Új középkategóriás trónkövetelő: megjött a GTX 950

A friss videokártya GM206-os GPU köré épül és meglehetősen vonzó tulajdonságokkal rendelkezik.

Új középkategóriás trónkövetelő: megjött a GTX 950

Az Nvidia ma egy új videokártyával száll harcba a középkategóriában, ami kiemelten fontos piaci szegmensnek tekinthető, hisz nem túlzás azt állítani, hogy középkategóriás videokártyákból adják el a legtöbbet. Ennek értelmében a friss jövevénynek jól kell muzsikálnia a siker érdekében.

Bemutatkozik a GeFore GTX 950

A GeForce GTX 950 a GTX750 Ti és a GTX960 közé érkezik, tehát bár a neve alapján az előbbi helyét veszi át, gyakorlatilag inkább a manapság már igencsak ritka GTX660 által hátrahagyott űrt akarja betölteni. Ugyanarra a GM206-os GPU-ra épül, mint a GTX960, csak éppen két shader tömb le van tiltva benne, így összesen 768 CUDA maggal gazdálkodhat 1024 helyett. A 2,94 milliárd tranzisztort tartalmazó GPU az Nvidia legfrissebb Maxwell architektúrája köré épül.

A memória adatsínhez szerencsére nem nyúltak hozzá, tehát a GTX950 is 128 bites, mint a nagytestvére, és fedélzeti memóriából is ugyanúgy 2GB-ot kapott az alap változata. A memória órajelét azért minimálisan csökkentették, effektíve 6,6 GHz-es, ami 105,6 GB/s-os memória-sávszélességet eredményez. A GPU esetében a referencia szerint 1024 MHz-es alap- és 1188 MHz-es GPU Boost 2.0-s átlag-órajel áll rendelkezésre, ám az Nvidia szakemberei szerint némi szerencsével az 1400 MHz-es GPU órajel elérése sem lehetetlen – és ehhez feszültségemelésre, illetve ventilátorprofil-módosításra sincs szükség. A cég tehát még buzdítja is a játékosokat a tuningolásra.

A GPU DirectX12-es, pontosabban Feature Level 12.1-es támogatással rendelkezik, de emellett G-Sync és MFAA támogatást is felvonultat. A kijelző-vezérlő egyidejűleg maximum 4 monitor meghajtására képes, amelyek akár 5K-s, azaz 5120 x 3200 pixeles natív felbontás mellett is üzemelhetnek. A videó kódoló és dekódoló motor natívan támogatja a H.265 (HEVC) kodeket, és a 4K-s tartalmak lejátszása és rögzítése sem probléma neki.

A 90 wattos TDP-vel rendelkező, egyetlen hattűs PCIe tápkábel alkalmazását igénylő újdonság természetesen HDMI 2.0 csatlakozót is kínál, de emellett DisplayPort és DVI videó kimenetek kezelésére is képes (hogy pontosan mik kerülnek egy-egy kártyára, az a gyártótól függ). Mivel a termékből nem készül referencia példány, így az Nvidia partnerei egyedi felépítéssel rendelkező, egyedi hűtést alkalmazó videokártyákat dobnak piacra, amelyek között órajelek tekintetében is lesznek különbségek bőven.

A kínálatot hamarosan szemügyre vesszük, ám mielőtt erre még sor kerülne, az érdeklődők mindenképpen vessenek egy pillantást friss, ropogós tesztünkre, amelyből kiderül, mire is képes a GeForce GTX 950 – illetve az is, hogy megéri-e az árát.

Mivel úgynevezett "hard launch" keretén belül mutatták be az újdonságot, így a partnerek videokártyái már el is érhetőek kereskedelmi forgalomban (idehaza az ünnep miatt pár napos csúszás várható).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward