Xbox ONE – Egy konzol az amerikaiaknak

Megtörtént a nagy bejelentés, már csak a csillagos zászló hiányzik a gépről.

Xbox ONE – Egy konzol az amerikaiaknak

Xbox One

Hát ezt is megértük, 19:00-kor elkezdődött a Microsoft nagy leleplező műsora, amiben bemutatták az új Xbox-ot, ami a pletykákkal ellentétben nem Infinity, de még csak nem is Xbox 720 lett, hanem csak szimplán Xbox One. Első blikkre nem a legeredetibb név a harmadik Xbox-nak, de azért gyorsan elmagyarázták nekünk, hogy az All-in-one (minden egyben) kifejezés miatt kapta az egyszerű nevet. Apropó egyszerűség, a marketing szövegekkel néha tűréshatáron felül átitatott bevezetőben ez volt az egyik kulcsszó, az azonnali és teljes mellett. Sajnos azonban már 10 perc alatt kiderült, hogy minden csak nézőpont kérdése, a „teljes” jelző maximum az USÁ-ban lehet releváns. Mert mit is ért alatta a Microsoft? Azt, hogy az új Xbox a TV-re kötött központ lehet, amin keresztül mindent csinálhatunk. Filmezhetünk, cseveghetünk, TV-zhetünk és úgy mellékesen akár játszhatunk is (ebből Magyarországon kb. megmarad a cseveghetünk és játszhatunk).

Az előadás első részében nem volt központi téma a játék, inkább az Xbox One egyéb funkciói és vezérlése állt a középpontban. Az új Kinecttel használhatunk néhány gesztust (például lapozáshoz), vagy beszélgethetünk is a gépünkkel, például elindíthatjuk hangvezérléssel, amíg a kontrollert keressük a fotel mögött. A filmes és TV-s szolgáltatások mellett természetesen van Skype is az oprendszerben, és egyszerre csinálhatunk két dolgot is osztott képernyővel, például nézhetünk filmet és böngészhetünk. A bemutatóban ezt például azzal prezentálták, hogy a Star Trek lejátszása közben elkezdték megnézni az új Star Trek bemutatóját. Nem tudjuk ilyet spec. ki csinálna valójában, de azért értjük a lényeget, csak nem volt szerencsés a bemutató megtervezése.

A csúcspont egyértelműen ezután következett, hiszen végre foglalkoztak egy kicsit magával a vassal is. Ahogy várható volt, a pontos specifikációval még véletlenül sem fárasztottak minket, először kaptunk pár PR benyögést, mint az 5 milliárd tranzisztor és a „rocket science” fejlettség (ahol elvesztettük az egyik nézőt nálunk, mert elvonult a sarokba sírni). Aztán jött a lényeg: 8 mag, 8 gigabyte memória ééééés… ennyi. A pletykák alapján valószínűsíthető, hogy a processzor kb. ugyanaz lesz a PS4-ben és az Xbox One-ban, viszont így nem tudtuk meg, hogy az Xboxban tényleg csak GDDR3-as memória van-e, és hogy kevesebb shaderes-e a videókártyája. Ez az a két sarkalatos pont, amiben gyengébb lehet, mint a konkurencia, de a Microsoft hallgatott, mint a sír (de a GDDR3-as memória elég valószínű). Sajnos nem nagyon mentek bele a technikai részletekbe, így rengeteg kérdés maradt megválaszolatlanul az előadás alatt, még szerencse, hogy utána elindultak az interjúztatások, úgyhogy holnapra már tele leszünk hírekkel. Nem említették, de valószínű, hogy az új Xbox is képes lesz alvó állapotban cselekedni (például letölteni), és csak egy mondatban hivatkoztak rá, de jó eséllyel felvehetjük majd videóra, amit éppen csinálunk, hogy aztán megoszthassuk. Lehet, hogy a szoftveres oldala nincs még kész a dolognak. Az alap merevlemez 500GB-os lesz, Blu-ray meghajtóval lesz szerelve a gép és lesz benne gyárilag n-es szabványt is támogató Wifi. Visszafelé sajnos nem lesz kompatibilis a One az Xbox 360-as játékokkal (de elvileg a sima Xbox-osokkal lehetne, az még x86 alapú volt).

A Kinect is megújul, minden kamerája magasabb felbontású lesz, így precízebb mozgáskövetésre lesz majd képes, videózás alkalmával pedig akár 1080p-ben is képes lesz venni, hogy mit csinálunk a nappalinkban.

Eljutottunk az előadás feléig, már csak egy dologról nem beszéltek: a játékokról. Pedig akárhány TV csatornát is nézhetünk vele, ez alapvetően egy konzol, a konzolok pedig nem NFL közvetítésekkel kezdték a karrierjüket. Felbukkant Andrew Wilson az EA-tól és gyorsan közölte, hogy mindenféle sportjáték jön majd az új Xboxra (és őket ismerve valószínűleg mobiltelefontól kezdve mindenre). FIFA, NFL, NBA, UFC, mindenből jön a következő rész, de igazából eddig sem volt kétséges, hogy jönni fognak. Ami viszont érdekes lehet, az az, hogy a FIFA 14 Ultimate Team módjában exkluzív dolgok lesznek az új konzolhoz. Hogy mik azt nem árulta el, majd lesznek még bejelentések az E3-on, úgyis itt van a nyakunkon.

Ezután jött Phil Spencer az MS Studiostól, és gyorsan megnyugtatott mindenkit, hogy azért exkluzív játékok is lesznek az új Xboxra. Láthattunk egy rövid Forza 5 rendervideót és egy kis teasert a Remedy új játékából, a Quantum Breakből. Sajnos egyikről sem tudtunk meg semmit, de legalább miénk a tudat, hogy lesznek. Jó hír, hogy az előbbi már a startkor készen lesz, és az E3-on további infók is jönnek még a játékokról.

Spencer azt ígérte, hogy 15 exkluzív cím jelenik majd meg az első évben az új Xboxra, ezekből 8 pedig nem folytatás, hanem teljesen új franchise. Játékos szemmel nézve ez volt az első igazán jó hír az előadáson, már nagyon vártunk valami hasonlót. Sajnos videón csak ezt a kettőt mutatták be, nem árasztottak el minket annyi trailerrel mint a Sony a PS4 bemutatón (bár ott meg talán túl sok volt már).

Ezzel egy időre véget is ért a játékos részleg, vissza a TV-hez. Megtudhattuk, hogy a gép lesi majd minden döntésünket (és talán mozdulatunkat), és hozzánk igazítja a rendszert teljesen. Ajánlgat majd az ízlésünknek megfelelően filmeket, sorozatokat, stb. Érdekesség, hogy a napokban pont az ilyesmi miatt szekálta a Microsoft a Google-t, most meg erre büszkék.

Aztán megjelent Bonnie Ross a 343 Industriestől, és tudtuk, hogy itt bizony valami Halo-s bejelentés következik. Halo 5, Halo One, vagy akármi. Nos, valóban Halo bejelentést kaptunk, de nem épp úgy, ahogy arra számítottunk. Steven Spielberg közreműködésével (még be is köszönt egy videóban) érkezik a Halo TV sorozat. Nem tudjuk, ez miért kapcsolódik az Xbox-hoz, de azért jó hír.

Hosszú zárásképpen megkaptuk a Call of Duty adagunkat, aminek a letölthető tartalmai az új Xbox-on is megkapják az egy hónap exkluzivitást. Kaphattunk egy kis betekintést a Ghostsba, mely új motorral és új lehetőségekkel gyarapodott, de ahogy elnéztük, így is csak a szokásos CoD maradt. A teljesen új sztori címszavakban: Amerika romokban, de vannak amcsi herók, akik lenyomják a rosszfiúkat. Teljesen eredeti, még sosem hallottunk ilyet.

Bár végigolvasva a beszámolónkat valószínűleg nem nehéz rájönni, de kicsit csalódásként éltük meg az új Xbox bemutatóját. A PlayStation Meeting a gépről, a játékosoknak szánt lehetőségeiről és a játékokról szólt, csak nyomokban tartalmazott az előadás olyan dolgokat, mint pl. a videó szolgáltatások. Ezzel szemben az Xbox One bemutatójában szinte minden fordítva volt. Játékot alig láttunk, direkt játékosoknak szánt szolgáltatást pedig még annyit se. Az olyan apróságok is csak az előadás után derültek ki, minthogy minden játéknál kötelező lesz a telepítés (de legalább menni fognak lemez nélkül), és a gépnek kelleni fog az online kapcsolat, de nem lesz létszükséglet, azért elmegy nélküle. Az olyan dolgok, mint a Live TV Kinect navigációval, Live TV One Guide-dal, Trending, NFL, satöbbi csak Észak-Amerikában lesz elérhető a startkor, ergo a világ nagy része eleinte kimarad abból, amiről az előadás nagy része szólt (mi direkt rövidre fogtuk ezeket a részeket, azért tűnik másképp). Az élő TV adáshoz egyébként szükséges lesz egy külön egység HDMI kimenettel, amit az Xbox One-ra kell csatlakoztatni. Ezt nem adják az alapcsomaggal, külön kell megvásárolni.

Az Xbox One idén jelenik meg, az eddigiek alapján várhatóan karácsonykor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward