Shop menü

TOVÁBB ERŐSÍTI AZ INDIAI GYÁRTÁST AZ APPLE

Indiai vállalat is lesz már a partnerek között, és az iPhone 17 mérföldkőnek számít majd ezen a téren.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Tovább erősíti az indiai gyártást az Apple

Az Apple azt tervezi, hogy 2027-re a teljes iPhone gyártási kapacitás több mint 50 százaléka Indiában lesz, a kínai egységeket leépítik, illetve a partnerek más termékeket fognak az iPhone-ok helyén készíteni. Az Indiába költözés terén az iPhone 17 nagy jelentőséggel bír majd friss források szerint.

Ming-Chi Kuo, az Apple ügyeiben jártas elemző arról adott hírt, hogy az iPhone 17 lesz az első olyan okostelefon a vállalatnál, ami a kezdetektől fogva Kínában és Indiában is gyártásban lesz. A cupertinói alakulat már 2017 óta készít iPhone-okat Indiában, de eddig minden készülék gyártása némi csúsztatással indult. Ez fog jövőre megváltozni.

Galéria megnyitása

Az első iPhone, ami Indiában készült, még az első generációs iPhone SE volt, szóval a legalsó szinten kezdte a vállalat az építkezést, és a jelek szerint stabilan a fontolva haladás útját járja. Hét évnek kell ahhoz eltelnie, hogy ugyanolyan szinten legyen kezelve az indiai és a kínai gyártás. Legalábbi az alapmodellek szintjén.

Arról továbbra sincs információ, hogy az iPhone Pro sorozatnál mikor beszélhetünk majd jelentősebb mennyiségű indiai gyártásról. De az egészen biztos, hogy erre is sor kerül idővel. Az Apple 2027-re akarja elérni azt, hogy már a mobilok fele ott kerüljön összeszerelésre, és mivel az iPhone 15 Pro Max jelenleg is a legkeresettebb, így muszáj lesz komoly volumenben Indiába vinni a Pro készülékek előállítását is.

Galéria megnyitása

Kuo egyébként hozzátette, hogy az Apple azért indít az olcsóbb gépekkel, mert azoknak kisebb a komplexitása minden szempontból. A gyártás és a fejlesztés is egyszerűbb, így tudja csökkenteni a cég a kockázatot. Az Apple-nél a hatalmas gyártási volumenek miatt nagyon ügyelnek arra, hogy minden rendben legyen, mert egy szériahibával jelentős anyagi károkat szenvedhetne el.

További hír ezen a fronton, hogy már lesz ezentúl valódi indiai gyártó is az Apple partnerei között. A Foxconn, a Pegatron és a Wistron volt eddig, aki iPhone-okat gyártott, és igazából ez továbbra sem lesz másként, csak egy tulajdonoscsere történik. A Wistron különböző okokból úgy döntött, hogy a továbbiakban nem kíván az iPhone-ok gyártásában részt venni Indiában, éppen ezért azt a részlegét áruba bocsájtotta.

A vevő pedig egy indiai óriás, a Tata Electronics PL lett. A Tata Group egy dollármilliárdos társaság, ami igazából elképesztően sokszínű, mivel a szoftverfejlesztéstől az autógyártásig mindennel foglalkozik. Egy üzleti lépéssel pedig már az iPhone-ok gyártása is a portfólióján lesz, miután a Wistron InfoComm indiai gyártási részleget indirekt módon, részvénypiaci tranzakcióval megvásárolja.

Galéria megnyitása

A becslések szerint nagyjából 125 millió dolláros üzletről van szó, ami nem különösebben egetrengető összeg, és látni kell azt, hogy a Wistron azért a kisebb partnere volt az Apple-nek, a Foxconn és még a Pegatron is nagyobb mennyiségben gyártott mobilokat a cégnek.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy valószínűleg szeretne meghatározóbb lenni, és a bővítésben is gondolkodhat már most. Mivel az indiai kormány az üzletről szóló közleményében már arról beszél, hogy a helyi vállalat az indiai és a globális piacra egyaránt fog gyártani, szállítani iPhone-okat. A kormány azért adott ki erről külön beszámolót, mert a lépést támogatják a „Make in India” kezdeményezés keretében.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére