Vancouver 2010 - Havas megmérettetések

A téli- és a nyári olimpia napjainkban kétévente váltja egymást, a 2008-as pekingi torna után pedig most elérkezett az újabb havas megmérettetések ideje.

Vancouver 2010 - Havas megmérettetések

I. oldal

Az Olimpia a világ legnagyobb, és legmeghatározóbb sporteseménye. Az ókori Hellászból indult, és másfél ezer év szünet után, 1896-ban újjászületett tornát a világháború sújtotta évek kivételével rendszeresen megrendezték, és ez a hagyomány máig nem változott. A modern olimpiai játékok palettája 1924-ben viszont kiegészült egy teljesen új iránnyal, a franciaországi Charmonix városában megrendezett első téli sportokat felvonultató bajnokság pedig csakhamar legalább akkora sikerre tett szert, mint a nagy testvére. A téli- és a nyári olimpia napjainkban kétévente váltja egymást, a 2008-as pekingi torna után pedig most elérkezett az újabb havas megmérettetések ideje.

 

A XXI. téli sportheteknek a kanadai Vancouver, és a tőle 120 kilométerre fekvő Whistler városa ad otthont, az eseményre pedig több mint 5500 induló kvalifikált már a világ minden tájáról. A február második felét teljes mértékben kitöltő eseménysorozatban 15 sportág képviselteti magát, úgy mint alpesi sí, biatlon, bob, curling, északi összetett, gyors korcsolya, jéghoki, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, síakrobatika, sífutás, síugrás, snowboard, szánkó és szkeleton, melyek mindegyike immáron évtizedek óta tradicionális része az olimpiának. A havas és jeges sportok azonban akkor a legélvezetesebbek, ha a fűtött szobában lepihenve, a kanapén kényelmesen elnyúlva nézhetjük őket. Az idei megmérettetések ezt a szellemet követve ezúttal is két formában jutnak el hozzánk, egyrészt televíziós közvetítéssel, másrészt pedig az elmaradhatatlan videojáték változattal, melyet azonnal nagyító alá is veszünk.

 

A Vancouver 2010 játékot a SEGA védőszárnyai alatt az Ice Age 2, a Pirates of the Caribbean: At World's End, a Batman: Begins, illetve az előző két olimpiai feldolgozást is jegyző brit Eurocom csapat készítette, teljes hivatalos licenc alapján. Rossz hír azonban, hogy a játék csak az extrémebb, pörgős stílusokat dolgozza fel, így több remek szám is kimaradt belőle. Helyettük viszont több altípusba is belekóstolhatunk, az alpesi síelésen belül van ugyanis giant slalom, slalom, downhill és super g bajnokság, a síakrobatika aerial és ski cross részekre lett bontva, de akad még egy- és kétszemélyes bob, snowboard szlalom, snowboard cross, síugrás, rövid- és hosszú távú gyorskorcsolya, illetve szkeleton is. Most, hogy nagyjából tudjuk, mire is számíthatunk,  lássuk a részleteket!

II. oldal

Az indítás után egy pergős, kedvcsináló zene fogad minket, majd indulhat maga a játék. A training menüpontban szabadon gyakorolhatjuk a különböző  versenyszámokat, az olympic games alatt magát a bajnokságot találjuk, míg a challenges egy egész komolynak mondható, saját teljesítményünk tökéletesítésére szolgáló kihívássorozattal állít szembe minket. Kezdeni logikusan az elsővel lenne érdemes, de nagyjából ugyanazt kapjuk tőle, mint a bajnokságtól, annyi különbséggel, hogy itt nincs éremosztás a meccsek végén. Mélyebbre hatolva a sportágak listáját tekinthetjük meg, majd kiválasztva az éppen minket érdeklőt, jöhet egy gyors tutorial, és ha sikerült memorizálnunk a gombokat, akkor nincs is más dolgunk, mint versenybe szállni az aranyért.

A tornák elején mindig választhatunk, hogy melyik országot kívánjuk képviselni a következőkben. Sajnos hazánk kimaradt az amúgy se valami kövér felhozatalból, de lehet helyette választani Ausztrália, Ausztria, Belgium, Kanada, Kína, Csehország, Dánia, Spanyolország, Finnország, Franciaország, Anglia, Németország, Olaszország, Japán, Korea, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Oroszország, Szlovénia, Svájc, Svédország és az Egyesült Államok közül. A dolog egyébként teljesen érthetetlen, mert nincsenek speciális nevek, vagy csapatok a játékban, csak a nickünk mellett látható kis zászló és az overallunk színe változik attól függően, hogy melyik nemzethez csatlakozunk.

A sportok megvalósítása kellemes lett. Síelésnél hatalmas tempóban zúgunk lefelé  a hegyről, a hó belefúj az arcunkba, a sebességtől pedig még a táj is elhomályosul körülöttünk. A síugrás is jópofa, itt hallhatjuk a versenyző szívverését, csúszáskor pedig még a zászlókat is néznünk kell, nehogy a szél véletlenül eltérítsen minket. Akrobatikánál a karokkal kell egyensúlyoznunk, de érdekes még a bob is, ahol azon kívül, hogy figyelnünk kell a kanyarok pontos bevételére, még a két sportoló irányítása is ránk hárul.

III. oldal

A vezérléshez többnyire csak néhány gombot kell használnunk. A különböző sportágakban ennek megfelelően nincs is nagy eltérés, általában az A-val kezdünk, és a lesiklásoknál ennek a nyomogatásával is vesszük fel az induló löketet, majd aztán a két ravasszal lehet gyorsítani és fékezni. Az analóg kar minden esetben a sportoló irányítására szolgál, ez alól kivételt pedig egyedül csak a korcsolya képez, melyben visszatért a winter.exe szóközpüfölős átka. Minél gyorsabban nyomogatjuk a gombot, annál jobban tempózik a sportolónk, az 1500 méteres verseny végére pedig mehetünk is gipszeltetni az ujjunkat. Több mint katasztrófa!

A sportjátékoknál a látványra nem nagyon szoktak figyelni, de itt úgy tűnik, hogy nagyjából minden rendben van. A pálya szép, lesiklás közben látni a környező  hegyeket, a hó folyton szállingózik, néha még a szél is feltámad, a legjobb viszont, amikor az erdős területeken a fák lombjai között sugarakban szökik át a fény. Az esti események szintén kellemesek lettek, a pályát mindenféle lilás és barnás árnyalatokat is adó reflektorokkal világítják meg, a fedett területeken viszont már sok látnivaló akad, talán csak a tükröződő jég az, ami egy kis színt visz az egészbe. A karakterek jól kidolgozottak, érezni, hogy mikor nevetnek, és mikor szomorúak az eredmények miatt, illetve a ruhájuk is a valóságnak megfelelően gyűrődik.

A hangok közepesek. A zene elsőre hangulatos, de órákkal később már kifejezetten irritáló, hasonlóan az eredményeket bemondó szpíkerhez, aki mind hangszínre, mind orgánumra hatalmas melléfogás volt a készítők részéről. A játékélmény viszont még ennél is rosszabb, hiába vannak ugyanis ötletesen kitalálva a sportok, a végeredmény mégis sótlan és unalmas lett. Az ember nem érzi azt, hogy tényleg egy olimpiai eseményen vesz részt, a játék csak berak minket a startra, majd miután lenyomtuk a köröket, már újra a menüben is vagyunk, ez pedig minden, csak nem igazi karrier mód. A dolog ráadásul rányomja a bélyegét a szavatosságra is, miután kipróbált az ember minden lehetőséget, még párszor visszatér a kihívásokhoz, lenyomni még egy sebességrekordot vagy pontgyűjtést, de nagyjából ennyit is ért a játék, az biztos, hogy nem lesz napi vendége egyetlen számítógépnek vagy konzolnak sem.

IV. oldal

A Vancouver 2010-ben többjátékos mérkőzéseket is tolhatunk. Egymásnak esni helyi hálózaton, illetve interneten lehet, az utóbbiban pedig barátságos játék mellett rangsorolt meccs is elérhető. A sportok sajátosságai miatt azonban sajnos legfőképp itt is az idővel harcolunk, és bár kivételnek számít például a sí vagy a snowboardozás, utóbbira inkább a szabad lesiklást biztosító Stokedet, vagy a hasonló stílust képviselő Shaun White Showboardingot javasoljuk.

Nem éri meg tehát pénzt költeni a Vancouver 2010-re. Nincsen benne semmi, ami egy délutánnál tovább a képernyő elé tudna kötni bárki is, és hiába rajongunk egy-egy sportágért, három-négy próbálkozás után szinte teljesen biztos, hogy beleununk az egészbe. Ha egy izgalmas történetet mellé raktak volna még a készítők, akkor lenne miért játszanunk, de a nulla karrier mód és a vérszegény hangulat teljesen hazavágja az egészet.

Platformok: PC, Playstation 3, Xbox 360

Tesztelt platform: Xbox 360

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward