A Bitcoinbányászoknak kedveskedik az ASRock

A vállalat két speciális alaplappal rukkolt elő, ám sokan úgy vélik, a termékek egy kissé későn érkeztek.

A Bitcoinbányászoknak kedveskedik az ASRock

Az ASRock két új, speciálisan Bitcoinbányászatra szánt alaplappal rukkolt elő, amelyekkel hatalmas számítási teljesítményű Bitcoinbányász konfigurációk építhetőek.

A Bitcoinról dióhéjban

Hogy mi is az a Bitcoin? Egy egyedi, független, szabad nemzetközi fizetőeszköz, amely mögött egyetlen nagyvállalat, bank vagy ország sem áll. A Bitcoin lényege, hogy decentralizált rendszernek tekinthető, ugyanis adatbázisa nem egy központi szerveren, hanem a felhasználók számítógépein foglal helyet, azaz elosztott adatbázist használ. Fontos, hogy ugyan a tranzakciótörténet jelen van minden felhasználó gépén, ám az adatokból az nem derül ki, hogy az egyes, publikus tranzakciók mögött pontosak ki vagy kik állnak, ugyanis a felhasználókat hosszú karaktersorozat azonosítja, nem egyszerű név. Ezek az azonosítók akár tranzakciónként is változhatnak, azaz az anonimitás garantálható. Az egyes felhasználók rendszerei peer-to-peer alapon kapcsolódnak egymáshoz egy IRC-csatornán keresztül. A Bitcoin protokoll publikus, a kliensszoftver pedig nyílt forráskódú és bárki számára elérhető.

A Bitcoint számos helyen már elfogadott fizetőeszközként tartják számon, így egyes termékekért és szolgáltatásokért is lehet vele fizetni. Bitcoint normál fizetőeszközért is lehet vásárolni - akár spekulációs céllal is -, de lehetőség van úgynevezett Bitcoinbányászatra is. Utóbbi annyit jelent, hogy számítógépünk számítási teljesítményét bedobhatjuk a közösbe vagy egyénileg, vagy pedig úgynevezett bányásztársulás tagjaként, majd várhatjuk, hogy az elvégzett munka után szépen lassan csordogáljanak számlánkra a Bitcoinok.

Célkeresztben az ASRock új alaplapjai

Itt jönnek képbe az ASRock új alaplapjai, amelyek kifejezetten azért készültek, hogy segítségükkel ütőképes Bitcoinbányász konfigurációkat lehessen építeni, amelyek akár hat videokártyát is fogadhatnak. Mivel a hat videokártya nem szállásolható csak úgy el egy átlagos alaplapban, így különleges adapterek alkalmazására is szükség van. Mindkét új alaplap LGA-1150-es tokozású, Haswell lapkára épülő processzort fogad, tápellátás tekintetében pedig mindketten négyfázisú tápáramkörrel dolgoznak a maximális stabilitás érdekében. A fedélzeten két darab négytűs MOLEX tápcsatlakozó is helyet kapott, amelyekkel elegendő áram biztosítható a nagyétvágyú komponenseket alkalmazó rendszer számára.

Az ASRock H81 Pro BTC és az ASRock H61 Pro BTC alaplapok között számos kisebb különbség is felfedezhető. Az egyik az, hogy a H81 Pro BTC egy Realtek RTL8111GR, a H61 Pro BTC pedig egy Realtek RTL8111E típusú Gigabites Ethernet vezérlőt kapott. Audió vezérlő tekintetében szintén van különbség: a H81-es modell Realtek ALC692-es, a H61-es pedig egy VIA VT1705-ös audió vezérlőt hordoz magán. További különbség, hogy a H81 Pro BTC kapott TPM tüskesort, H61-es társa azonban nem, viszont utóbbi rendelkezik COM és LPT portokkal, amelyek a H81 esetében hiánycikknek minősülnek. A termékek közötti további eltérések a fentebb található hivatkozásokra kattintva térképezhetőek fel.

A újdonságok hamarosan elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, ám az egyelőre nem tudható, pontosan mennyibe kerülnek majd. Érdekesség egyébként, hogy sokan egy ideje már úgy vélik, nem sokáig lehet érdemi eredményeket elérni GPU alapú Bitcoinbányászattal - aki komolyan gondolja a dolgot, annak a számítási kapacitás-igény fokozatos növekedése miatt érdemesebb inkább célhardverbe - ASIC/FPGA - fektetnie a pénzét, viszont az efféle móka egyáltalán nem olcsó mulatság és az sem biztos, hogy a befektetett összeget a közeljövőben viszontlátjuk. Persze ebben a tekintetben megoszlanak a vélemények, de a lényeg, hogy érdemes tájékozódni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward