A hegyek szigete – Fütyül a korrupcióra?

Ha elég eltökélt és sáros vagy akkor már nem az USA a lehetőségek hazája, hanem Bukarest.

A hegyek szigete – Fütyül a korrupcióra?

75 %
{{ average }} %
  • Hol van a pénz?
Szerzői értékelés
Szerző
75
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

A lehallgatás manapság mondhatnánk, hogy beépült a mindennapjainkba. A laptop kameráját letakarva tartja mindenki, és kevesen lepődnek meg, ha a beszélgetésekben említett termékek legközelebb egy Facebook vagy Google használatnál visszaköszönnek hirdetésként. Persze ez utóbbi vérmérséklet szerint városi legenda is lehet, de ha egy korrupt rendőrről, egy maffiához kötődő bűnszervezetről van szó, miközben egy elrabolt ember kiszabadítására készülünk, jobb, ha a gyanakvás és az óvatosság a vérünkben van.

Galéria megnyitása

Corneliu Porumboiu filmje vérbeli krimi, amiben a humor és a noiros jegyek is megférnek. Főszereplője Cristi (Vlad Ivanov) egy korrupt rendőr, akit, a beköszönő noir jegyeknek megfelelően egy feltűnően gyönyörű és kiismerhetetlen nő, Gilda (Catrinel Marlon) vesz rá, hogy szabadítsa ki bűnöző pasiját, akivel Cristi is munkakapcsolatban volt az évek alatt. Persze mielőtt bárki azt hinné, hogy mindez emberi jóságból történik, csalódni fog, ugyanis a korábban említett bűnöző Nagy Zsolt (Sabin Tambrea) egy nagy rakás pénzt rejtett el valahol. Kiszabadításának mozgatórugója tehát a jó öreg pénzéhség, ami a szereplők egyik fő motivációja.

Legalábbis úgy tűnik, ugyanis az összekuszálódó érdekek és a háttérben mozgó szálak nagyon sokáig bizonytalanná teszik az alapkérdést: miért is vágtak bele hőseink ebbe az egészbe?

A filmben döntő szerep jut az akciónak, hiszen egy meglehetősen nagy akciót kell megszervezni. Nem fukarkodik az izgalommal, azonban nem egy agyatlan akciófilmról van szó. Ahol kell, vagy ahol épp jól jön feltűnik a humor is, nem csak a szereplők (pl. Cristi és édesanyja) közötti jeleneteknél, de kikacsint felénk amikor egy amerikai rendező a gengszterbandának ecseteli, hogy ő egy gengszterfilmet szeretne forgatni.

Eredeti címén A hegyek szigetét talán úgy lehetne fordítani, hogy A Fütyülők (The Whistlers) és ez azt a kanári-szigeteki füttynyelvet jelzi, ami nagyon fontos eleme a filmnek. Az El Silbo (A fütty) valóban létező nyelv és eredetileg a Kanári-szigetek őslakosai használták, de egy variánsa a mai napig fennmaradt La Gomera szigetén. Funkcióját tekintve nemcsak rejtnyelv volt, hanem fontos szerepe volt az üzenetek közvetítésében is. Használói a spanyol hódítók és a kalózok ellen sikeresen vetették be és a spanyol polgárháborúban is felhasználták üzenetváltásokra.

Galéria megnyitása

„Az El Silbo olyan nyelv, melynek jelentésmegkülönböztető elemei a bizonyos hangmagasságú és hosszúságú füttyök. Alapvetően két magánhangzót és négy mássalhangzót különböztetnek meg, több variánsban a hangmagasság és hangerősség váltakozásának megfelelően. A nyelvészek túlnyomó többsége teljes rangú nyelvnek tekinti, a Silbo egyben a leghangosabb természetes emberi kommunikációs eszköz illetve mód, amely segédeszközök nélkül működik. A hallótávolság a széliránytól függően 8-10 kilométer között változik. A füttytechnika részét képezi a mutató illetve a középső ujj valamint az ajkak. A különböző hangmagasságokat a nyelv szájon belüli helyzetének változtatásával lehet elérni, olyan módon, hogy a levegő kipréselésekor az ajkakat összepréselik illetve elernyesztik. A másik kézzel lehetséges a hang irányát befolyásolni.”

Galéria megnyitása

A hegyek szigete mellékszereplői nem csak azt a szomorú valóságot szimbolizálják, hogy mindenki korrupt, de a román rendőrséget is velejéig sárosnak, manipulatívnak mutatják be. A szálakat Gilda mellett egy korrupt rendőrfőnök és egy maffiavezér figura mozgatja és hamar szertefoszlik bennünk minden olyan illúzió, hogy a rend őreitől bármi jót is várhatnánk. Az idősíkok közötti váltások, a Kanári-szigetek és Bukarest közötti ugrások és a cselekmény nehezen kiszámítható szálai változatos, izgalmakban bővelkedő és érdekes alapötlettel bíró filmet hoztak létre. Az egyetlen furcsaság benne, hogy a zenéi néhol vagy nagyon betalálnak, mint a legelején Iggy Pop The Passenger című száma, vagy érthetetlenül és szinte kontextus nélkül csendülnek fel, mint amikor klasszikus (pl. Kék Duna keringő) zenéket dob be a rendező látszólag valami hangulat fokozás ürügyén. Összességében azonban A hegyek szigete jól összerakott, tempós és érdekes alkotás ami a gondolkodós krimik és a némi könnyedségre is kapható nézők közül sok rajongót szerezhet.

Összefoglalás

A hegyek szigete – Fütyül a korrupcióra?

A hegyek szigete – Fütyül a korrupcióra?

A hegyek szigete – Fütyül a korrupcióra?
Szerzői értékelés
75
%
Korrupt rendőrök, maffiózók és hozzájuk illő alakok keresik a pénzt, ami egy bűntárs kiszabadításával érhető el.
A krimi a noir és a vígjáték elemeit okosan vegyítő film, amit az összekuszálódó szálak, az idősíkok izgalmassá és nehezen kiszámíthatóvá tesznek...
... a zenei betétek egy része zavaró és érthetetlen.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap