Shop menü

900 W-OS TGP-VEL RENDELKEZŐ KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS VIDEOKÁRTYÁT TESZTEL AZ NVIDIA?

Ekkora TGP keret kiszolgálásához már nem lesz elég egyetlen 16-tűs 12VHPWR tápkábel, az ugyanis csak 600 W-nyi teljesítmény leadására képes.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
900 W-os TGP-vel rendelkező következő generációs videokártyát tesztel az Nvidia?

Az Nvidia következő generációs videokártyáival kapcsolatban egyre szaporodnak a pletykák. Legutóbb arról érkezett hír, hogy a GeForce RTX 40-es sorozat tagjai az aktuális iparági információk alapján nem PCI Express 5.0-s, hanem továbbra is PCI Express 4.0-s szabványú csatolófelületet használnak majd, ahogy azt a GeForce RTX 30-as sorozat esetében már megszokhattuk. Korábban az Ada Lovelace grafikus processzorok várható paramétereivel kapcsolatban is kiszivárgott némi információ az Nvidia elleni hackertámadás eredményeként, most pedig egy újabb pletyka látott napvilágot, igaz, elsőre kissé meredek állítást fogalmaz meg, így duplán érdemes távolságtartóan kezelni.

Az új információ a népszerű szivárogtató, kopite7kimi virtuális tollából származik – ő elég sok megbízható értesülést szállított már az Nvidia érkező termékeivel kapcsolatban. Most azt állítja, hogy az Nvidia háza táján éppen tesztelnek egy speciális, AD102 alapú videokártyát, ami több szempontból is különleges. Egyrészt az AD102 kódnév alapján felsőkategóriás, illetve csúcskategóriás megoldásról lehet szó, ami a GPU lapkában rejlő erőforrások többségét kiaknázhatja majd, még ha nem is mindet.

Ez a videokártya 900 W-os TGP-vel rendelkezhet, ami rendkívül magas értéknek tűnik: a fogyasztást igazából két darab 16-tűs 12VHPWR tápcsatlakozón keresztül ki lehet szolgálni, ám az erősen kérdéses, pontosan milyen hűtést kaphat a friss jövevény, már ha végül kereskedelmi forgalomba kerül. Mivel az Ada Lovelace architektúráról esett szó, így biztos, hogy gamer központú termékről van szó, hiszen a HPC szegmensben a nemrég bemutatott Hopper architektúrával képviselteti magát a vállalat.

Galéria megnyitása

Az egyelőre nem derült ki, hogy az AD102-es grafikus processzor köré épülő videokártya pontosan milyen típusjelzéssel érkezhet, de a tippek szerint egy új Titan sorozatú, vagy egy GeForce RTX 4090 Ti jelölésű modellről lehet szó. Érdekesség, hogy a nemrégiben piacra dobott GeForce RTX 3009 Ti még „csak” 450 W-os TDP kerettel rendelkezett és elég volt neki egyetlen 16-tűs 12VHPWR tápcsatlakozó, a friss jövevény azonban kétszer nagyobb TDP/TGP kerettel rendelkezhet, már ha hihetünk a pletykának.

Az AD102-es grafikus processzor mellé 24 GHz-es effektív órajelen ketyegő GDDR6X fedélzeti memória kerülhet, méghozzá 48 GB-nyi kapacitásban – ez tovább erősíti azt a feltételezést, hogy valamiféle Titan sorozatú megoldásról lehet szó. A hatalmas VRAM kapacitás miatt könnyen lehet, hogy a tartalomgyártókat veszi célba az újdonsággal az Nvidia – azokat a tartalomgyártókat, akik egyébként játszani is szeretnének.

Ide kapcsolódik az az értesülés is, hogy a szivárogtató szerint a GeForce RTX 4090-es videokártya AD102-es GPU-t kaphat, míg a GeForcre RTX 4080 fedélzetén AD103-as GPU teljesíthet szolgálatot. Az Ada Lovelace alapú Nvidia videokártyák még idén debütálhatnak, jó eséllyel valamikor szeptember folyamán, ha az Ampere sorozatnál alkalmazott forgatókönyvet követik ezúttal is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére