Vékony mini-ITX alaplap a Gigabyte műhelyéből

Vékony mini-ITX alaplap a Gigabyte műhelyéből

A Gigabyte egy új, mini-ITX formátumú alaplapot mutatott be, amely nem csak azért különleges, mert az Intel második generációs Core i sorozatú processzorait fogadja, hanem azért is, mert egyike az első olyan kereskedelmi forgalomban külön is kapható alaplapoknak, amelyek a Thin Mini-ITX szabvány köré épülnek, azaz a hagyományos megoldásoknál vékonyabbak/alacsonyabbak.

A GA-MSH61DI modell a rendkívül kompakt mini-ITX házakhoz készült, amelyek összességében alacsonyabbak, mint az alaplaphoz általában mellékelt hátlapi takarólemez, de ezen kívül akár egybegépekhez is hatékonyan használható. Az alaplap egy külső 12V-os tápadapter segítségével egy DC csatlakozón keresztül szerzi be a működéséhez szükséges áramot, a SATA, illetve MOLEX tápcsatlakozóval ellátott adattárolókhoz és optikai meghajtókhoz pedig külön kábeleken keresztül biztosít tápellátást. A termék az Intel H61-es lapkakészletét használja és a gyártó LGA-1155-ös processzorait fogadja: a Core i3-as, Core i5-ös és Core i7-es sorozatú processzorokkal egészen 95W-os TDP-ig tud megbirkózni. Annak érdekében, hogy az alaplap alacsony felépítéséből valóban profitálni tudjunk, alacsony profilú CPU hűtő beszerzésére is szükség lesz (érdekesség, hogy a szabványos Intel lefogató olyan magas, hogy már értelmetlenné teszi az alacsony alaplapot, de ez az alaplap valószínűleg nem is mini-HTPC-kben fog kikötni).

A processzorfoglalathoz egyébként háromfázisú tápellátás tartozik, DDR3-as memóriafoglalatból pedig kettőt kapunk, méghozzá So-DIMM formátumúakat, amelyek 8 GB-nyi DDR3-1333 MHz-es rendszermemória alkalmazását teszik lehetővé. Az alaplap klasszikus, normál méretű bővítőhelyeket nem kínál, de mSATA foglalat azért van rajta, egy mini-PCIe foglalat társaságában. Az mSATA bővítőhely mellett természetesen két hagyományos SATA 3 Gbps-os port is rendelkezésre áll. Különlegesség, hogy az alaplap LVDS (Low-Voltaga Differential Signaling) csatolóval is rendelkezik, ami LCD panelhez történő csatlakoztatás alkalmával jöhet jól.

Az alaplap ugyan rendelkezik nyolccsatornás HD audió vezérlővel, de a formátum követelményei miatt analóg Jack audió csatlakozók elhelyezésére nem volt mód – csak egy 3,5 mm-es Jack audió vonalbemenetet találunk a deszkán, valamint egy optikai audió kimenetet. A termék kétcsatornás előlapi HDA kivezetést azért tartalmaz. A Gigabyte újdonsága két hátlapi USB 3.0-s és két USB 2.0-s portot kínál, valamint kivezetés formájában további két USB 2.0-s port is rendelkezésre áll. A sort egy Gigabites Ethernet port, valamint egy HDMI 1.4-es videó kimenet zárja.

A GA-MSH61DI modell pontos megjelenésével és várható ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban jelenleg nem állnak rendelkezésre információk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward