Valve és Microsoft: lesz steamworks minden CS:GO-ban?

A Steamworks és a Counter Strike: Global Offensive, avagy sikerül-e végül meggyőzni a Valve-nak a Microsoftot, hogy létrejöhessen ez a nász?

Valve és Microsoft: lesz steamworks minden CS:GO-ban?

A Valve szeretné, ha a készülőben lévő Counter-Strike: Global Offensive már Steamworks támogatással jelenne meg minden platformon, de úgy tűnik, nagy fába vágta a fejszéjét, mert nehezen tudja erről meggyőzni a Microsoftot.

A Valve PS3-on már megmutatta, hogy képes minőségi munkát letenni az asztalra ezen a téren: a Portal 2 a Steamworks integrációnak köszönhetően többek között olyan exkluzív lehetőségeket tartalmaz, mint a PS3, PC és MacOS platformok közötti játék és chat. A szeptemberben megjelenő új Portal 2 letölthető kiegészítő újabb finomságokat tartalmaz majd, és a Valve szeretné, ha ezek elérhetőek lennének Xboxos ügyfeleik számára is.

Az Xbox Live azonban egyelőre zárt platform marad, mivel a Microsoftnak nagyon szigorúak a szabályai azzal kapcsolatban, hogy mi az, amit a kiadók megtehetnek, és mi az, amit nem. Számos frissítés és ingyenesen letölthető tartalom áll az Orange Box tulajdonosok rendelkezésére is, ezek azonban pont a Microsoft szigorú szabályai miatt nem elérhetőek Xbox Live-on.

A Valve szeretné, ha a szabályok kicsit lazábbak lennének. A Sony nyitottabb megközelítése sokkal népszerűbb a fejlesztők körében és a jövőben remélhetőleg a Microsoft is belátja majd, hogy a Sony-éhoz hasonló kevésbé szigorú hozzáállás jobb stratégia, és boldogabbá teszi az ügyfeleket. Ahogy a Valve főnöke, Gabe Newell nyilatkozta egy interjúban, "a Microsoft remélhetőleg rájön majd, hogy nem fogják barbár hordák lerombolni az Xbox falait, és nem változtatják kaotikus senkiföldjévé."

A Microsoft hozzáállásával nemcsak a Valve elégedetlen

A Final Fantasy XIV Online alkotója és rendezője, Hiromichi Tanaka elmondta, hogy a tárgyalások során nem tudtak dűlőre jutni a Microsofttal, a kőbe vésett Live szabályokon nem változtattak, és ezért a játék nem is jelent meg Xbox 360-ra.

A Cryptic is bedobta a törölközőt az Xboxos kiadásokkal kapcsolatban: MMO-ja, a Champions Online hiába futott tökéletesen Xboxon, a Microsofttal folytatott tárgyalások már nem voltak problémamentesek; hasonlóan járt a cég másik játékával, a Star Trek Online-nal is.

A Sony sokkal nyitottabb arra, hogy megengedje az MMO fejlesztőknek, hogy saját szabályaik szerint játsszanak a Networkön . Jó példa erre a Dust 514, az Eve Online fejlesztőjének, a CCP-nek játéka. "A Sony szabályzata megengedi, hogy úgy építsük fel a játékunkat, ahogy szeretnénk, ez volt az egyik oka annak, hogy a PSN-t választottuk" - nyilatkozta Halldor Fannar, a CCP egyik vezetője.

Van azért még remény az Xbox 360 tulajdonosok számára is: egy júniusi jelentés szerint jönnek az ingyenesen játszható játékok, és a Microsoft már tárgyalásokba kezdett ezek fejlesztőivel.

A Hi-Rez Studios főnöke, Todd Harris, aki a Tribes: Ascenden dolgozik elmondta, hogy elkerülhetetlen, hogy az ingyenesen játszható  mikrotranzakciós játékok megjelenjenek Xbox 360-ra is. Kíváncsian várjuk mit hoz a jövő!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward