410 000 forint lesz az ASUS Mars II-es videokártyája

Az ASUS Mars II-es videokártyájáról, amely limitált példányszámban kerül forgalomba és brutálisan nagy teljesítményt kínál, már érkezett néhány kép és információ, ám most végre egyéb részletekről is lehullott a lepel, így most már teljes és világos a kép a termékkel kapcsolatban.

410 000 forint lesz az ASUS Mars II-es videokártyája

Az ASUS Mars II-es videokártyájáról, amely limitált példányszámban kerül forgalomba és brutálisan nagy teljesítményt kínál, már érkezett néhány kép és információ, ám most végre egyéb részletekről is lehullott a lepel, így most már teljes és világos a kép a termékkel kapcsolatban.

A csúcskártya a becslések szerint nagyjából 20%-kal múlja majd felül a GeForce GTX 590-es, ugyancsak két GPU-val ellátott videokártya-szörnyeteg teljesítményét, azaz nem lesz kispályás, de erre az árából is lehet következtetni. A nagyméretű nyomtatott áramköri lapon két darab GF110-es GPU foglal helyet, amelyeknél minden összetevő, vagyis az összes SIMD tömb engedélyezve van. Utóbbiból kifolyólag összesen 2 x 512, azaz 1024 CUDA mag áll rendelkezésre. A GeForce GTX 580-as videokártyákról ismert GPU-k egyenként 1,5 GB-nyi  GDDR5-ös fedélzeti memóriával gazdálkodhatnak, amelyhez 2 x 384-bites adatsínen kapcsolódnak. Külön jó hír, hogy a GPU és a CUDA magok nem referencia, hanem némileg megemelt órajelen ketyegnek: a GPU 772 MHz helyett  782 MHz-en dolgozik, így a CUDA magok órajele 1544 MHz-ről 1564 MHz-re emelkedett. A 3072 MB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória esetében 4008 MHz-es effektív órajelet alkalmaztak a mérnökök.

Az újdonság rendkívül komoly tápellátással érkezik, így a fent említett órajeleket a jó tuninpotenciálnak köszönhetően tovább emelhetjük, ha szükséges. A VRM áramkör Super Alloy Power komponensekből épül fel és 21 fázisú tápellátást kínál a videokártya GPU-inak és memóriachipjeinek, működéséhez pedig három darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozó alkalmazására van szükség.

Annak érdekében, hogy a forrófejű GPU-k hűtése is megfelelő legyen, a videokártyán háromslotos DirectCU II-es hűtés lapul, amely számos hőcsővel, hűtőbordával és két darab, egyenként 120 mm-es átmérőjű légkeverővel rendelkezik. A légkeverők a hírek szerint hatszor annyi levegő megmozgatására képesek, mint a GeForce GTX 590-es videokártyákon alkalmazott megoldások, de a teljesítményt elnézve erre bizony szükség is van. Érdekesség, hogy a MARS II végleges változatán is jelen van a Turbo Fan gomb, ami akkor jöhet jól, ha tuningoljuk a GPU-kat és a memóriachipeket és biztosra szeretnénk menni, már ami a hűtőteljesítményt illeti. A gomb benyomásával folyamatosan maximális fordulatszámon dolgoznak a ventilátorok.

A DirectX 11-es, PhysX, CUDA, 3D Vision és 3D Vision Surround támogatással egyaránt ellátott újdonság két DVI, egy HDMI, valamint egy DisplayPort videó kimenettel kerül a boltok polcaira. A szupergyors videokártyára vágyó felhasználók és játékosok számára rossz hír, hogy a termék limitált példányszámban kerül forgalomba, de minden egyes példányhoz jár majd egy alumínium lapka is, amin az adott példány sorszáma lapul.

Hogy hazánkba pontosan mennyi jut az ASUS MARS II-ből? Nos, ez egyelőre rejtély, de a 409 900 forintos ajánlott végfelhasználói árat elnézve a többség számára ez majdhogynem teljesen mindegy.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward