Shop menü

A HUAWEI LASSAN KÉSZ A TELJESEN EGYEDI RENDSZERÉVEL, DE MARAD AZ ANDROID IS

A HarmonyOS Next már nem fogja támogatni az APK fájlokat, de nem kell félnie a felhasználóknak, a Huawei nem fogja teljesen sutba vágni az Androidot.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Huawei lassan kész a teljesen egyedi rendszerével, de marad az Android is

Már hosszú évek óta dolgozik azon a Huawei, hogy egy teljesen egyedi operációs rendszert hozzon létre. A vállalat elvileg szép lassan tényleg elkészül ezzel, és onnantól nem fogja támogatni az Android alkalmazások ökoszisztémáját. Ez a hír sokakat megrémített, de a cég igyekszik tisztázni a helyzetet. 

A HarmonyOS Next már egy olyan operációs rendszer lesz, ami nem az Android Open Source Project alapot alkalmazza. Ebből eredően a Huawei elengedheti például az APK fájlok támogatásának a kezét. Azonban szó nincs arról, hogy a vállalat teljes egészében erre készülne. Richard Yu, a Huawei vezérigazgatója bejelentette, hogy attól globálisan semmi nem fog változni, hogy lassan kész a HamonyOS Next.

Galéria megnyitása

A Huawei jelenleg arra összpontosít, hogy bevetésre kész legyen a saját fejlesztésű mobilos platformja. Ha ez összeáll, akkor Kínában fogja alkalmazni a rendszert a cég. Hazájában a Huawei az utóbbi időben nagyon megerősödött, a Mate széria legfrissebb tagjainak rajtja kifejezetten jól sikerült. Arra számít a cég, hogy a HarmonyOS Next elkészülését követően a szoftveres fronton már nem tudják tovább szorongatni, így némi levegőhöz juthat.

Galéria megnyitása

Azonban azt is tisztázta most Richard Yu, hogy Kínán kívül a Huawei továbbra is az AOSP alapot használó Emotion UI-t, röviden EMUI-t fogja fenntartani. Marad a régi alap támogatása is, miközben az APK formátumú alkalmazásokat folyamatosan portolja a HarmonyOS Next platformra. Vizuálisan az új közeg nagyon hasonlítani fog a régihez, de a háttérben már semmilyen szinten sem lesz jelen az Android

Galéria megnyitása

Az átállás miatt a Huawei jelenleg lényegében folyamatosan veszi fel a szoftverfejlesztőket. Kínai források szerint a tapasztaltabb, képzett szakemberekre vadászik a vállalat, a legtöbb álláshirdetésében minimum 3 év tapasztalatot és megfelelő végzettséget követel meg. A HarmonyOS Nextre jövőre állhat át a Huawei.

Galéria megnyitása

Ezzel párhuzamosan pedig jelen állás szerint marad majd az AOSP alapú EMUI támogatása is. Mivel ennek nemzetközi szinten továbbra is fontos szerepe lesz. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy továbbra is a Google és más amerikai alkalmazások nélkül kell megoldani a mobilok, táblagépek használatát. 

A Huawei az elmúlt években a világ egyik legnagyobb fejlesztői közösségét alkotta meg a HarmonyOS és a saját piactere, az AppGallery körül. Most pedig a HarmonyOS Next kapujában állva még tovább erősít ezen a téren. Innentől a saját operációs rendszerére külön kell majd az alkalmazásokat biztosítania más vállalatoknak is. De ebben a Huawei mindenkinek igyekszik majd segíteni. 

Galéria megnyitása

Egyre kisebb szelet jut már a tortából globálisan a Huawei-nek, miközben hazai pályán kezd újult erőre kapni. De ettől függetlenül esze ágában sincs teljesen elengedni a nemzetközi piacokat. Ezt Richard Yu mellett más vezetők is megerősítették.  

A cég azon is dolgozik, hogy a HarmonyOS-t globálisan is bevezessék, de az nem valószínű, hogy erre mostanában kerülne sor. Az erre vonatkozó terveket nem fedte fel a Huawei, de azt megtudhattuk, hogy szerepel az elképzeléseik között a HarmonyOS szélesebb körű terjesztése. Az is lehet, hogy már eleve a HarmonyOS Next fog nemzetközi szinten debütálni valamikor a jövőben.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére