Virtua Tennis 2009 - Grand Slam pixelbajnokok

Federer, Nadal, Djokovic, Williams, Sharapova, Hantuchova, Davenpont – ha ezek a nevek mondanak neked valamit, akkor ez a te játékod, és a te cikked!

Virtua Tennis 2009 - Grand Slam pixelbajnokok

I. oldal

A Top Spin és a Virtua Tennis évente váltja egymást a teniszjátékok trónján, a két sorozatnak köszönhetően sosem maradunk Grand Slam betevő nélkül. Míg tavaly a fantasztikusan sikerült Top Spin 3 borzolta a kedélyeket, addig idén megérkezett a nagy rivális folytatása is, a szokásoktól eltérően ezúttal nem sorszámmal, hanem egy évszámmal ellátott epizód formájában. A Virtua Tennis 2009, keleti nevén a Sega Professional Tennis: Power Smash 2009 újra elhozza a nappalinkba a sportág varázsát, ám a folyton visszatérő nagy kérdés ezúttal is előkerül: vajon a játék le tudja körözni a konkurenciát? Azonnal kiderül itt, az Iponon!

A Virtua Tennis 2009-ben nem kevesebb, mint húsz játékos bőrébe bújhatunk bele, de a kampány módot elindítva készíthetünk saját karaktert, illetve rendelkezésünkre áll még öt bónusz sportoló is, akiket mindenféle bajnokságok megnyerésével tehetünk elérhetővé. Összesen tizenegy férfi van, név szerint Federer, Nadal, Djokovic, Murray, Roddick, Nalbandian, Blake, Ferrer, Ancic, Haas és Ferrero, illetve kilenc nő, úgy mint Williams, Ivanovic, Kuznetsova, Mauresmo, Sharapova, Chakvetadze, Hantuchova, Vaidisova és Davenpont. Velük a kötetlen meccseket biztosító Play funkcióban játszhatunk, de akár saját sztár sportolót is faraghatunk.

A Play menüt választva minden testre szabható: beállíthatjuk hogy hányan játsszunk, single vagy double meccset akarunk-e nyomni, illetve hogy milyen legyen az AI nehézsége. Az Arcade mód egy ötszintes bajnokságot takar, az Exhibition a kötöttségek nélküli gyors meccsek otthona, míg a Tournament hasonló az elsőhöz, annyi különbséggel, hogy itt már mi magunk szabhatjuk meg a mérkőzések hosszát és mennyiségét. Ezek a hagyományos tenisz módok, míg a Games menüben a sorozatra jellemző mini játékokat találjuk, melyek idén több újdonsággal is bővültek – érdemes tehát végignézni a lehetőségeket!

II. oldal

A játék igazi lelkét a World Tour mód adja (vagy inkább adná), ahol a cél nem kevesebb, mint egyéni karakterünkkel eljutni a profi liga csúcsára. Ezt a lehetőséget választva először is döntenünk kell, hogy a női, vagy a férfi bajnokságon kívánunk-e indulni, majd ennek megfelelően létre kell hozni a saját versenyzőnket. A karakterkészítő hasonló a Tiger Woods-ban vagy a többi új EA játékban megismerthez, az arcvonásoktól kezdve a testalkatig mindent beállíthatunk benne, illetve ezeken kívül még megadhatjuk a születési dátumot is, valamint választhatunk az előre beállított játékstílusok közül. Ha elkészült álmaink nője (vagy pasija), akkor már indulhat is az amatőr liga, ahol az előkelő századik helyen kezdünk, mint új belépő.

Az emberünket egy földgömb segítségével menedzselhetjük, ahol mindenféle ikon jelképezi a menüpontokat. A versenynaptár az öltözőt és a pihenőt is rejtő Home pont alatt található, míg a virtuális glóbuszon jelennek meg a különböző meccsek, valamint a mini játékok, és az online lehetőségek. Az utóbbiban elért eredményünk beleszámít a karrierbe is, míg magának a játékosnak képességeit az akadémián, illetve a gyakorló edzések alatt lehet fejleszteni – persze mindezt akkor ajánlatos, ha éppen nincs semmi kupa. Az itt található utolsó menüpont, a Tennis Store a ruha és felszerelés vásárlásra való, lehet venni sapkát, pólót, nadrágot, cipőt, kiegészítőt, ütőt, pályabelépőket, illetve zsákbamacskát is, ami legtöbbször olyan cuccokat rejt, amikhez a boltban csak drága pénzért tudnánk hozzájutni, ellenben az is előfordulhat, hogy üres ajándékdobozra bukkanunk!

A World Tour mód sajnos olyannyira könnyű lett, hogy szinte már odafigyelés nélkül sorra nyerhetjük benne a versenyeket. Az amatőr kupában vagy ötven meccset le lehet úgy játszani, hogy már a második visszaadásunk pontot ér, és akkor még mindig nem jutottunk sehova, csak a liga középmezőnyét erősítjük. A versenyek egyébként itt egyenes kieséses alapon zajlanak, egy serleg megnyeréséhez négy ellenfelet kell elverni, de igazán megerőltető feladat még a végjátékban se lesz, a gépet 99%-ban mindig be lehet úgy szívatni, hogy balra-jobbra futtatjuk, miközben mi egyre közelebb lépkedünk a hálóhoz.

III. oldal

A játék kezelése nagyon könnyű, kontrollert használva az ABXY gombokkal lehet bevinni a különböző ütéseket, míg a bal kar a játékost vezeti, illetve a labdavisszaadás irányát adja meg. A két dömperrel és a két ravasszal lehet utasítani a páros meccsek alatti társunkat, a start a játékot állítja meg, míg a back a kameraváltásra szolgál. Összesen három nézet érhető el a játékban, van egy TV-s közvetítés, illetve két akció kamera, ahol a játékost láthatjuk third person nézetben, különböző távolságokból.

Míg az Electronic Arts-féle Grand Slam Tennis a casual gamereket célozza meg, a Top Spin pedig az igazi játékot igyekszik minél realisztikusabban szimulálni, addig a Virtua Tennis egy könnyen emészthető, laza és pergős arcade stílussal próbál domborítani. Ennek megfelelően szinte a leglehetetlenebb helyzetekben is mindig vissza tudjuk adni a labdát, nem kell aggódnunk, hogy az emberünk rosszul ér bele, vagy vonalon kívülre lő, csak az ellenfél szívatása a cél. Az emberek felgyorsítva mozognak, fél másodperc alatt átérnek a pálya másik végébe, olyan az egész, mint egy Benny Hill show, aki tehát inkább a szimulátoros irányzat kedvelője, annak a Top Spin ajánlatosabb.

A grafika nagyon klassz, a pályák és az emberek szépen kidolgozottak, főleg a húsz profi játékos néz ki nagyon jól. A kreált karakterek viszont közelről nézve már kicsit rondák lettek, az arcmozgásukat nagyon elrontották, álmaim nője úgy röhögött meccs után, mint valami orangután, rossz volt ránézni. Az összkép azért így is baromi jó, a hibák viszont a részletekben bújnak meg, az ég például ocsmány, a pálya szélén lévő emberek ugyanúgy mozognak mindig, a World Tour kupák megnyerésekor pedig állandóan ugyanazt a bejátszást kell végignéznünk. A hangok terén egyáltalán nem tudom dicsérni a játékot, a robot kommentátor négy tőmondatot ismételget állandóan, a 8 bites időkre emlékeztető gépzene pedig hihetetlen idegesítő, főleg úgy, hogy minden második meccsen ugyanazt lehet hallani. Kár érte, pedig egy jó soundtrack remek hangulatot tudott volna varázsolni a játékhoz!

IV. oldal

Az egyjátékos módba beleunva érdemes kipróbálni a multiplayer lehetőségeket is. Itt van az igazi kihívás, a neten ugyanis az első adandó alkalommal úgy elvernek, hogy hozzá se tudsz szólni a meccshez, hiába nyomtad ki a karriert, semmire se elég ez egy hardcore ellenféllel szemben. De nem csak a LIVE-os összecsapásokat lehet élvezni, a két kontrolleres meccsek is ütősek lettek, ott meg ugye az a jó, hogy az ember testközelben van az ellenfelével, lehet lökdösődni, anyázni, meg mindent, ami csak egy kis reményt is adhat arra, hogy végül rontson a társunk. Hiába na, az élőszereplős játékot semmi mesterséges intelligencia nem tudja pótolni!

Nem lett rossz játék a Virtua Tennis 2009, a viszonylag alacsony értékelés csak annak köszönhető, hogy a World Tour hosszú órákon keresztül very easy ellenfelekkel rak össze minket, a bajnokságok pedig ennek köszönhetően nagyon gyengék lettek, semmi kihívás nincs bennük, csak monoton adogatjuk a labdát, és söpörjük ki előlünk az ellenfeleket. Én személy szerint a Top Spin sorozatot jobban szeretem, kellemesebb a hangulata, realisztikusabb benne a játék, és a meccsek se annyira monotonok, sokkal több lehetőségünk van trükközni, és ügyeskedni. Az viszont tény, hogy az arcade kategória királya még mindig a Virtua Tennis!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward