Veszélyben a használt játék piac?

Érdekes eset fordult meg egy amerikai szövetségi bíróságon, melyre ugyancsak érdekes ítélet született.

Veszélyben a használt játék piac?

Érdekes eset fordult meg egy amerikai szövetségi bíróságon, melyre ugyancsak érdekes ítélet született. Egy Autodesk nevű szoftverfejlesztő cég úgy döntött, hogy jogi akciót indít Timothy Vernor ellen, aki felvásárolta AutoCAD szoftvereiket egy kiárusításon, majd jóval magasabb áron elkezdte árulni azokat az Ebay-en.

A cég azt hozta fel, hogy a termék licenc nyilatkozatában az szerepel, hogy a fejlesztő csak arra jogosította fel a vásárlót, hogy feltelepítse a programot, arra nem, hogy nagyban terjessze azt. A bíróság ennek fényében felülbírálta 2008-as döntését, amikor még az volt az ítélet, hogy a szerzői jog birtokosának nem áll módjában megakadályozni a felhasználót, hogy továbbadja a terméket.

Ez a döntés könnyedén indíthat szökőárt, ugyanis számos játék kiadó cég is ugyanezt a szövegezést használja a licenc elfogadási nyilatkozataiban. Egy átlagos EA játék dobozán is ezt olvashatjuk: "This Software is licensed to you, not sold.", magyarul "Ez a szoftver önnek licencelve van (felhatalmazás a használatra), nem eladva."

Példának okáért a GameStop cég (a világ legnagyobb kiskereskedő hálózata) eladásainak 31,4%-a használt játékok forgalmazásából szerzi. Ez az utolsó pénzügyi negyedévben 565 millió dollárt jelentett... Ha a kiadók - akik már egyébként is küzdenek a másodkézből való eladások ellen - kapnak az alkalmon, akkor ez alaposan felforgathatja a piacot.

Vernor ügyvédje, Gregory Beck azt nyilatkozta, hogy mindenképpen fellebbezni fognak és gondolkodnak azon is, hogy az Amerikai Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak ügyfelével.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward