Shop menü

ENGEDÉLYE NÉLKÜL KLÓNOZTÁK A SZÍNÉSZNŐ HANGJÁT, VÉGÜL ELHAGYTA A TWITTERT IS

Minden egyes nap egyre könnyebbé válik más hangját és képmását ellopni, majd visszaélni vele.
Török Roland
Török Roland
Engedélye nélkül klónozták a színésznő hangját, végül elhagyta a Twittert is

A mesterséges intelligencia (jelen esetben inkább a gépi tanulás) segítségével számtalan dolgot lehet meghamisítani, mindez pedig napról-napra egyre könnyebben elérhető módon. Manapság már egy átlagos számítógép is tudja futtatni a klónozáshoz szükséges modelleket, nem is kell szerverparkokat üzemeltetni egy-egy ilyen eszköz használatához, mint mondjuk pár éve még szükséges lett volna.  

Az MI használók pedig sokszor nem törődnek azzal, hogy az adott kép, szöveg vagy hang valakinek a tulajdona, egyszerűen feljogosítva érzik magukat, hogy bármit használjanak a saját céljaik érdekében.  

Ezúttal Erica Lindbeck színésznő hangját lopták el és használták fel egy videóhoz, aki olyan címekben vállalt szerepeket, mint a Persona, Mortal Kombat, Final Fantasy, Spider-Man, Soulcalibur, Monster Hunter, Barbie, Demon Slayer stb., tehát nem egy feltörekvő kezdőről beszélünk. A színésznő észrevette, hogy @animalwatcher4 nevű felhasználó MI segítségével készített videót az ő hangjával, és mivel a felhasználó nem volt hajlandó törölni az anyagot, arra kérte Erica a követőit, hogy jelentsék a visszaélést. 

Nem tudni, hogy meddig marad fent az interneten a videó, de ha még meg tudod tekinteni, akkor erről az anyagról van szó: 

Többen el is kezdték jelenteni a kérdéses accountot, de volt Erica felhívásának egy mellékhatása, amivel nem számolt: az MI közösség egy része elég erős támadást indított a színésznő ellen, hogy miként képzeli azt, hogy töröltet egy videót, nincs joga hozzá. Megkapta a szokásos fenyegetéseket, sértéseket, támadásokat, illetve többen elkezdték millió helyre feltölteni az eltávolításra kért anyagot, nehogy eltűntethesse a netről. 

A támadások miatt Erica Lindbeck végül törölte a Twitter profilját. 

Többen, köztük más színészek és színésznők is védelmükbe vették Ericát, rengetegen háborodtak fel a történteken. Természetesen sokan egyetértenek abban, hogy egy ember hangja a saját tulajdona, így senki nem használhatja fel semmilyen célra azt. 

A másik része a dolognak a hamisítás. Ahogy haladunk előre az időben, úgy lesz egyre könnyebb olyan kép és hanganyagokat létrehozni, ami végül megkülönböztethetelen lesz az eredetitől. A törvényhozóknak most kellene határozottan fellépni, amíg még kontrollálható a folyamat. Nem tudni, hogy a színésznő mikor tér vissza a közösségi platformra, az viszont biztos, hogy az eredeti videó feltöltőjének fiókját felfüggesztették, mivel megsértette a Twitter közösségi irányelveit.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére