Titkosított videócsevegővel állt elő Kim Dotcom

A MEGAChat egyelőre csak webes felületen működik, de már így is rengeteg érdeklődő próbálta ki.

Titkosított videócsevegővel állt elő Kim Dotcom

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kapnak a lehallgatási ügyek, és ezekre reflektálva sorban jönnek az olyan szolgáltatások és eszközök, amelyek a lehető legnagyobb biztonság nyújtására törekednek. Ezúttal a hírhedt Kim Dotcom rukkolt elő egy olyan kommunikációs platformmal, ami kiemelt titkosítással dolgozik.

Az Új-Zélandon élő vállalkozó a Megaupload révén került anno a figyelem középpontjába. A férfi a rengeteg illegális tartalomnak otthont adó fájlmegosztó miatt több ország hivatalos szerveivel is komoly összetűzésbe keveredett az elmúlt években, de ezek a kétes ügyek jelen állás szerint csak a hasznára váltak. Dotcom reklámértéket kovácsolt a meghurcolásából, és már újra a „csúcson” van, csak éppen egy másik online szolgáltatásnak, a MEGA felhős adattárolónak köszönhetően. Most pedig egy titkosított kommunikációs megoldással erősített üzletember, amivel sokak szerint ismét belenyúlhat a tutiba.

A MEGAChat névre keresztelt csevegőprogram egyelőre biztosan nem a funkcionalitásával fogja meghódítani a felhasználókat, de persze ez érthető is, hiszen még csak a bétatesztelése folyik. Az emberek itt egyelőre kizárólag videó-, illetve hanghívásokat kezdeményezhetnek, még csak szöveges beszélgetésbe sem lehet elegyedni, de úgy fest, hogy ettől függetlenül rengeteg az érdeklődő. Állítólag már az első órában félmillió beszélgetést kezdeményeztek, és mindezt úgy, hogy a szoftver csak fapados, webes felületen működik, sem asztali, sem mobilos kliens nincs hozzá. Külön regisztráció nem szükséges a MEGAChat használatához, mindenkinek adott a lehetőség, aki a MEGA rendszerében rendelkezik felhasználói fiókkal. Az egyetlen extrája a fájlküldés, de mivel az egész a MEGA-n belül van, ez a lehetőség nem meglepő. A rendszer egyfajta UCE titkosítással dolgozik, vagyis a felhasználható által kontrollált megoldásról beszélhetünk. Ez azért jó választás, mert ilyenkor a titkosításhoz használt kulcsok nem a szolgáltatónál, hanem maguknál a felhasználóknál vannak. Persze a titkosítás folyamatát úgy oldották meg, hogy automatikus legyen, így ebből a regisztráltak lényegében szinte semmit nem látnak.

Egyébként alig hogy útjára indult az újdonság, Dotcom máris a következő fejlesztésekről beszél. A Twitter csatornáján arról számolt be a vállalkozó, hogy hamarosan szöveges formán is kapcsolatot teremthetnek majd egymással a MEGAChaten a felhasználók, sőt mi több, a szakemberek már gőzerővel dolgoznak azon is, hogy egyszerre több személlyel lehessen videókonferenciákat bonyolítani. Ezek az opciók a bejegyzés tanúsága szerint már nem váratnak magukra sokat, hamarosan élesben is próbára tehetőek majd.

Rossznyelvek szerint egyébként Kim Dotcom ezzel a szolgáltatással némi borsot akart törni az állami szervek orra alá. Felhasználói szempontból amúgy nem különösebben kell ecsetelni egy magas szintű titkosítással dolgozó alkalmazásnak a pozitívumát, ám azért a dolog negatívumaival is számolni kell (segíthet olyanoknak is, akiknek nem kéne).

Sajnos arról egyelőre nem szólt a fáma, hogy PC-s és okostelefonos alkalmazások mikor jöhetnek a MEGAChathez, manapság ugyanis ezek támogatása nélkül egy kommunikációs szolgáltatásnak nagyon nehéz labdába rúgnia. Dotcom alakulata remélhetőleg hamarosan az ilyen téren tapasztalható hiányosságokat is kiküszöböli, és akkor valóban jó esélyekkel szállhat majd versenybe a MEGAChat a Skype-pal, a Viberrel vagy a Hangoutsszal.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward