Új funkcióval bővült a HP Windowst futtató csúcsmobilja

A Elite x3 megjelenésére még mindig várniuk kell az érdeklődőknek, de szerencsére a HP nemcsak üldögél a babérjain, hanem fejleszti a mobilt.

Új funkcióval bővült a HP Windowst futtató csúcsmobilja

A Hewlett-Packard még a Mobile World Congressen jelentette be az első olyan okostelefonját, ami az Elite termékcsaládba sorol be. Az Elite x3-nak nem kellett sokáig törnie magát, hogy a média figyelme rá irányuljon,hiszen olyan képességekkel került a kamerák kereszttüzébe, melyekkel könnyű szerrel überelni tudta minden riválisát a Windows 10 Mobile mezőnyében, de még androidos fronton is a legjobbak közé tartozna.

Azt a vállalat nem árulta el a készülék MWC-n megrendezett bemutatásakor, hogy mikor fog a remekbe szabott újdonság a boltok polcain landolni, és február óta sajnos erre nem is került sor. A HP Elite x3 eltűnt egészen a Computexig, ahol ismét sikerült lencsevégre kapni az okostelefont a vállalat standján. És, hogy miért igazán érdekes ez? Azért, mert mindenki meglepetésére már nem teljesen ugyanúgy festett a csúcsmobil, mint ahogy azt korábban megismerhettük. Az év elején leleplezett szerkezetnek mostanra egy ujjlenyomat-olvasó került a fedélzetére. A biometrikus szenzor az Elite x3 hátoldalára került, közvetlenül a 16 megapixeles főkamera és a hozzá tartozó LED-es segédfény alá.

Miért nem tervezte eredetileg úgy a HP az okostelefont, hogy ujjlenyomat-olvasó is legyen benne? Nos, ennek egészen egyszerű az oka: a Windows 10 Mobile korábban nem támogatta ezt a lehetőséget, illetve, ha egészen pontosak szeretnénk lenni, akkor még most sem támogatja ezt a fajta biometrikus azonosítási formát. A redmondiak a nyár folyamán érkező Windows Hello frissítéssel fogják beépíteni az ujjlenyomatos eljárást a Windows 10 Mobile-ba. A Hello ettől kezdve már gondtalanul kezelni fogja az érintéssel és az ujjbegy elhúzásával működő megoldásokat is – a HP Elite x3 az egyik legelterjedtebb szenzortípus használja, amit megérinteni kell.

Érdekes módon a Hewlett-Packard egyébként nem igazán foglalkozott az újítással a rendezvényen, pedig ez egyébként jelentős dolognak számít a Windows 10 Mobile operációs rendszer zászlaja alatt. Gyakorlatilag ez lehet az első olyan okostelefon a Microsoft rendszerével, ami már rendelkezik beépített ujjlenyomat-azonosítóval. Az egyetlen biometrikus belépési lehetőséget a Lumia 950 és a Lumia 950 XL szállítja pillanatnyilag, ezek a szemekből képesek „olvasni”. Ez a biztonság szempontjából szintén elég hatékony, de egy rugalmasan, minden körülmények között használható, gyorsan dolgozó ujjlenyomat-érzékelő lényegesen jobb felhasználói élményt biztosít gyakorlatilag kompromisszumok nélkül.

A vállalat továbbra sem jelentette be, hogy mikor fog kereskedelmi forgalomba kerülni az Elite x3, de nem kizárt, hogy a hosszú csúszás oka a várakozásban keresendő. Talán a Hewlett-Packard tényleg a maximumra törekedik, és ennek jegyében már a komoly változásokat hozó Évfordulós frissítéssel (Anniversary Update) szeretné piacra dobni a masináját. Ez a frissítés előre láthatólag július 28-án futhat be – és talán a Windows Hello is ekkor kapja meg az ujjlenyomat-olvasó támogatást.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward