8-as sorozatú ASUS alaplapok: a TUF sorozat

Az ASUS TUF, azaz The Ultimate Force alaplapcsaládja is új tagokkal bővül, ám itt meglepetésként már nem csak a Z87-Sabertooth, hanem a Z87-Gryphon modellel is találkozhatunk.

8-as sorozatú ASUS alaplapok: a TUF sorozat

A Z87-es lapkakészlet köré épülő Sabertooth alaplap ATX formátummal érkezik és tartalmaz hőpajzsot is. Újításként az alaplap hátuljára felkerült egy TUF Fortifier névre hallgató fémlap, amelynek kettős funkciója van: egyrészt megakadályozza az alaplap vetemedését, másrészt hűtést biztosít a hátlapon elhelyezett komponensek számára. Az alaplap a fotó alapján aktív hűtéssel érkezik. A speciális előlapi borítás egyébként a por felhalmozódását is megakadályozza.

TUF Z87-Sabertooth
TUF Z87-Sabertooth

A gyártó persze a folyadékhűtő rendszerek szerelmeseire is gondolt. No nem arra kell gondolni, hogy a VRM áramkör folyadékhűtő blokkot kapott volna, teljesen másról van szó. A VRM áramkört fedő hűtőn egy szabályzó szelepet helyeztek el a vállalat mérnökei, ami akkor jön jól, ha a kiszemelt Haswell APU-ra folyadékhűtő blokkot szerelünk. A szelep használatával ekkor is elegendő levegő juthat a hűtőbordák közé, ami fontos, hiszen mivel nincs processzorhűtő ventilátor, így ebben a térségben nincs kielégítő légmozgás.

TUF Z87-Gryphon
TUF Z87-Gryphon

TUF Z87-Gryphon
TUF Z87-Gryphon Armor KIT

A második új TUF sorozatú alaplap a Z87-Gryphon nevet viseli. Ez a termék a Z87-Sabertooth micro-ATX formátumú kiadásának tekinthető, amelyhez már csak opcionálisan, külön kiegészítő csomag formájában jár az előlapi hőpajzs és a hátlapi fémborítás. A micro-ATX formátum miatt néhány bővítőhelyről is le kell mondani, plusz SATA 6 Gbps-os portokból is kevesebbet kapunk, mint a Sabertooth esetében.

Az ASUS új, rendkívül strapabíró alaplapjainak ismert tulajdonságait az alábbi táblázatban összegeztük.

A TUF sorozat alaplapjainak várható tulajdonságai
A TUF sorozat alaplapjainak várható tulajdonságai

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward