Továbbra sem az igazi az Xbox One indie programja

A Microsoft későn érkezett a buliba, de ennek ellenére komoly követeléseket támaszt az indie fejlesztőkkel szemben.

Továbbra sem az igazi az Xbox One indie programja

Az ID@Xbox, vagyis a Microsoft indie-kezdeményezése az első naptól kezdve olyan, mintha el lenne átkozva. A redmondi vállalat jóval később jelentette be, mint a Sony, hogy bizony ő is szeretne jóban lenni az indie fejlesztőkkel, és addigra már a legtöbben elkötelezték magukat a PlayStation 4 mellett - amire a beszámolók szerint egyébként is jóval gyorsabban és könnyebben lehet fejleszteni.

Az ID@Xbox program azonban végül beindult, ám nem kellett hozzá sok idő és kiderült, hogy a Microsoft szeretné egy-két dologban rákényszeríteni az akaratát a játékkészítőkre. Az egyik ilyen a több fejlesztő által is komoly problémaként említett "egyenlőség", vagyis a Microsoft elvárja, hogy az ID@Xbox programban résztvevő játékok előbb, vagy legfeljebb ugyanakkor jelenjenek meg Xbox One-on, mint más platformokon.

Ez érthető módon nem olyan egyszerű akkor, ha az adott indie fejlesztő már hónapok óta a PS4-es változaton dolgozik. Mivel ezek a játékok jellemzően kevés emberrel, kis költségvetésből készülnek, közel megoldhatatlan, hogy egyszerre készüljön el a PS4-es és az Xbox One-os verzió - aminek az is az eredménye, hogy sokan egyszerűen PS4-exkluzívvá tették játékaikat.

Persze a Microsoft is látja, hogy ez probléma, így most azt ígéri a cég, hogy egyesével ülnek majd le tárgyalni azokkal a fejlesztőkkel, akik korábban részleges exkluzivitást ígértek más platformokra, és igyekeznek majd megoldani a megjelenéssel kapcsolatos problémákat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward