Valós környezetben ért el 5G világrekordot a Nokia

A vállalat közel 5 Gbps-os tempót produkált olyan eszközökkel, amik kereskedelmi forgalomban elérhetőek.

Valós környezetben ért el 5G világrekordot a Nokia

A Nokia is szeretne a lehető legjobb helyzetbe kerülni az 5G hálózatok térnyerésével, és éppen ezért a vállalat most megmutatta, hogy mire képes a jelenlegi infrastruktúrája. A vállalat képes volt speciális megoldások nélkül elérni olyan letöltési sebességet, amire korábban nem volt példa.

Az Egyesült Államokban, Dallas városában érte el a Nokia a rekordnak tekinthető kapcsolati sebességet az 5G hálózatokon. Az új csúcs hivatalosan 4,7 Gbps, ha hihetünk a finneknek. A Nokia igyekezett úgy teljesíteni ezt, hogy kizárólag kereskedelmi 5G hardvereket használt, és még a szoftveres oldalon is csak a nagyközönség számára elérhető megoldásokkal dolgozott.

Galéria megnyitása

Egy végponttól végpontig terjedő 5G megoldásnak köszönhetően sikerült elérni a rekordot, de még a 4G LTE hálózati technológiára is támaszkodott kis mértékben. A saját AirScale Radio Access rendszerét alkalmazta a Nokia a csúcssebességgel zárult teszt során, amit a szolgáltatók számára is biztosít nemzetközi szinten. A finnek bevetették a vivő aggregációt, ami nem meglepetés, valamint a Dual Connectivity technológia is fel lett használva a lehető legjobb sávszélesség elérése érdekében.

A Nokia a Dual Connectivity (EN-DC) funkciót felhasználva oldotta meg azt, hogy nem kevesebb mint nyolc darab 100 MHz-es csatornát kombinál az adatátvitel során, és még a 4G LTE-t is munkára fogta. Természetesen a mmWave frekvenciatartományt is kiaknázva sikerült a 4,7 Gbps-ot összehozni. 28 és 39 GHz-es sávokon tudta megoldani a Nokia az elképesztően gyors adatátvitelt, illetve még a 40 MHz-es LTE spektrumot is kihasználta a Dual Connectivity révén.

Galéria megnyitása

A rekordsebességet mind az 5G felhőalapúkon (vRAN), mind pedig a klasszikus alapsáv-konfigurációkon elérték. Büszkén emelte ki a Nokia, hogy az AirScale Radio Access egy piacvezető megoldás a végponttól végpontig terjedő 5G rendszerek számára, ami globálisan lehetőséget nyújt a szolgáltatóknak az 5G hálózati eszközök kihasználására. Nemcsak hatalmas kapacitást tud ez elérni, hanem elképesztően alacsony a késleltetése, és ugyanazon rádiós elérési ponton lehetőséget nyújt minden átviteli technológia használatára.

A mostani hír kapcsán érdemes arról megemlékezni, hogy nem túl régen már ennél nagyobb 5G átviteli sebességről is beszámolhattunk egyébként. A Samsung korábban már publikált olyan eredményt, melynek keretében a vállalat 8,5 Gbps-os sebességről beszélt, de az egészen másként kezelendő, mint a Nokia által most nyilvánosságra hozott eredmény. A dél-koreai alakulat laboratóriumi körülmények között dolgozott, és nem teljes egészében kereskedelmi forgalomban elérhető rendszert alkalmazott.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap