Végre ott lehet az E3-on a The Last Guardian

A Sony és a Team ICO hatalmas rajongótábor által várt játéka lassan tíz éve készül, de 2009 után talán végre most hallunk róla.

Végre ott lehet az E3-on a The Last Guardian

Ha a Half-Life 3-at nem számítjuk, akkor a The Last Guardian tulajdonképpen a játékipar legnagyobb "akció közben eltűnt" résztvevője. A legendás Fumito Ueda és csapata, a Team ICO elkészítette a PS2 (és így a világ) két legjobb játékát, az ICO-t, majd a Shadow of the Colossust. Nem csoda hát, hogy a rajongótábor felcsigázva várta, mit tud letenni a csapat az asztalra a PS3 jóval erősebb hardverének kihasználásával. A The Last Guardiant aztán be is mutatták a 2009-es E3-on, mindenki hanyatt is vágódott tőle, és aztán az egész annyiban is maradt.

Hozzá kell tenni, hogy a Team ICO a Sony Japan Studio részeként működik, ott pedig teljes káosz uralkodott az előző generációban. Belsős iparági források szerint egyébként a Sony összes stúdiójánál nagyon szerettek dolgozni az emberek, mert nem nagyon sürgette őket senki, nem koppintottak a körmükre, és tulajdonképpen mindenki azt csinált, amit akart - és ez még az olyan amerikai csapatoknál is így volt, mint a Sony Santa Monica, ahol Stig Asmussen éveket és több tíz millió dollárt tapsolt el egy gyenge prototípusra, amit aztán le is lőttek, hogy a stúdió végül ismét visszatérjen a God of Warhoz erre a generációra. Ez az egész különösen igaz volt azonban a Sony Japan Studióra, ahová a vállalat kénytelen volt áttenni a Sony Santa Monica ügyvezetőjét, Alan Beckert, hogy kicsit rendet rakjon. A japán stúdiótól akkor már évek óta nem jöttek játékok, és Becker elmondása szerint totális fejetlenség fogadta, amikor megérkezett: a stúdiónál egyszerre 40 (!) különböző játék fejlesztése folyt, és mindenki szabadon ténykedett. Nem csoda hát, hogy semmi nem készült el.

Ilyen környezetben az sem meglepő, hogy a The Last Guardian is elveszett valahol. Ugyan a PlayStation fejesei, köztük Shuhei Yoshida is megerősítette többször, hogy a játék készül, és előbb-utóbb meg fog jelenni, közben eltelt egy generáció, megjelent egy új konzol, és még mindig nem hallunk róla semmi konkrétumot - így már a rajongók is szkeptikusak. Menet közben ráadásul a Team ICO atyja, Ueda mester is elhagyta a stúdiót, bár szerencsére később visszatért, mint külső konzulens, így tehát a The Last Guardian elvileg továbbra is az ő segítségével készül.

Most azonban több forrásból is úgy tudjuk, hogy a várakozásnak vége, és a Sony a mostani E3-on végre (újra) bemutatja majd a menet közben már PS4-re készülő játékot. Erről először a Guardian magazin írt ma, megbízható, belsős forrásra hivatkozva, de ezzel szinte egy időben a PS Nation podcastjában beszélt Stewart Gilray (az Oddworld készítőitől), aki szintén erre utalt, továbbá halványan csak, de elhintette, hogy a játék befejezésében maga Mark Cerny (a PS4 rendszermérnöke, a Knack vezető fejlesztője, általános játékipari istenség) segédkezik, csapatával együtt.

Nagyon fontos lenne a Sony számára, hogy végre valami újat mutasson a The Last Guardianból, és visszaadja a rajongók hitét. A vállalat jó döntéseinek következtében a PS4 ugyan a ritkás first party felhozatal ellenére is rendkívül sikeres, ám ami a belsős exkluzív címeket illeti, maga Shuhei Yoshida vallotta be pár hete, hogy az idei felhozatal is "kissé hiányos" lesz. Eközben a Microsoft az ünnepi szezonban eldurrantotta a legnagyobb exkluzívjait, és még árat is csökkentett. A The Last Guardian azonban még konkrét megjelenési dátum nélkül is képes lehet arra, hogy meghatározza egy bizonytalan, exkluzív címekre váró potenciális vásárló döntését, vagy megerősítse a PS4 eddigi exkluzív felhozatalában csalódó tulajdonosokat abban, hogy jól választottak, és nem hiába várnak már lassan tíz éve egy meghatározó "sorozat" folytatására.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward