gombot elhelyezni a világítás ki- és bekapcsolásához, de sebaj. A termék állványának talpazatán két darab gumiból készült csík található, amelyek csúszásgátló funkciót töltenek be. A készüléken található gombokkal könnyedén beállítható a pontos idő.

A kültéri megoldás

A kültéri használatra kifejlesztett egység hasonló dizájnnal ellátott dobozban érkezett, mint a beltéri, ezen a csomagoláson is találtunk néhány információt a termék tulajdonságaival kapcsolatban, ami nem egy hátrány. Maga a csomag két újabb, fehér karton dobozt tartalmaz: az egyik, azaz a nagyobbik csomag rejti a kamerát, a másikban pedig a kiegészítők foglalnak helyet. 

A kamerához a néhány leíráson kívül kapunk telepítő lemezt is, amelyen némi leírás is helyet foglal digitális formában, persze magyar nyelven ezúttal sincs jelen a  cd-n (angol tesztcsomagot kaptunk, valószínűleg emiatt nincs magyar leírás).

Maga a kamera egy időjárásálló, klasszikus műanyag házban kapott helyet. Az egység optikája alatt egy zöld led található, amely a kamera működése közben világít, és amennyiben az egység mozgást érzékel, úgy a világítás villogásba megy át. Ezzel a funkcióval leleplezheti magát a kamera (nyilvánvalóvá válik, hogy működik), így ezt a szolgáltatást a mellékelt szoftverben természetesen ki lehet kapcsolni. No de erről majd a szoftveres rész bemutatásánál ejtünk pár szót. A termék optikai zoom funkcióval nem rendelkezik, csak digitálissal, amiért külön fizetni kell.

A kamerához kapunk egy vevőegységet a hozzá tartozó USB trapézkábellel együtt, amely a számítógéppel való összeköttetéshez kell. Egy talpazatot és egy állványt is mellékel a gyártó: a talpon összesen 3 furat van a fali rögzítés elősegítéséhez, a középső, menetes furatban maga az állvány illeszkedik. Az állványzat gömbcsuklóval van ellátva, amelyet csavar segítségével rögzíthetünk a megfelelő pozícióban. Az állványt a kamera tetejére is szerelhetjük, ha magát a talpat például a mennyezetre kívánjuk elhelyezni. A kamerán található alsó- és felső menetes furatok tökéletesen passzolnak az átlagos fotóállványokhoz is (mi falfúrás helyett állványra rögzítettük a terméket). A pici állvány rögzítéséhez egyébként egy kontra csavart használhatunk, amelynek a kamera felé eső végén gumírozás található. A fali rögzítéshez szükséges kellékek is a csomagban vannak: a gyártó a megfelelő csavarokat és tipliket mellékelte.

A kamerához egy rendkívül hosszú tápkábel tartozik (3 méter), így nem gond, ha messze kerül az egység a konnektortól. Mivel azonban kültéri kamerával van dolgunk, a tápkábelnek a villásdugója jó lenne, ha leszerelhető lenne. Egyrészt azért, mert az igényesebb kültéri rendszereket a falban futó szigetelt csöveken vagy egyes esetekben kábelcsatornákon keresztül szokták megoldani. Ez utóbbinál még nem is annyira zavaró a villásdugó jelenléte, de a csővel ellátott rendszereknél már gondot okozhat a kábel "befűzése". Másrészről viszont az is igaz, hogy nem egy ipari kamerával van dolgunk, így a pársoros eszmefuttatást nyugodtan zárójelbe is tehetjük.

A bemutató után jöjjön a szoftver és a teszt!

Szoftver és teszt

A kamerák bemutatása után következhet a másik fontos szempont: vajon milyen szoftvert mellékel a gyártó az egységekhez és pontosan milyen szolgáltatásokat tesz elérhetővé? Ez utóbbi kérdést bizony okkal tettük fel, rövidesen világos lesz az is, hogy miért.

A szoftver és a beállítások

Mindkét kamerához ugyanazt a telepítő lemezt kapjuk: a termékek a Command Center segítségével vezérelhetőek, attól függetlenül, hogy a két beltéri, vagy esetleg a kültéri termékkel van-e dolgunk. A szoftver telepítésekor a rendszerre felkerül a gépre a Windows Media Video 9-es codek, a VC8 Runtime és .NET 2.0-s csomag is. A pár perces folyamat végeztével egy gyors újraindításra van szükség, majd kezdődhet is a kamerák beüzemelése. A kamerák telepítésekor egyébként a rendszer egy új hálózati kapcsolatot hoz létre (USB PowerPacket Network Adapter), a vevő és a kamerák is TCP/IP protokollon keresztül kommunikálnak, természetesen mindezt fix IP cím mellett teszik.

A telepítő ablak a termék regisztrációjára és az online dokumentáció elolvasására is lehetőséget biztosít. A telepítés és a gyors újraindítás után elindíthatjuk a szoftvert, és elvégezhetjük a szükséges beállításokat. A program első elindításakor a szoftver néhány alapvető beállításra kérdez rá (lefoglalható HDD terület mennyisége, online regisztráció, stb...).

A kamerák és a rendszer egyéb alkotóelemeinekk összekapcsolása után a szoftverben az "advanced" menüre kattintva tudjuk életre kelteni a rendszert (jobb gomb a képernyőn, majd a felugró menüben "camera settings",azon belül "advanced"). Az Advanced menüben a Find My Camera gombra kattintva néhány egyszerű lépéssel kiválaszthatjuk, hogy éppen milyen rendszerrel rendelkezünk, majd a szoftver elkezdi keresni a kamerát vagy a kamerákat. A megtalált kamerákat ezek után elnevezhetjük annak megfelelően, hogy hol helyeztük el őket, így a későbbiekben könnyebb lesz azonosítani a megfigyelt területet. Ha ezzel megvagyunk, akkor már működik is a rendszer megfigyelő része.

Ugyanebben, azaz az Advanced menüben a Manage Security opcióval tudjuk levédeni a kamerákat, azaz csak az általunk megadott jelszó birtokában lehet majd hozzáférni az egységekhez. Hasznos funkció, használjuk. A Startup options menüben a szoftver indításával kapcsolatos beállítások találhatóak: indulhat az alkalmazás automatikusan, teljes képernyős módban vagy akár rejtve is, ahogy a rendszer bebootol. Az Advanced menüben van lehetőség a kamerák firmware-ének és magának a WiLife szoftvernek a frissítésére is.

A Camera menüben a fényerőt és a kontrasztot állíthatjuk be, illetve azt is, hogy a megfigyelő ablakban az OSD felirat (a kamera neve) hol helyezkedjen el és milyen színű legyen. A fényerő automatikus beállítására is van lehetőség, ekkor a rendszer a környezetnek megfelelően, rendkívül gyorsan állítja be a megfelelő fényerőt. Ugyanitt van lehetőség a videó felbontásának (320x240 vagy 640x480) beállítására és az FPS érték beállítására is (5, 10 vagy 15 képkocka/másodperc). A rendszer adatátviteli sávszélessége szintén itt adható meg, ez 150 és 800 kbps között állítható. A lenti menüben kapcsolhatjuk ki a kültéri kamera villogó ledjét, illetve a kémóra háttérvilágítását is.

A Recording opciónál a  mozgásérzékenységet állíthatjuk be, illetve a megfigyelni kívánt területet is megadhatjuk, ami lehet a teljes képernyő, de akár a képernyőnek egy része is, de maximum 16 zóna. A Recording menüben előre megadott időpontban is kezdeményezhetünk felvételt, de ugyanitt nézhetjük meg a rendszerben elhelyezkedő kamerák pillanatnyi merevlemez használatát is.

Az Alert, menüben adhatjuk meg, hogy a rendszer riasztás esetén mely e-mail címre, illetve telefonszámra küldjön üzenetet. Az asztali értesítések és az értesítések testreszabása csak a Platinum verzióban érhetőek el, amelyért éves szinten 20 ezer forint körüli összeget kér a gyártó. Az Online menüben az ingyenesen létrehozható WiLife fiókunk adatait állíthatjuk be. Ennek segítségével interneten keresztül ellenőrizhetjük, hogy minden rendben van-e. Természetesen ehhez otthonunkban üzemelnie kell mind a rendszernek, mind pedig a számítógépre telepített szoftvernek. A kamerák képét akár Windows Mobile operációsrendszerrel ellátott mobiltelefonon vagy hagyományos számítógépen is megtekinthetjük egy webböngésző segítségével. Mozgás érzékelésekor a felvétel is automatikusan elindul, valamint megtörténik a riasztás.

Érdekesség, hogy számos funkció csak előfizetéssel érhető el. Rendkívül meglepő módon ezek közé tartozik egy olyan alap dolog is, mint a zoom, ami ugyan csak digitális, de egy ilyen árú rendszernél azért ezt már alapszolgáltatásként is elvárnánk, ahogy az online kamerabeállításokat is, melyekhez platinum előfizetés kell.

[bold]Képminőség, fogyasztás és teszt

[/bold]

A teszt alkalmával mindkét versenyzőnél 800 kbps-os sebességet, 640x480 pixeles felbontást és 15 FPS-es frissítést állítottunk be. A fényerőt és a kontrasztot azonos szintre állítottuk, majd bekapcsoltuk az Automatikus Fényerő funkciót. Ezután a két kamerával egyforma pozícióból lőttünk egy-egy beltéri és egy-egy kültéri képet, mindössze azért, hogy a képminőségük összehasonlítható legyen.

A tesztképek minősége átlagosnak mondható, amit érdemes külön kiemelni az az, hogy a kamerák rendkívül gyorsan képesek a fényviszonyok változására reagálni és szinte azonnal korrigálják a fényerőt, hogy a sötétebb környezetben is megfelelő képminőséget tudjanak nyújtani. A videó felvételek minőségével szintén nincs gond, ám a 15 FPS-es teljesítmény a mai modern mezőnyben már sokak számára kevésnek bizonyulhat. Ettől eltekintve ütőképesek a kamerák.

[bold]A fogyasztás

[/bold]

A fogyasztás mérésekor érdekes adatokat kaptunk. Az Clock DVS rendszer, azaz az órának álcázott termék háttérvilágítás nélkül működés közben 3,5W-ot fogyaszt, és ez az érték a bekapcsolt háttérvilágítás esetében sem jelentősen magasabb, mindössze 4 W. A kültéri modell, azaz az Outdoor DVS rendszer folyamatosan 3W-os fogyasztás mellett működik. A vevőegység fogyasztása jelentéktelen, ugyanis a tizedesjegyek megjelenítésére képtelen mérőműszer folyamatosan 0W-ot mutatott mérés közben. Összességében ez a fogyasztás nem mondható soknak, még 6 kamera esetében is 30W körüli, vagy az alatti fogyasztással üzemel a komplett rendszer, persze ehhez még hozzájön a videó rögzítéséről és a kamerák képeinek fogadásáról gondoskodó számítógép is.

Végszó

[bold]Clock DVS - Az órának álcázott megfigyelő kamera

[/bold]

A Clock DVS a teszt alapján képminőségével és szolgáltatásaival hozta a tőle elvárható szintet. A kis újdonság egy ötletes megoldás: az állvánnyal, amelynek segítségével az óra és vele együtt az optikai is szabadon dönthető, egy igazán jól használható terméket ismerhettünk meg. A fogyasztás és a működés teljesen rendben van, viszont az, hogy a kijelző háttérvilágítását csak és kizárólag a mellékelt számítógépes szoftver segítségével változtathatjuk meg, egy kissé kényelmetlenné teszi a használatot. A kék háttérvilágítás egy kisebb szobában éjszaka zavaró lehet, ugyanis bevilágítja a szobát, ám egy nagyobb helységben már nincs ilyen probléma. Az, hogy a mellékelt szoftver egyes - alapnak számító - funkciói fizetősek, kissé kiábrándítólag hatott, főleg az árához képest, de a kamera összességében egy jó termék, amely két funkciójának köszönhetően kitűnő választás lehet átlagos, otthoni környezetben.

Outdoor DVS - hatékony kültéri szem

A profi, időjárásálló házban található kamera első ránézésre egy komoly megoldás benyomását kelti, és tulajdonképpen az is. A kültéri célokra kifejlesztett termék állványa teljesen pontosan beállítható, a csavaroknak és a kontra csavarnak köszönhetően a megfelelő pozíciót tökéletesen rögzíthetjük, ám ha nem szélvédett helyen van a termék, akkor a csavarokat érdemes fogóval, érzéssel meghúzni, így erősebb szél sem állítja majd el a rendszert. Az egységhez végső soron egy mozgásérzékelővel ellátott reflektort is beszerezhetünk, amelyet a megfigyelni kívánt területre irányítva éjszaka mozgás esetén bekapcsolhat, és felvételt készíthet a rendszer. A megoldást tovább lehet tökéletesíteni, ha sötétedésérzékelővel is ellátjuk a reflektort, vagy időkapcsolót használunk, hogy csak sötétedés után kapcsoljon be mozgás esetén. A kamera képminőség és használhatóság tekintetében jól vizsgázott, de hogy a zoom funkciót - még ha az digitális is - csak pénzért nyújtja a cég, az egy kissé furcsa, legalábbis ekkora összeg kiadása után mindenképpen.

A termékeket megfigyelési célokra bátran ajánljuk, mert jó minőségű modellekről van szó. Előny, hogy Master rendszerből csak egyet kell venni, ugyanis az abban található vevő maximum 6 különböző kamerával képes megbirkózni. A kamerák szintén külön, egyenként is megvásárolhatóak, ami tovább javítja a helyzetet. [bold]Összességében a kamerák Ajánlott Vételnek minősülnek!

[/bold]

A tesztben szereplő termékeket a Logitech Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward