Z77-es és H77-es ASUS alaplapok bemutatója

Három új alaplap, különböző felhasználói igényekhez, különböző árkategóriában.

Z77-es és H77-es ASUS alaplapok bemutatója

Bevezető

Három új ASUS alaplap járt nálunk, amelyek mind az Intel hetes sorozatú lapkakészleteinek valamelyikére épültek. A termékeket korábbi gyakorlatunknak megfelelően közelebbről is megvizsgáltuk, így tapasztalatainkat most egy rövid bemutató keretén belül tálaljuk mindazoknak, akik éppen alaplapvásárlás előtt állnak. Természetesen a közeljövőben egyéb vállalatok termékeit is megvizsgáljuk közelebbről, így annak sem érdemes csüggednie, aki más gyártó kínálatából szeretett volna csemegézni.

Amit a hetes sorozatú lapkakészletekről tudni kell

Az Intel legfrissebb generációs lapkakészletei az előző generációs megoldásokhoz képest annyival nyújtanak többet, hogy PCH-juk belsejében immár egy négyportos USB 3.0-s vezérlő is helyet kapott, a velük szerelt alaplapok pedig minden esetben PCIe 3.0 kompatibilisek. Az új PCIe változat kihasználásához azonban egy Ivy Bridge alapú processzor szükséges, ebben található meg ugyanis a megfelelő vezérlő. Az új lapkakészletek közötti legfőbb különbségekről az alábbi táblázat ad bővebb információt.

Galéria megnyitása

Aki ennél több részletre is kíváncsi, korábbi cikkünk segítségével csillapíthatja információ-éhségét.

A mezőny

A lapkakészletekkel kapcsolatos alapvető információkat már tisztáztuk, így nincs is más hátra, mint az, hogy szemügyre vegyük versenyzőinket. Az alábbi táblázat a három új ASUS alaplap legfőbb tulajdonságairól rántja le a leplet.

Galéria megnyitása

A szereplők a fentiek értelmében tényleg eltérő felhasználói igényekre készültek: van a kínálatban olcsóbb, szerényebb tudású, de találunk itt tuningra kihegyezett és rendkívül jól felszerelt, drágább modellt is.

A következő oldalon kiderül, hogy miket kapunk az egyes alaplapokhoz, valamint az is, hogy felépítés tekintetében minden rendben van-e velük.

Az alaplapok

[bold]Bemutatkozik a Dual Intelligent Processors 3 technológia

[/bold]

Galéria megnyitása
Az ASUS új alaplapjai Dual Intelligent Processors 3 technológiával érkeznek, ami annyiban előrelépés az előző generációs alaplapokon alkalmazott tápellátáshoz képest, hogy az EPU és a TPU chip mellé a SMART DiGi+ technológia is megérkezett, ami a digitális feszültségvezérlők alkalmazásának köszönhetően precíz feszültségbeállítást tesz lehetővé a CPU, az iGPU és a DRAM esetében.

A rendszer extrém teljesítményoptimalizációval és választható CPU fogyasztási szintekkel üzemel, így a tápellátás vezérlése hatékonyabb, ami energia megtakarítás tekintetében is jelent némi pluszt.A SMART DiGi+ technológia a tuningért felelős TPU chippel is képes együttműködni, így a rendszert rendkívül hatékonyan tuningolhatjuk, ha szükséges. Az új tápellátás természetesen megfelel az Intel VRD 12.5-ös szabvány követelményeinek.[bold]

A csomag tartalma

[/bold]A trióból a P8-as sorozatú újdonságok egyforma dizájnnal ellátott dobozban érkeztek, a RoG sorozatot erősítő Maximus V Gene doboza azonban a termékcsaládra jellemző piros-fekete dizájnt alkalmazza. A csomagolás mindhárom esetben ízléses, informatív és összességében semmi kivetnivaló nem található rajta.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Mindhárom esetben megkapjuk a szokásos felhasználói kézikönyvet, valamint a drivereket és szoftvereket rejtő telepítő lemezt. A Maximus V Gene esetében egy kilincsre akasztható „Do not disturb – Ne zavarjanak” feliratú kis kártya, valamint néhány hasznos kis kábelekre ragasztható matrica is a kínálat részét képezi. A P8Z77-V esetében a WiFi Go funkcióhoz tartozó leírást, valamint egy ismertető füzetet is kapunk, amely az alaplapon található legfőbb technológiákkal kapcsolatban ad némi plusz infót.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A kellékek esetében szintén elég vegyes a kép. Általánosságban elmondható, hogy mindhárom alaplaphoz kapunk egy hátlapi takarólemezt, valamint két, a ház kábeleinek csatlakoztatását leegyszerűsítő kis adaptert is. Innentől kezdve több különbség is van a versenyzőkhöz mellékelt tartozékok mennyiségében és típusában.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Maximus V Gene dobozában a fentebb említett kellékek mellett találunk még két darab SATA 3 Gbps-os és négy darab SATA 6 Gbps-os adatkábelt, egy RoG USB adatkábelt, valamint egy SLI hidat is. A legérdekesebb extra azonban egy speciális kártya, amely mini-PCIe és mSATA csatolófelületet egyaránt tartalmaz, ezekbe egy mSATA SSD kártyát, illetve egy mini-PCIe formátumú WiFi adaptert pakolhatunk. Rendkívül hasznos, ötletes kiegészítő, ami a kompakt erőgépek építőinek bizony minden kétséget kizáróan aranyat ér.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A P8Z77-V csomagjában az alap tartozékok mellett két darab SATA 3 Gbps-os és két darab SATA 6 Gbps-os adatkábelt találunk, plusz egy SLI híd, egy ASUS WiFi Go! kártya, valamint egy, az említett WiFi kártyához tartozó, mágnessel is ellátott, kör alakú WiFi antenna is a kínálat részét képezi.

A P88H77-M Pro esetében a fentebb már említett, minden alaplaphoz járó tartozékok mellett csak két darab SATA 3 Gbps-os, valamint két darab SATA 6 Gbps-os adatkábel jár, egyéb extra nem.

Terítéken az alaplapok

A tartozékok megtekintése után most már vethetünk néhány pillantást magukra a versenyzőkre is. A bevezető oldalon látható táblázat már minden főbb tulajdonságról lerántotta a leplet az egyes modellek esetében, így ezeket most nem ismételnénk meg újra. Ehelyett inkáb a különleges tulajdonságokra, illetve az extra szolgáltatásokra helyeznénk a hangsúlyt, valamint megnézzük azt is, hogy felépítés tekintetében vannak-e buktatók az egyes alaplapok esetében.

A processzorfoglalat körül elhelyezett passzív hűtőbordák egyik modellnél sem voltak útban, amikor a CPU hűtőt szereltük, így ezen a téren nincs semmi baj. A +12V-os CPU tápcsatlakozó környéke szintén jól lett kialakítva: a csatlakozóhoz jól hozzá lehet férni, nincs semmi olyan tervezésbeli hiba, mint amit régebben, egyéb gyártók egy-két alaplapjánál szóvá tettünk. A 90 fokkal elforgatott SATA adatportok szintén jól hozzáférhetőek, csakúgy, mint a 24-tűs ATX tápcsatlakozó. A memóriamodulokat fogadó DIMM slotok esetében a gyártó ismét a jól bevált dizájnt alkalmazta, azaz a PCI Express x16-os slotok felőli rögzítőfület elhagyták, helyette egy kényelmes rögzítő mechanizmus fogja meg az adott DDR3-as memóriamodul ezen oldalát. Ez azért is praktikus, mert így beszerelt videokártya esetén is könnyedén ki- bepakolhatjuk a memóriamodulokat, az alsó rögzítő fül nyithatósága miatt abszolút nem kell aggódni.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A hetes lapkakészletek valamelyikét alkalmazó újdonságok esetében az adott PCH hűtéséről passzív megoldás gondoskodik - a H77-es modellnél egy aprócska, a másik két alaplap esetében pedig egy-egy testesebb hűtőbordát alkalmaztak a mérnökök. Hogy ez a különbség jelentkezik-e majd a PCH üzemi hőmérsékletének mérésekor? Nos, jó eséllyel igen, így lelkileg már most felkészülhetünk rá, hogy a P8H77-M Pro esetében a H77-es PCH bizony nem lesz hideg.

Extra csatlakozók, funkciók, kapcsolók

Kezdjük a sort a legkülönlegesebb alaplappal, a Maximus V Gene modellel. Ezen a terméken találunk kétszer hétszegmenses Debug LED kijelzőt, amely a rendszer indulásakor esetlegesen fellépő hiba okának felderítésében segít - a kijelzőről leolvasható két karakter alapján beazonosítható, hogy milyen probléma miatt nem indul a rendszer. Ezen kívül kapunk egy igényes kidolgozású bekapcsoló gombot, valamint egy ugyancsak igényes Reset gombot, de a kínálatban egy CMOS Clear mikrokapcsoló, valamint a RoG Connect funkció aktiválásához szükséges nyomógomb is jelen van (erről bővebben a következő oldalon írunk). Az alaplap egy Go gombbal is rendelkezik, amelynek megnyomásával a BIOS-ban, a Tools menüponton belül, a Go Button opciónál szereplő beállításokat - feszültségek, CPU szorzó, stb... - alkalmazza a rendszer.Végül, de cseppet sem utolsó sorban MemOK! gombot is találunk a 24-tűs ATX tápcsatlakozó mellett, plusz az alaplapon nyolc darab Probelt mérőpont is elhelyezésre került, amelyeknek főleg az extrém tuningosok fognak örülni. A különleges kiegészítőt, azaz az mSATA, illetve mini-PCIe slotokat egyaránt tartalmazó bővítőmodult az alaplap bal felső sarkában elhelyezett tüskesorra kell csatlakoztatni.

A P8Z77-V modellen bekapcsoló- és RESET gombokat már nem találunk, sőt, a CMOS Clear funkciót is a szokásos jumperes módszerrel kell elvégezni. Mem OK! gomb van, kétszer hétszegmenses Debug LED kijelző és Probelt mérőpontok viszont nincs. Extra, hogy a TPU és az EPU szolgáltatások engedélyezéséhez az alaplapon két darab kétállású kapcsoló lapul, valamint az USB BIOS Flashback funkció eléréshez tartozó kapcsoló is rendelkezésünkre áll. Utóbbiról - ami a Maximus V Gene esetében is jelen van - szintén a következő oldalon ejtünk néhány szót.

Az egyetlen H77-es szereplőn, azaz a P8H77-M Pro modellen túl sok extrát nem találunk. Bekapcsoló- és RESET gomb, valamint kétszer hétszegmenses Debug LED kijelző ezen a modellen nincs, mint ahogy TPU kapcsoló és CMOS Clear mikrokapcsoló se. Utóbbi funkció - a CMOS Clear opció - jumper segítségével érhető el. A Mem OK! mikrokapcsoló és az EPU kapcsoló ezen a modellen is jelen van, és egy GPU Boost kapcsoló is rendelkezésünkre áll.

[bold]Hátlapi kivezetések

[/bold]

Először nézzük a hasonlóságokat. Az RJ45-ös GbE port közös tulajdonság, azaz mindegyik alaplapon jelen van. További közös pont a hat darab 3,5 milliméteres jack audió port jelenléte - amelyek a Maximus V Gene esetében aranyozottak -, plusz optikai audió kimenet, valamint DisplayPort és HDMI videó kimenet is van minden alaplapon. USB 3.0-s portokból két hátlapi mindegyik alaplapon van - a Maximus V Gene és a P8Z77-V esetében összesen négy ilyen csatlakozó áll rendelkezésre. A Maximus V Gene és a P8Z77-V esetében a PCH-ra kapcsolt USB 3.0-s portok a GbE csatlakozó alatt helyezkednek el. USB 2.0-s hátlapi portokból is rendelkezik minden alaplap legalább kettővel - a Maximus V Gene és a P8H77-M Pro esetében utóbbiakból összesen négy áll rendelkezésre a hátlapon.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Most pedig jöjjenek a különbségek, azaz azok a portok, amelyek nem minden lapon szerepelnek. A deszkák közül eSATA csatlakozó csak a Maximus V Gene és a P8H77-M Pro alaplapokon van: előbbi 3 Gbps-os, utóbbi 6 Gbps-os SATA szabványra alapoz.

DVI, illetve D-Sub videó kimenetet, valamint PS/2-es portot pedig csak a P8-as család tagjain találunk. PS/2-es portból a P8-asokon csak egy van, a Maximus V Gene modellen pedig egy sincs, így alaplapvásárlás előtt erre érdemes felkészülni.

 

Szoftverek és a BIOS

Az ASUS alaplapjaihoz szokás szerint most is kapunk egy csomó hasznos szoftvert, amelyek már sokak számára ismerősek lehetnek. Az alkalmazások közül az AI Suite II csomag, amely rengeteg segédprogramot tartalmaz, minden alaplaphoz jár. Most ennek kínálatát vesszük sorra, de azért az egyéb extrákról is említést teszünk. Az alábbi fotókon a Maximus V Gene modellhez tartozó, RoG dizájnt viselő alkalmazások láthatóak.

[bold]AI Suite II

[/bold]Az AI Suite II programcsomag egy jól áttekinthető menü formájában jelenik meg, amelyen keresztül az összes fontos segédprogram elérhető, sőt, még automatikus tuningra is van mód.

[bold]

[/bold]

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A kínálatban megtaláljuk a szokásos alkalmazásokat: az EPU az energiatakarékos rendszerműködésről, a DiGi+ a tápellátás hatékony vezérléséről, a TurboV EVO pedig az egyszerű, ám de hatékony rendszertuningról gondoskodik.

 

A Fan Xpert segédprogram legfrissebb, második generációs kiadása a rendszerventilátorok hatékony fordulatszám-szabályzásáról gondoskodik, sőt, képes automatikusan is finomhangolni rendszerünk légkeverőinek működését. A fenti videó segítségével a Fan Xpert 2 működésébe is betekintést nyerhetünk.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Probe II-es és Sensor Recorder alkalmazások a rendszerdiagnosztikát, illetve az adott konfiguráció különböző paramétereinek pontos nyomon követését szolgálják.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az ASUS Update alkalmazással a BIOS Windows alatti frissítésére nyílik mód, míg a MyLogo szoftver a rendszer indulásakor fogadó logó lecserélését teszi lehetővé.

USB BIOS Flashback: BIOS frissítés akár CPU és RAM nélkül is

A Maximus V Gene és a P8Z77-V modellnél az USB BIOS FlashBack szolgáltatás is rendelkezésre áll, ami egy rendkívül érdekes és innovatív megoldás. Elég, ha az adott alaplaphoz csatlakoztatjuk a tápegységet, majd egy USB-s adattárolót, amelyen a friss BIOS lapul. Ezután három másodpercre be kell nyomni az USB BIOS FlashBack gombot, ami modelltől függően vagya hátlapi portok között, vagy az alaplapon lapul, majd a rendszer elvégzi a BIOS frissítést - akár úgy is, ha nincs processzor, vagy memória az alaplapban.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A System Information alkalmazás a rendszerről ad információt - megtudhatjuk az alaplap típusát, de ezzel együtt a memóriamodulokról, valamint a processzorról is kapunk néhány hasznos adatot. Az Ai Charger alkalmazás az USB-n keresztül tölthető eszközök gyorsabb töltéséről gondoskodik - segítségével az adott porton keresztül a megszokottnál több áramot tud átpumpálni a rendszer.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az USB 3.0 Boost alkalmazás az USB 3.0-s adattárolók adatátviteli sebességének felgyorsításában segít. Esetünkben a szoftver UASP módot nem, csak Turbo módot kínált, ami többszöri tesztelés után sem mutatott a mérési hibahatáron belüli gyorsulásnál komolyabb eredményt. Az UASP mód ennél látványosan komolyabb javulást hozhatott volna, de az USB 3.0-s eszközünk sajnos ezt nem támogatta.

RoG Connect

A Maximus V Gene esetében tuninghoz a RoG Connect funkciót is használhatjuk, amely USB 2.0-s alapú összeköttetést segítségével lehetővé teszi, hogy egy noteszgép alkalmazásával hardveres alapon, valós időben tuningoljuk az adott PC-t, de a különböző paraméterek monitorozására is van mód. A szolgáltatás keretén belül a POST adatokhoz, valamint a különböző hardverkomponensek státuszáról árulkodó adatokhoz is hozzáférünk. A szolgáltatás használatához csak a legfrissebb RoG Connect alkalmazást kell letölteni az adott noteszgépre, majd hozzákapcsolni a RoG Connect támogatással ellátott alaplapot a mellékelt USB 2.0-s kábel segítségével és már kezdődhet is a tuning.

Fejlett hálózati adatforgalom kezelés

A P8-as sorozatú alaplapoknál a Network iControl névre keresztelt szolgáltatás is rendelkezésre áll, amely a hálózati sávszélességet általunk meghatározott alkalmazások számára prioritásos sorrendben osztja szét, ez pedig sok esetben jöhet jól. Az egyes alkalmazások esetében profilok létrehozásával az is időzíthető, hogy mikor kapjanak sávszélesség-elosztás tekintetében előnyt a többi alkalmazással szemben. Utóbbinak köszönhetően optimálisan kihasználható a rendelkezésre álló sávszélesség és akár játékok esetében is gondokosdhatunk arról, hogy online csaták alkalmával semmi se veszélyeztesse sikerünket. A Maximus V Gene esetében a GameFirst technológia gondoskodik a játékok alatti minél alacsonyabb pingről.

A Maximus V Gene alaplaphoz a fentieken kívül jár még a Kaspersky Antivirus, valamint a Daemon Tools Pro kiadása is, amelyek a telepítő lemezen foglalnak helyet.

A WiFi GO! szolgáltatás

A repertoárban van még egy különleges szoftver, illetve szolgálatás, amely a P8Z77-V alaplaphoz tartozik, ez pedig nem más, mint a WiFi Go! névre keresztelt szoftvercsomag. A mellékelt 802.11 b/g/n típusú WiFi adapter segítségével a P8Z77-V alaplappal ellátott rendszer esetében a konfigurációból könnyedén varázsolhatunk vezeték nélküli hozzáférési pontot (AP - AccessPoint), így WiFi-s eszközeink a PC-hez kapcsolódhatnak, azaz extra router nélkül hozhatunk létre vezeték nélküli hálózatot.

A szolgáltatás keretén belül okostelefonról, illetve tábla PC-ről is irányíthatjuk számítógépünket: az adott eszköz érintőkijelzőjével egerészhetünk, de emellett képernyő-billentyűzet alapú adatbevitelre, sőt, mozgásvezérelt programindításra, illetve programvezérlésre is van lehetőség. Például jobbra mozgó okostelefon esetén elindul a médialejátszó, felfelé mozgatáskor tracket vált, lefelé mozgatáskor megáll, stb... A funkció Android és iOS alapú eszközök esetén egyaránt elérhető, csak a megfelelő segédprogram letöltésére van szükség (WiFi GO! Remote).

 

 

További érdekesség, hogy az alkalmazás segítségével a PC-ről okostelefonon, vagy táblán keresztül DLNA képes eszközre küldhetünk át fotókat, videókat és zenéket, ami kényelmes kikapcsolódást jelent. Az adott eszközön látjuk a PC tartalmát, a fájl kiválasztásával pedig DLNA képes médialejátszónkra, vagy okostelevíziónkra küldhetjük az adott fájlt, ahol az azonnal megjelenik. Így nem kell a PC előtt ülve válogatni, ami különösen kellemetlen, ha a PC és a kiszemelt DLNA képes eszköz külön szobában vannak. Más kérdés, hogy egy ütőképes, vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolattal rendelkező asztali médialejátszó alkalmazásakor erre az egészre semmi szükség, hiszen a médialejátszó külső adattárolóról, NAS-ról, vagy akár magáról a PC-ről is le tudja játszani a fájlok többségét.

A mobil eszközökről küldhetünk fájlokat a PC-re, de PC-ről csak Android alapú eszközre fogadhatunk fájlokat, iOS alapú eszközre nem. Előre meghatározott billentyűkombinációval az adott mobil eszközre képernyőfotót is küldhetünk a PC-ről.

A szolgáltatás rendkívül ötletes, nekünk nagyon tetszett. Ha a fenti leírásból valami esetleg nem világos, illetve további kérdések merültek fel a szolgáltatással kapcsolatban, akkor érdemes megnézni a fenti videót, amely az összes fontos lehetőségről lerántja a leplet.

[bold]UEFI alapú BIOS

[/bold]Mindhárom alaplap UEFI alapú BIOS-t alkalmaz, amely grafikus kezelőfelülettel és jól áttekinthető, könnyen kezelhető menürendszerrel áll a felhasználók rendelkezésére. Alap esetben most is az EZ-Mode fogad minket, ami az átlagfelhasználók számára készült: ez a felület drag&drop módszerrel biztosít boot-sorrend váltást, valamint az energiatakarékossággal kapcsolatos funkciókat is elintézhetjük egy-egy kattintással. Aki ennél többre vágyik, váltson Advanced módba. Itt már egy teljes értékű, remekül testre szabható menürendszer vár minket, ahol a rendszer tuningjától kezdve a beépített vezérlők tulajdonságainak módosításáig mindent elvégezhetünk, sőt, külön OC profilként menthetjük is a beállításokat. A BIOS frissítésére nem csak Windows, hanem UEFI alapon is van mód, hála az EZ Flash 2 Utility-nek. Utóbbi működését a legelső videó elején be is mutatjuk.

Mivel a videó többet mond ezer szónál, így nem is pazarolnánk tovább a karaktereket. Következzenek az alaplapok BIOS-áról készült videók, amelyekből minden tulajdonságról lehull a lepel.

 

Vezérlők, fogyasztás, hőfokok

Most, hogy  tesztünk szereplőit már ismerjük, nézzük meg azt is, hogy a rajtuk elhelyezett vezérlők hogyan teljesítenek a különböző tesztekben. Ezután megviszgáljuk a fogyasztás, valamint a PCH hőfokának alakulását.

Célkeresztben a vezérlők

Ezúttal az USB 2.0-s, USB 3.0-s, SATA 3 Gbps-os és eSATA 3 Gbps-os vezérlőket teszteljük le. SATA 6 Gbps-os és eSATA 6 Gbps-os eszközök sajnos nem álltak rendelkezésre, így ezektől ezúttal el kell tekintenünk. A P8H77-M Pro esetében a Marvell SATA vezérlő által biztosított eSATA 6 Gbps-os port képességeit - érdekességképpen - eSATA 3 Gbps-os eszközzel vizsgáljuk. Itt csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy az eSATA vezérlők között van-e különbség azonos sebesség, illetve azonos adattároló alkalmazása esetén.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Lényeges különbségek nem mutatkoztak az egyes alaplapok között, sőt, az Intel és ASMedia vezérlők között sem, már ami az USB 3.0-s tesztek eredményeit illeti. Amelyik diagramról hiányzik egy alaplap, az az alaplap nem rendelkezett a teszt által vizsgált porttal, vagy vezérlővel.

Fogyasztás

Az egyes konfigurációk esetében az alaplap kivételével mindig ugyanazokat a komponenseket használtuk, így a többszöri mérés alkalmával kapott eredmények összehasonlíthatóak. A tesztek alkalmával a processzorba integrált videó vezérlőre támaszkodott a rendszer, az értékek pedig minden esetben az adott konfiguráció teljes fogyasztását jelölik - ebben természetesen nincs benne a monitor fogyasztása.

Galéria megnyitása

Fogyasztás tekintetében - ugyanolyan körülmények között, ugyanazon komponensek használata mellett - a fenti különbség mutatkozott az egyes alaplapok között. Az eredmények háromszori mérés alapján születtek, minden alkalommal reprodukálhatóak voltak.

Hőfokok

Az adott PCH esetében mind üresjáratban, mind pedig terhelés közben ellenőriztük, hogy hogyan alakul az üzemi hőmérséklet.

Galéria megnyitása

Ahogy az várható volt, a Maximus V Gene és a P8Z77-V esetében a PCH hőmérséklete nagyjából azonos volt, a P8H77-M Pro pedig 10 fokkal felettük volt, de ebben az időben ez sem vészes.

Végszó

Az ASUS alaplapjai szolgáltatások, szoftverek és felépítés tekintetében igen meggyőzőek voltak. A különböző deszkák különböző felhasználói csoportokat vesznek célba, így remélhetőleg a többség számára hasznos volt a bemutató.

Mivel az elkövetkező napok/hetek folyamán több gyártó hetes sorozatú lapkakészlettel ellátott termékeit is bemutatjuk, így az ASUS alaplapokkal kapcsolatban komolyabb következtetéseket egyelőre nem szeretnénk levonni - megvárjuk, hogy a riválisok mivel próbálnak kitűnni a mezőnyből. Viszont ha egyelőre csak plecsnik nélkül is, de menjünk végig az alaplapokon.

Galéria megnyitása

A bemutatott deszkák közül a Maximus V Gene egy kifejezetten játékosoknak és tuningmestereknek szánt alaplap. Ezzel a deszkával sorra érik el az egyre jobb tuning eredményeket, ami rendkívül jó ajánlólevél. A termékhez szoftvereket és hasznos szolgáltatásokat egyaránt kapunk, a Supreme FX III-as audió vezérlő minősége is kifogástalan, viszont a micro-ATX formátum miatt csak limitált mennyiségben állnak rendelkezésre bővítőhelyek - ezt érdemes szem előtt tartani vásárlásnál.

Galéria megnyitása

A P8Z77-V már normál ATX formátummal és rengeteg bővítőhellyel érkezik: például PCI slotok is vannak rajta, amelyek a másik két versenyzőről hiányoznak. A P8Z77-V a WiFi Go! funkció miatt ideális választás lehet egy mindenes, multimédiás feladatokra is hatékonyan befogható PC építésekor. A WiFi modul jelenléte, a hozzá kapcsolódó extra szolgáltatások, valamint a sok-sok bővítőhely fontos előny lehet amennyiben nem a tuning a fő szempont - ekkor érdemesebb ezt az alaplapot választani, hiszen olcsóbb is a Maximus V Gene modellnél.

Galéria megnyitása

A P8H77-M Pro alaplap már a költséghatékonyabb, kompaktabb PC-k alaplapja lehet. A deszka esetében különlegesség, hogy a mezőnyből egyedül ő rendelkezik eSATA 6 Gbps-os hátlapi porttal. Bővítőhelyek tekintetében ennél a modellnél is kompromisszumokra kényszerülünk, valamint ez a modell már SLI alapú Multi GPU konfiguráció építésére sem alkalmas, ugyanis csak AMD CrossfireX támogatás jár hozzá (ráadásul az is a PCH sávjait használja, szóval nem valami gyors). Amennyiben a fenti kompromisszumokkal együtt tudunk élni, illetve csak egy költséghatékony, de jó minőségű alaplapra van szükségünk, akkor alternatívaként szóba jöhet a P8H77-M Pro modell.

A három ASUS alaplapot az ASUS hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük![bold]

Hasznos hivatkozások

P8Z77-V  [/bold]

[list type="unordered"]

[*]A gyártó hivatalos weboldala

[*]iPon Webshop[bold]

[/bold]

[/list]

P8H77-M Pro

[list type="unordered"]

[*]A gyártó hivatalos weboldala

[*]iPon Webshop

[/list]

[bold]Maximus V Gene

[/bold]

[list type="unordered"]

[*]A gyártó hivatalos weboldala

[*]iPon Webshop

[/list]

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap