Törölték a Patreonon legtöbbet kaszáló játékot

A Breeding Season 42 ezer dollárt hozott havonta, de most vége.

Törölték a Patreonon legtöbbet kaszáló játékot

A Kickstarterhez hasonló, de attól eltérő rendszerű közösségi finanszírozásra épülő, 2013-ban indult Patreon fő vonzereje, hogy nem a nagyméretű, hatalmas pénzeket igénylő vállalkozásokra fókuszál, hanem kis összegű havi befizetésekkel vagy alkalmi utalásokkal olyan művészeti és tartalomszolgáltatói munkákat támogathatunk itt, mint a bloggereké, vloggereké, íróké, zenészeké, grafikusoké, de persze játékfejlesztők is vannak szép számmal a projektgazdák között. Az oldal abban viszont nem különbözik nagyobb testvérétől, hogy itt is előfordulnak botrányos ügyek.

Az épp egy ilyenben érintett Breeding Seasont talán egy farmszimulátor és egy szexjáték hibridjének lehetne nevezni, ahol embereket és anime-beütésű fantáziahumanoidokat kellett khmm, összeházasítanunk. Az ötlet pontosan 10.796 támogatót ösztönzött arra, hogy közösen 42,3 ezer dollárt dobjanak rá össze – havonta, ezzel a valaha létező második legtámogatottabb projekt volt az oldalon.

De akkor mi történt? Nos, ez egyelőre elég ködös, az biztos, hogy a két fő fejlesztő egymást vádolja mindenféle csúnya dolog elkövetésével.

Egyikük, Hartista „HBomb” Pipebomb szerint a művészeti vezető, Vladimir „S-Purple” Sandler lelépett a pénzzel. Állítólag olyan szerződést kötöttek vele, mely szerint megkapta volna a játék bevételének felét, amint a költségek és a csapat munkabére ki lett fizetve, ezenkívül újratárgyalási biztosítékot kapott arra az esetre, ha fejlesztés közben otthagyná a csapatot. Mindezek után Sandler valóban távozott, de nem változtatott a szerződésen, ellenben saját Patreon-kampányt indított egy, a Breeding Seasonhöz meglehetősen hasonló játék, a Cloud Meadow érdekében, melyhez felhasználta a Breeding Seasonhoz készített munkáit is. HBomb elmondása szerint Sandler eltűnése előtt egy teljes hónapot az új munkára fordított, 9000 dollárt össze is gyűjtött rá, miközben egyszer sem említette, hogy távozni szándékozik vagy valami gondja van a cég vezetésével. A Breeding Seasonön való munkájáért kapott több, mint 190 ezer dollár mellett szerződése értelmében magával vitte a stúdió megtakarításainak felét, valamint perrel fenyegetőzve azt követelte, hogy munkáit is távolítsák el az egész projektből.

HBomb nyilvánvalóvá tette, hogy ezzel elölről kellene kezdeniük mindent, a játék nem élné túl a dolgot, ráadásul a történtek után a többi munkatárs sem akarja folytatni. Azt is felvetette amolyan vicces fenyegetésként, hogy a támogatóknak be kellene törniük a cég Dropbox-fiókjába és közzé kellene tenniük a játék elemeit különböző netes fórumokon – ez illegális lenne, hiszen Sanders tulajdonát képezik, de senkit sem tudna beperelni érte.

Természetesen megszólalt a másik oldal is. Sanders azt állítja, hogy a Breeding Season már régóta haldoklott és a kiválás, valamint a Cloud Meadow elindítása volt a legjobb módja annak, hogy tiszteletben tartsa a támogatók igényeit. Magyarázata szerint mikor világossá vált számára, hogy bármennyit is dolgoztak a Breeding Seasonön, a fejlesztés rossz irányba halad, igyekezett mindent megmenteni, amit csak tudott, hogy folytathassa a projekt szellemiségét egy másik játékkal. Úgy tervezte, hogy lemondásával egy időben jelenti be a Cloud Meadow indulását, hogy a támogatóknak továbbra is legyen lehetőségük egy olyan játék finanszírozására, melyben szörnyfarmot vezethetnek és mutáns lények szexuális életét irányíthatják. Véleménye szerint nem követett el semmiféle szerződésszegést és HBomb volt az, aki félreinformálta a közösséget a helyzettel kapcsolatban, mikor megvádolta őt – mint elmondta, nagyot csalódott benne szakmailag és emberileg is.

Valószínűleg nem ez volt az utolsó ütésváltás a két fél között – hogy kinek van igaza, azt nem is olyan egyszerű eldönteni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward