Véget vetne az Xbox a hagyományos konzolciklusoknak

Phil Spencer generáció közbeni hardveres frissítéseket, és teljes előre és visszafelé kompatibilitást ígért. Közelítenek a PC-hez, de nem engedik el a konzolpiacot.

Véget vetne az Xbox a hagyományos konzolciklusoknak

Phil Spencer, az Xbox-részleg nagyfőnöke a sajtótájékoztatón az új játékok bejelentése mellett általánosan is beszélt arról, hogyan képzeli el az Xbox jövőjét. Habár konkrétumokba nem ment bele, az teljesen egyértelműen kiderül a beszédéből, hogy elavultnak gondolja a hagyományos konzolciklusokat, és változtatni szeretne ezen.

Spencer egyértelműen úgy gondolja, hogy a konzoloknak fejleszthetőknek kellene lenniük, és gyakrabban kellene hardveres frissítéseket kapniuk. "Akár a PC-t, akár a mobilos platformokat nézzük, a felhasználó rendszeresen kapja az újdonságokat és innovációkat. Ezzel szemben konzolon a generáció elején összezárjuk a hardvert és a szoftvert, és a felhasználók kénytelenek várni akár 7 évet is az újabb változatig, miközben más platformok és azok ökoszisztémája állandóan jobbá, gyorsabbá és erősebbé válik." - mondta az újságíróknak.

Végső soron arról van szó, hogy a Universal Windows Platformnak köszönhetően a konzolnak már nem kell alapvetően különböznie egy PC-től - mint ahogy hardveresen már most sem különbözik igazán. Az egységes szoftveres platform lehetőséget ad arra, hogy egy új konzol megjelenésekor ne kelljen kidobni a régi ökoszisztémát és játékokat, hanem a PC-hez hasonlóan minden visszafelé és előrefelé is kompatibilis maradjon. Ennek következtében pedig többé már nincs okuk kivárni az eddig bejáratott 5-7 éves generációváltást.

A konzolok maradnak, csak igazodnak a modern elvárásokhoz

Spencer elmondta, hogy a következő években több innovációra számíthatunk a konzolos piacon, mint korábban bármikor. "Generáció közben fogunk megjelentetni új hardvereket, ami ugyanazokat a játékokat tudja futtatni, a kompatibilitás tehát minden irányban adott. A Universal Windows Platformnak köszönhetően úgy tudunk innovációkat hozni a hardveres területen, hogy közben a platformra addig készült szoftverek érintetlenek maradnak" - majd hozzátette azt is, nem elképzelhetetlen, hogy az Xbox One tulajdonosai később opcionális hardveres kiegészítőket vásárolhassanak, ami segít megőrizni a konzol versenyképességét.

Az Xbox-főnök kiemelte, hogy eddig egy konzolgeneráció alatt a fejlesztés többnyire kimerült annyiban, hogy megpróbálták olcsóbbá és kisebbé tenni a gépeket. Persze, jöhetnek olyan kiegészítők, mint a Kinect, vagy a PlayStation VR, ami hozzáad valamit a konzol funkcionalitásához, azonban ezek nem változtatnak azon, ahogy az alap játékok futnak a masinán.

Pedig Spencer szerint a hardver erejének és képességeinek fokozása fontos. Korábban ugyanis egy konzol a megjelenésekor messze jobb ár/teljesítményt arányt képviselt, mint bármilyen PC, ez azonban egyre kevésbé igaz manapság, hiszen a játékra használható PC-k egyre olcsóbbá válnak.

Spencer sajnos az újságírói kérdésekre sem tudott ennél részletesebb információkat adni, azonban a Polygonnak adott válaszából kiderül, hogy a Microsoft nem tesz le a konzolokról, és arról, amit a konzoloknak képviselnie kell: "Továbbra is úgy gondolom, hogy a konzolok adják adott árért a legjobb teljesítményt. De fontos a fejlődés. Amit a színpadon igazából el akartam mondani a közönségnek, az az, hogy amikor látják az új elképzeléseinket, akkor ne arra gondoljanak, hogy többé nem vagyunk elkötelezettek a konzolok mellett. Azt akarom, hogy az emberek lássák, hogy amit most csinálunk, azzal tulajdonképpen sokkal elkötelezettebbé válunk azzal kapcsolatban, ami a konzolok lényege. Közben viszont még több innovációt tudunk hozni, mint korábban bármikor. Számomra ez a kulcs."

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward