32 fázisú tápellátással jön az MSI Z87 XPOWER

Az MSI bemutatta abszolút csúcskategóriás Z87-es alaplapját, amely remek felszereltséggel érkezik és rendkívül komoly tápáramkört alkalmaz.

32 fázisú tápellátással jön az MSI Z87 XPOWER

A friss jövevény a Z87 MPOWER és Z87 MPOWER MAX alaplapok mellé érkezik, amelyekkel az MSI a tuning szerelmeseit veszi célba. Az említett deszkák közül a Z87 MPOWER MAX már járt nálunk a Haswell teszt alkalmával és akkor igen jól vizsgázott mind kezelhetőség, mind felépítés, mind pedig tuning szolgáltatások tekintetében.

Az MSI Z87 XPOWER még a Z87 MPOWER MAX-nál is magasabbra helyezi a lécet. Az új alaplap egy csúcskategóriás Z87-es megoldásnak minősül, amely nem kevesebb, mint 32 tápfázist biztosít az adott LGA-1150-es processzor számára. Az XL-ATX formátumú, azaz 345 x 264 milliméteres mérettel rendelkező alaplap négy darab DDR3-as memóriafoglalatot kapott, ezekben akár DDR3-3000 MHz-es órajelen üzemelő memóriamodulok is helyet kaphatnak. Egy kis szerencsével és némi tuninggal akár memória-órajel világrekord döntésére is alkalmas az új deszka, ha kellően kezes memóriamodult választunk hozzá. A memóriafoglalatokban egyébként összesen 64 GB-nyi DDR3-as rendszermemória kaphat helyet. Az új alaplapon a 24-tűs ATX csatlakozó mellett két darab 8-tűs CPU +12V EPS tápcsatlakozó is helyet kapott, sőt, egy hattűs PCI Express tápcsatlakozó is található a lapon.

Az MSI Z87 XPOWER nem a kompromisszumokról szól, így a deszkára egy PLX PE8747-es PCI Express hídchip is került, ami elegendő PCIe 3.0-s sávval látja el a PCI Express 3.0 x16-os bővítőhelyeket. Az alaplap négy darab PCI Express 3.0 x16-os csatolója közül kettő teljes, x16-os sávszélességet biztosít a videokártyák számára, de ha négyutas CrossfireX vagy SLI konfiguráció építése a cél, akkor sincs baj, ugyanis minden PCI Express 3.0 x16-os slothoz 8 PCIe 3.0-s sáv társul. A sorban egy ötödik PCI Express x16-os slot is lapul, ami közvetlenül az adott Haswell APU beépített PCI Express 3.0-s hubjához kapcsolódik. Ez a slot felülről a második - ha ide helyezünk videokártyát, akkor a PCI Express 3.0-s hídchip deaktiválódik. Amennyiben egyetlen videokártyát szeretnénk alkalmazni, úgy tehát felülről a második PCI Express 3.0 x16-os slotot érdemes használni. A bővítőhelyek között találunk még két darab PCI Express 2.0 x1-es slotot is, amelyek a Z87-es PCH-hoz kapcsolódnak. Fontos adalék, hogy a négyutas SLI és a négyutas CrossfireX támogatás mellett Lucid Virtu MVP 2.0-s támogatás is rendelkezésre áll.

Az új alaplapon rengeteg portot találunk. SATA 6 Gbps-os csatolókból a Z87-es PCH jóvoltából kapunk hatot, de rajtuk kívül további négy darab SATA 6 Gbps-os port is rendelkezésre áll, hála az ASMedia ASM1061-es vezérlőknek. A kínálatban egy mSATA 6 Gbps-os bővítőhely is lapul, ami a Z87-es PCH egyik SATA 6 Gbps-os portjához kapcsolódik. Az új alaplap négy darab hátlapi USB 3.0-s porttal büszkélkedik, amelyekről két ASMedia ASM1074-es vezérlőchip gondoskodik. A Z87-es PCH négy darab USB 3.0-s portja két alaplapi kivezetés formájában érhető el. USB 2.0/1.1 portokból két hátlapi jár, de kivezetések formájában további hatot is kapunk.

A kiváló hangzásról egy Realtek ALC 1150-es típusú nyolccsatornás HD audió vezérlő gondoskodik, amelyhez Sound Blaster X-Fi MB3-as szoftvercsomag is jár. A repertoárban találunk még 802.11 b/g/n WiFi támogatást, Bluetooth 4.0-s támogatást és egy Gigabites Ethernet portot is, ami a népszerű Killer E2205-ös vezérlőre támaszkodik. A videó kimenetek között két HDMI és egy DisplayPort csatlakozó sorakozik.

A csúcsalaplapról nem hiányzik az OC Genie támogatás, a Boot to BIOS mikrokapcsoló, a redundáns UEFI BIOS, valamint a PCI Ceasefire és a PCIe Power Boost támogatás sem. Mivel kifejezetten hardcore tuningosoknak szánt termékről van szó, így az alaplapon feszültségmérő pontok is helyet kaptak - hogy a tuningot segítő gombokról és a kétszer hétszegmenses Debug LED kijelzőről már ne is beszéljünk.

Az MSI Z87 XPOWER megjelenésével és árával kapcsolatban még nem érkezett információ. A felszereltséget látva szinte biztos, hogy rendkívül borsos árcédulára kell felkészülni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward