Viscera Cleanup Detail

Vér és rendetlenség mindenfelé - na de takarítani ki fog? Hát persze, hogy mi...

Viscera Cleanup Detail

Fogadjunk nem gondoltatok még arra, mi történik az akciójátékok helyszínein a drámai események utolsó hullámainak lecsengése után; miután elszabadult egy gyilkos vírus, vagy kiszabadult a fogva tartott szörny, esetleg valamilyen idegen űrlény mészárolta le a tudósokat. Elmondom mi történik: színre lépnek az univerzum rendjének csendes őrzői, a tisztaság semmibevett harcosai, a káosz nyomának eltüntetői - a Takarítók. Mert szép dolog a világmegváltás, meg minden, éljenek a nagyszerű akcióhősök, tényleg – de hétfőn azért jönnének dolgozni az emberek, és hát mégse lehet leszakadt végtagok és mindent beborító vér mellett tisztességes munkát végezni. A Takarítók feladata helyreállítani a kiindulási állapotot, ami bár rendkívül fontos feladat, a játékokban valamiért még sosem jelent meg – egészen mostanáig. A Runestorm indie fejlesztői végre ezeknek a mindennapi hősöknek állítanak emléket egy hiánypótló takarítás-szimulátorral. Tudjuk ám, hogy titkon mindenki erre vágyott!

Na persze, összevérezed a falat, és utána még mentsünk meg...

Egy biztos: nem a játékmenet sokszínűségével fogja beleírni magát a történelemkönyvekbe a VCD, hisz a feladat lényegében két részből áll: összeszedni a szemetet, és lemosni a mocskot. Előbbihez legfőbb eszközeink a biológiai hulladékok szállítására is alkalmas láda, melybe szépen egyesével bele kell pakolászni a chipses zacskót, töltényhüvelyt, levágott emberi fejet... Ja igen, mielőtt elfelejteném: a játék véres. Elképesztően, morbid módon, és mégis viccesen. Érzékeny gyomrúakból persze nyilván nem lesz takarító, de azért nem árt ezt tisztázni (értitek, tisztázni...). Szóval miután összeszedegettünk egy csomó szemetet, a ládát szépen bedobjuk a tűzbe, majd folytathatjuk. Legtöbbször több ilyen hordóra is szükség lesz, a hulladék mennyisége ugyanis félelmetes, egyesével elhordani pedig macerás a halmokat, de szerencsére végtelen mennyiségű láda áll rendelkezésünkre.

Miután a szemétszedéssel végeztünk, fogjuk a vödröt és a felmosót, majd nekiállunk lemosni falat, plafont, padlót, gépeket – egyszóval mindent. Persze a felmosót gyakran öblíteni kell, és a vizet sem árt cserélni, mert egy idő után csak mocskosabb lesz tőle a talaj, nameg arra is oda kell figyelni, nehogy véletlenül kiborítsuk a mocskos vizet, vagy hogy véres csizmánkkal átmenjünk a frissen mosott padlón. A szimuláció nagyon alapos, soha életemben nem láttam még ilyen jó felmosás-szimulátort – igaz, ez az első, de igen magasra helyezi a lécet, az már biztos!

Ha már a nagyjával megvagyunk, még pár apróságot is megejthetünk: meghegeszteni a golyónyomokat, utántölteni az elsősegély-csomagokat, felállítani a felborult hordókat, sőt ha a Hónap Dolgozója címre hajtunk, akkor a pályán elszórt ládákat és egyéb eszközöket is a nekik elkülönített helyre vihetjük. Ha mindezzel végeztünk, hazamehetünk, és megkapjuk értékelésünket. A pályákat összeköti egy központi helyszín, a takarító irodája, itt olyan nagyon sok mindent nem tudunk csinálni, de pár érdekességet elhozhatunk magunkkal a helyszínekről: easter eggeket, dögcédulákat, vagy amihez éppen gusztusunk van.

A Viscera Cleanup Detail érdekes játék-szerűség. Elsőre szimplán poén, a maga kifacsart módján szórakoztató, ahogy a hulladarabokat szép nyugisan, módszeresen a tűzbe dobálgatjuk, vagy véletlenül elejtjük őket és összevérezzük a frissen felmosott padlót... A morbid, de humoros hangulatra a pályákon elszórt papírcetlik is rájátszanak, a készítők simán kifigurázzák a főbb akció-kliséket, és ez a pályák változatosságán is visszaköszön. High-tech robotgyár, csatorna, kutatóközpont, fagyasztókamra, kohó, kert, űrbázis, van itt minden. A színvonal kicsit hullámzó, van egy-két pálya, aminek a létezését nem tudtam mire vélni, semmi érdekeset nem tartalmazott és még bosszantó is (minek lemosni a falat egy szennyvízcsatornában?), más pályák viszont mind grafikailag, mind egyéb apróságokban is különlegeset nyújtanak. Az egyik kedvencem a gravitációs motorra épülő pálya, ahol először nullgravitációban indulunk, és kerülgetjük a lebegő testrészeket, majd mikor bekapcsoljuk a gravitációt, akkor minden egyszerre zuhan le... irtó látványos, és igencsak különös élmény.

Előtte - utána, avagy a jól végzett munka gyümölcse

A kezdeti poénkodás persze nem biztos, hogy túl sokáig kitart, viszont érdekes módon én ezután is jól szórakoztam vele, ez pedig elgondolkodtatott. Miért élvezem azt, hogy 3 órán keresztül takarítok egy kutatóközpontot? Aztán rájöttem: azért, mert alapjait tekintve a VCD is azt nyújtja, amit a játékokban keresek. Ez pedig a hatás a környezetre, a látható változtatás, amit én, mint játékos okozok. Ezúttal azonban érdekes módon nem a pusztítással, rombolással, hanem éppen ellenkezőleg. Mire végeztem, a kutatóközpontban rend és tisztaság volt. Ahol korábban holttestek hevertek, és mindent vér borított, ott most a tiszta, higiénikus helyszín maradt hátra – és ez nekem köszönhető, a vizuális visszacsatolás gyönyörűen működik. Ott állt előttem egy feladat, amit el kellett végezni, és lassan, apránként végrehajtottam, aminek jól látható eredménye lett. Maga a játék pedig kikapcsolt a maga monoton, egyszerű rutinokat ismételgető módján.

Bár elsőre csak egy felületes poénnak tűnik, a Viscera Cleanup Detail valójában meglepően jól működik tényleges játékként és kikapcsolódásként is az erre fogékonyaknál, ez pedig talán a legjobb dolog, amit el lehet mondani egy takarítás-szimulátorról. Persze először azért inkább a saját szobátokban rakjatok rendet, mert nincs annál cikibb, mint ha valaki takarítás-szimulátorral játszik egy rumlis szoba kellős közepén!

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward