Valentino Rossi: The Game - Motorozik a Doktor

A MotoGP aktuális része új néven érkezik, de ez ne tévesszen meg senkit. A szokásos Milestone-játékot kapjuk.

Valentino Rossi: The Game - Motorozik a Doktor

I. oldal

Nem is tudom, hogy idén hányadik játékát tesztelem már az olasz Milestone stúdiónak, az mindenesetre biztos, hogy a csapat úgy pumpálja ki magából őket, mintha az élete múlna rajta. Nagyon ügyesen ráéreztek arra, hogy motoros téren szinte nincsen kihívójuk, de ralis területen se sok, így az évek óta bejáratott motorjukat újrahasznosítva néhány havonta ellátnak minket egy-egy új címmel. Ez persze azt is jelenti, hogy fejlődésre sajnos nem nagyon számíthatunk, ahogy ez a Valentino Rossi: The Game esetében is tapasztalható.

A játék neve ne tévesszen meg senkit: ez valójában a MotoGP 16, csak átkeresztelve. A helyzet ugyanis nagyjából az, hogy habár a MotoGP ugyanaz a motorversenyben, mint a Forma-1 az autóversenyben, úgy látszik, hogy mégis viszonylag kevés vásárlót érdekel a téma. Habár a Milestone MotoGP-játékai nem voltak rosszak (azért kifejezetten jók sem), mégsem tudták meghozni azt az anyagi sikert, amiben a stúdió reménykedett. Így idén most azzal próbálkoznak a srácok, hogy a motorozás legnagyobb nevét, magát Valentino Rossit, avagy a Doktor urat veszik elő, és rá építik fel a játékot.

Az tény, hogy nála nagyobb nevet keresve sem lehet találni. Nem csak, hogy hétszeres világbajnok, de nem nagyon létezik olyan ember a sport történetében, akivel ennyire egybeforrt volna a rajtszáma, a legendás 46-os - amire aztán Rossi el is indította saját csapatát, a VR46-ot. A Valentino Rossi: The Game nem is indul másként, mint a korábbi MotoGP-játékok: viszonylag limitált körülmények között létrehozzuk saját versenyzőnket, akinek az eligazításában egy kellemes női hang segít a háttérből, majd felküzdjük magunkat a 125-ös, 250-es, 500-as, Moto3-as és Moto2-es szériákban, egészen a MotoGP-ig.

Persze a fő attrakció a MotoGP, ahol úgy is tolhatunk futamokat, hogy a többin végig kellene szenvednünk magunkat - már akkor, ha nagyon profinak érezzük magunkat. A Valentino Rossi: The Game tartalmazza a 2015-ös és 2016-os MotoGP kalendáriumot is, annak összes pályájával, csapatával és versenyzőjével, a futamok pedig teljesen testreszabhatók a komplett versenyhétvégétől kezdve egészen odáig, hogy csak egy háromkörös versenyt nyomunk le.

II. oldal

Érdekes módon karrierünket mégsem az aszfalton, hanem Valentino Rossi saját pályáján kezdjük a salakon. Mert egyébként a Milestone igyekezett bővíteni, ha már a Doktorról van szó, és be akart vonni mindent, amiben a legendás versenyző csak részt vett. Ennek keretein belül bekerült a leginkább Amerikában népszerű (nem véletlenül, roppantul primitív a körpályás csapatás) flat track salakmotorozás is, ahol rögtön két különböző módon mérkőzhetünk meg egymással: a mezei verseny mellett elérhető a kieséses futam is, ahol minden kör után leköszön a mezőny utolsó helyén tartózkodó játékos, ez pedig elég nagy izgalmakat ígér.

Innen aztán tovább megyünk persze az aszfaltos futamokra, és folyamatos fejlődéssel érhetünk előbb-utóbbi Rossi nyomába. Menet közben tulajdonképpen, ahogy a műfaj többi játékában, mindenért pénzt valamint tapasztalati pontokat kapunk, ami a jó vezetési stílushoz kötődik: a megfelelő kigyorsításért, fékezésért, előzésért és a koccanások elkerüléséért is, többek között. Drága versenyzőnket aztán egy garázsból menedzselhetjük, ahol megnézhetjük, hol is tartunk a karrierünkben, valamint olvashatjuk a beérkező e-maileket, ahogy a Milestone játékaiban az már lassan megszokott. Az egész körítés igazából teljesen felesleges, erre jött rá a Codemasters a Dirt Rallyval, de ha már egyszer el volt készítve, gondolom a fejlesztők úgy vélték, érdemes lenne még egyszer felhasználni.

Ami továbbra is jó, hogy a játék igazából mindenki számára hozzáférhető. A vezetési modell mostanra már eléggé kiforrta magát, így tényleg közel szimulátoros élményre számíthatunk, ha minden segédletet kikapcsolunk, viszont könnyíthetünk a saját dolgunkon azok egyesével történő bekapcsolásával. Így nem csak olyan alapvető dolgokat hozhatunk be, mint mondjuk az ideális ív mutatása, de természetesen a motor kezelése is egyszerűsödik, amire a kezdőknek mindenképp szüksége lesz, hiszen továbbra is egy érzékenyebb, összetettebb dologról van szó, mint az autók esetében.

Ötletes újítás viszont az automatikus beállítási lehetőségek behozatala. Ahogy egy (nagyjábóli) szimulátortól elvárjuk, a motorok részletesen beállíthatók az egyes pályákra és futamokra. A probléma ott kezdődik, hogy amennyiben nem nagyon vagyunk profik, jellemzően fogalmunk sem lesz, hogy mit kell állítani. Így van ez minden hasonló versenyjáték esetében: az autókhoz közlekedésmérnök/autószerelő édesapám révén némileg jobban értek, mint a motorokhoz, de még a Forza Motorsportban, vagy a Gran Turismóban sem tudom belőni, hogy most az adott pályára mennyire kemény felfüggesztés kéne előre, hátra, milyen fékerő eloszlással és hasmagassággal. Ezek a funkciók nyilván annak készülnek, akik ilyen játékkal kelnek és fekszenek, és abszolút profik szeretnének lenni, de a Valentino Rossi: The Game egy kicsit közelebb hozza a dolgokat a casual felhasználókhoz: egyszerűen néhány menün keresztül végigvezet minket a beállításokon, és elmondja, mit hogyan érdemes hangolni az adott szituációra.

III. oldal

Ha már a játék nevét nézzük, akkor persze a Milestone sem hagyhatta ki, hogy maga Valentino Rossi is egy külön játékmódot kapjon. Itt természetesen a legendás versenyző karrierjének legfontosabb állomásait kísérhetjük végig: átélhetjük élete első győzelmét a cseh BRNO versenpályán, az első győzelmét a Yamaha motorral az afrikai Phakisa Freeway-en, és gyakorlatilag minden legendás futamát, ahol vagy reprodukálnunk kell az eredményét, vagy megdönteni azt. Minden verseny mellé magától a Doktortól kapunk kommentárt és tippeket, és archív felvételeket is láthatunk, amit már csak kiegészít a Rossipedia, ahol pedig aztán minden fontos információt megtudhatunk az úriember karrierjéről.

Ahogy már említettem, Rossi nem csak motorral, de az autókkal is egészen ki van békülve (legalább hobbi szinten), így bónusznak bekerült két autós játékmód is - bár igazi játékmódnak ezeket nem nevezném. Valószínűleg itt is úgy volt a Milestone, hogy ha már a játékmotor elboldogul az autókkal (elvégre most már ők csinálják a WRC és a Sebastien Löeb Rally EVO címeket is), akkor legyen ez is. Az egyik módban egy Ford Fiesta ST raliautóval zsiványkodhatunk aszfaltos pályán a közönséget szórakoztatva, akadályokat kerülgetve, míg a másikban egy Ford Mustangot vezetve kell driftelnünk, minél több pontot elérve.

A probléma az utóbbi kettővel az, mint ami a játék jelentős részével egyébként. Nagyon steril, és valahogy nem kifejezetten élvezetes. A MotoGP-részleg egészen jó, mert az már kiforrott az évek alatt, és egyszerűen érezni, hogy az egész játék arra épült fel. Itt a futamok kiélezettek, a hangok jól szólnak, a szimuláció rendben van, és a mesterséges intelligencia is jellemzően jól viselkedik, még ha talán túlságosan is ragaszkodik a maga kis előre kinézett útvonalához. A flat track motorozás és a két autós játékmód azonban rendkívül gyenge, ami nem is csoda, hiszen a salakmotorozás már a pár hete tesztelt MXGP2-ben is teljesen lélektelen volt, és nem tudta megragadni, mi is ennek az egésznek a lényege.

Ez pedig nem kis részben a mostanra már eléggé elavult motornak köszönhető. Az aszfalton játszódó MotoGP még csak-csak elmegy, de mindenhol máshol elhasal a játék, mert nem tud olyan grafikai részletességet megjeleníteni, ami szükséges lenne. Ez nem azt jelenti, hogy az aszfaltos-motoros részleg jól néz ki, az is éppen csak elmegy, de nem olyan kirívó a dolog, mint mindenhol máshol. Ráadásul, mint minden Milestone-játék esetében, ezúttal is rettenetes mennyiségű töltést kell végigülnünk, bármit is csináljunk - legyen az akár csak két menü közötti váltás. Így végső soron hiába van egészen sok tartalom a Valentino Rossi: The Game-ben, alapvetően ugyanaz látszik, mint a Milestone többi játékánál: lélektelenül nyomnak ki egymás után szinte egyforma címeket, amik ugyan kielégítik egy szűk réteg igényét, és igazából nem rosszak, de azért nyugodt szívvel sem ajánlanám őket senkinek.

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward