Shop menü

TÖBB ÍRÓ IS MEGELÉGELTE A CHATGPT-T ÉS A LLAMA-T

Csoportos keresetet nyújtottak be az OpenAI és a Meta ellen.
Török Roland
Török Roland
Több író is megelégelte a ChatGPT-t és a LLaMA-t

A legutóbb beszámoltunk róla, hogy a Twitteren, majd a YouTube-on kezdett el terjedni az AI-val ellopott hangú színésznő videója a neten, ami közfelháborodást váltott ki. A mostani ügy áldozatai viszont nem szépen megkérik az Ai tréningezésére használt, letöltött dolgaiknak az eltávolítását, hanem bíróságra mennek miatta. Több író ugyanis úgy döntött, hogy beperli a Metát és az Open AI-t, mivel a könyveik tartalmát felhasználták a betanításhoz, méghozzá az engedélyük nélkül. 

A keresetben Paul Tremblay, Mona Awad, Sarah Silverman, Christopher Golden és Richard Kadrey azt nehezményezi, hogy a könyveik jogtalanul kerültek bele az OpenAI és a Meta modelljeibe, és a cégek semmibe vették a szerzői jogaikat. 

A kereset szerint az OpenAI ChatGPT és a Meta LLaMA törvénytelenül lett betanítva többek között a kérdéses szerzők anyagaival, és hogy ezeknek a szövegeit illegális helyekről szerezték be, például torrent vagy egyéb fájlmegosztó oldalakról.  

Nehezményezik, hogy a ChatGPT egy pillanat alatt összegzi a könyvüket, semmibe véve a szerzői jogaikat, de nem is figyelmezteti a gép a felhasználót, hogy ezek másnak a tulajdonában vannak, meg kéne vásárolni őket.  A Meta esetében az a panasz, hogy az amúgy valóban nyílt és szabadon hozzáférhető LLaMA modell olyan adatbázisból is tanult, amiben benne voltak a könyveik. A Meta szerint a LLaMA a The Pile nevű adatkészletből tanult, ez viszont tartalmazza a Bibliotik torrent oldalon található könyveket, így az ő anyaguk is érintett.  

A szerzők kártérítést szeretnének kapni, mivel szerintük ezen AI chatbotok miatt vissza fog esni a bevételük. 

Sok író attól tart, hogy az ő tudásukat és stílusukat felhasználva ezek a chatbotok hamarosan az ő tollukkal fognak írni könyveket, ezzel pedig veszélybe kerül a jövőbeli megélhetésük is. 

Összességében tehát látható, hogy az írók is kezdenek mozgolódni a generatív AI modellekkel szemben, ám ez nem azt jelenti, hogy valóban sikerül megvédeniük az igazukat. Szinte kiszűrhetetlen, hogy ezek a modellek miből tanulnak, és bár erre is hivatkoznak, de egy történet összegzése nem jelent szerzői jogsértést. Az, hogy erről  a modell azért tud, mert jogtalanul került bele a könyv az adatbázisába, az már más kérdés.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére