Shop menü

PCI EXPRESS 4.0-S CSATOLÓT KAPHATNAK A GEFORCE RTX 40-ES SOROZATÚ VIDEOKÁRTYÁK?

A jelek szerint az Ada Lovelace generáció esetében még nem vált PCI Express 5.0-ra az Nvidia.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
PCI Express 4.0-s csatolót kaphatnak a GeForce RTX 40-es sorozatú videokártyák?

Az Nvidia következő generációs GeForce videokártyái, amelyek várhatóan a GeForce RTX 40-es sorozatba érkeznek, a várakozások szerint még idén bemutatkozhatnak – talán valamikor a harmadik negyedév folyamán, ha a forgatókönyv ugyanaz lesz, mint az RTX 30-as sorozat esetében. A termékek az Ada Lovelace architektúra köré épülnek, ami kifejezetten a játékosok számára készült, de ezzel egy időben egy másik architektúra is megjelenik, ami a Hopper nevet viseli, ám ez a HPC piac igényeire szabva érkezik, és első képviselőjét már be is mutatta a gyártó – ebben az összefoglalónkban írtunk róla.

Az Ada Lovelace architektúra köré épülő grafikus processzorokkal kapcsolatban az Nvidiát ért hackertámadás után kiszivárgott ez-az, ahogy azt akkoriban meg is írtuk, ám arra nem derült fény, hogy a friss videokártyák végül PCI Express 5.0-s szabványra váltanak-e, már ami a csatolófelületet illeti, vagy maradnak a jól bevált PCI Express 4.0-s alapokon. Most úgy tűnik, hogy utóbbi lesz a helyzet, vagyis az Nvidia következő generációs videokártyái PCI Express 4.0-s alapokon maradnak, csak úgy, ahogy a jelenlegi Ampere modellek, amelyek lényegében elsőként pattantak fel a PCI Express 4.0-s vonatra – legalábbis az Nvidia GeForce sorozatát tekintve. Az abszolút első ezen a téren az AMD volt a Radeon RX 5000-es sorozattal.

Amennyiben kopite7kimi információi helytállóak – általában megbízható forrásnak tekinthető –, akkor az Ada Lovelace GPU-val felszerelt Nvidia videokártyák maximum PCi Express 4.0 x16-os sávszélességgel gazdálkodhatnak, ami irányonként 32 GB/s-os adatátviteli rátát eredményez. Jó eséllyel ezek a termékek is megkapják a Resizable-BAR funkciót, ami az Ampere szériával debütált, így a szokásos 256 MB helyett a teljes videó memóriát elérheti a rendszer egy nagy megcímezhető blokk formájában.

Galéria megnyitása

A PCI Express 4.0-s alapok érdekesek lehetnek, ugyanis a nagyobb TDP kerettel rendelkező modellek már megkaphatják az ATX 3.0-s szabvány új tápcsatlakozóját, a 16 tűvel ellátott 12VHPWR-t, amit igazából PCI Express Gen5 tápcsatlakozónak is hívnak. Erről itt írtunk részletesebben. A dolog persze nem lesz túlságosan szokatlan, hiszen a nemrégiben bemutatott GeForce RTX 3090 Ti már ezt a tápcsatlakozót használja, pedig PCI Express 4.0 x16-os csatolófelületen keresztül kommunikál – a PCIe Gen5 tápcsatlakozó igazából egy marketingnévnek tűnik, amit a tápegység-gyártók előszeretettel használnak, pedig az új csatlakozótípus még az Intel dokumentációjában is 12VHPWR néven szerepel.

Azzal, hogy az Ada Lovelace alapú Nvidia videokártyák PCI Express 4.0 x16-os alapokra építkezhetnek, elméletben hátrányba kerülhetnek a PCI Express 5.0 x16-os modellekkel szemben, már ami a Microsoft DirectStorage támogatást illeti, ez ugyanis a videokártya csatolóján keresztül teszi elérhetővé a GPU számára az SSD-t, hogy az azon található, az adott játékhoz tartozó tartalmakat gyorsan kitömöríthesse a későbbi zökkenőmentes használat érdekében. A PCI Express 5.0-s csatolót használó M.2-es SSD-k mellett ebből elméletben lehet probléma, mármint sebességcsökkenés, de kérdés, hogy ez jelentős lesz-e – mivel minden bizonnyal ezt is szem előtt tartották a fejlesztők, nem valószínű, hogy egetverő hátrányt okozna a PCI Express 4.0-s szabvány további használata. 

Az persze nagy kérdés, hogy az AMD következő generációs videokártyái, az RDNA 3 architektúra köré épülő modellek maradnak-e PCI Express 4.0-s alapokon, vagy ismét húz egy merészet a vállalat és elsőként dob piacra olyan videokártyákat, amelyek már a legújabb PCI Express szabványra támaszkodnak. Hogy például a Direct Storage API mennyit tud profitálni a nagyobb adatátviteli sávszélességből megfelelő SSD mellett? Az első független tesztek egészen biztosan választ adnak erre a kérdésre, és még sok-sok egyébre is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére