4K UHD videó dekóder az Imagination Technologies-től

Az Imagination Technologies bemutatta PowerVR Series5-ös videó kódoló és dekódoló megoldásait, amelyek remek skálázhatósággal büszkélkednek és rendkívül alacsony fogyasztás mellett végzik el a feladatukat.

4K UHD videó dekóder az Imagination Technologies-től

A PowerVR D5500-as videó dekódoló egység többféle videó formátumot is támogat és több videó folyam egyidejű kezelésére is képes, hála a többmagos architektúrának, amellyel egyszerűen skálázható a teljesítmény, így nagyfelbontású vagy magas képfrissítési rátájú videó folyamok kezelésére is lehetőség van, egészen HEVC Level 5.0-s szintig. A dekóder széles körben elérhető mainstream gyártástechnológiával készül és ultraalacsony fogyasztás mellett üzemel. Az új dekóder magból egyidejűleg akár 8 is az adott rendszer rendelkezésére állhat, ha szükséges.

Az új dekóder mag új architektúrát alkalmaz, ami a 4K UHD által képviselt magas felbontások, magas képfrissítési ráták és magas bitráták kiszolgálására született. Az új mag esetében ezzel együtt optimalizálták a helykihasználást és a sávszélesség-felhasználást is. Az Imagination Technologies újdonsága azzal, hogy több videó formátumot támogat, osztályvezető teljesítményt kínál, ultraalacsony fogyasztás mellett üzemel, piacvezető képminőséget és jobb színmélységet kínál, plusz még remekül skálázható is, igazán jövőbiztos megoldásnak tekinthető.

A 4K-s, illetve magasabb felbontások esetében a HEVC videó tömörítési technológiának köszönhetően a H.264/AVC eljáráshoz hasonló képminőség érhető el, nagyjából feleakkora bitráta mellett. A HEVC eljárás a következő generációs UHD televíziókban, illetve felvevő rendszerekben kaphat helyet, amelyekben az új PowerVR D5500-as dekóder is szerepet vállalhat.

Az ITU (Internetional Telecommunications Union - Nemzetközi Telekommunikációs Egyesület) felismerte, hogy a 8 bites színmélység alkalmazása nem elegendő, hogy a felhasználók minőséggel szemben támasztott magas igényeit kielégítse, így az egyesület az ITU Recomendation ITU-R BT.2020-as ajánlásban megfogalmazza, hogy az UHD televíziók esetében legalább 10 bites színmélységet kell alkalmazni, a színfelbontás esetében pedig 4:4:4 (vagy 4:2:2) értékre van szükség annak érdekében, hogy a színábrázolás tovább javulhasson.

A napjainkban használatos videó kodekek
A napjainkban használatos videó kodekek. Ezek miatt kell a többformátumos támogatás.

A PowerVR D5500 teljesítményszintje miatt a H.265-ös L5.0-s profilú videó esetében a 4K x 2K-s felbontású tartalmak dekódolása akár 60 képkocka/másodperces sebességgel is történhet. Persze a rendszer a HEVC/H.265 mellett az összes fontosabb videó szabványt támogatja, így a repertoárból a H.264 HP, H.264 MP, H.264 BP, H.264 MVC, VC-1, VP8/WebM, H.263, RMVB (Real Video), MPEG-2, MPEG-4, AVS, VP6 és a JPEG sem hiányzik. A több videó formátumot is támogató dekóder nem csak kellően rugalmas, de alacsony fogyasztás mellett is üzemel, így alaposan kiemelkedik a konkurens megoldások közül.

A PowerVR D5500-as dekóder már licencelhető.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward