Shop menü

TITKOSÍTOTT ÜZENETKÜLDÉSI FUNKCIÓT VEZET BE A TWITTER, DE NEM MINDENKI ÉLHET EZZEL

Elon Musk már a napokban elhintette az újítást, most pedig már a részleteket is lehet látni, hogy néz majd ez ki a gyakorlatban.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Titkosított üzenetküldési funkciót vezet be a Twitter, de nem mindenki élhet ezzel

Folyamatosan jönnek a fejlesztések a Twitteren, a platform megállás nélkül változik, hol jobb, hol rosszabb irányba. Hiszen azért sokszor ez utóbbi is megesik, legutóbb például azzal vonta magára a figyelmez a platform, hogy zavart keltett a megörökölt hitelesítési pipákkal. De már azt is tudjuk, hogy számítani lehet az inaktív fiókok felszámolására, de most megint egy másik téma került elő, a DM funkció került az érdeklődés középpontjába.

A direkt üzenetküldés a Twitteren hosszú évek óta biztosított, de igazából az emberek ezt a funkciót nem annyira használták, sőt, szinte alig volt, aki alkalmazta a hétköznapok során Ezen szeretne a vállalat változtatni, és már tett néhány lépést annak érdekében, hogy a DM használata felé terelje az embereket, például egyszerűbbé tette a tartalmak megosztását a platformon belül. Most pedig már arról szólnak a hírek, hogy titkosítási lehetőséget vezet be a mikroblog, és ezáltal már tényleg érdekesebb lehet a szolgáltatás a felhasználók egy részének.

Galéria megnyitása

Az elmúlt évek során az üzenetküldők a biztonságra egyre nagyobb hangsúlyt kezdtek helyezni, meg persze voltak olyan megoldások, amik eleve így indultak, például a WhatsApp és a Telegram, de említhetnénk a Signalt is. Mostanra a Facebook a Messengernél is erősített ezen a téren, és az iMessage is igyekszik gondoskodni arról, hogy az üzenetek biztonságosan érjenek célba. Szóval nem meglepő, hogy a Twitternél úgy döntöttek, hogy ezt meg kell oldani, viszont nem mindenki élvezheti majd a titkosított csevegéseket.

Szinte csak azoknak lesz elérhető a biztonságosabb üzenetküldési forma, akik fizetnek a Twitternek.

A megjelent információk szerint a hitelesített felhasználók vehetik majd igénybe az újdonságot, ami azt jelent, hogy a Twitter Blue tagok élvezhetik majd ezt ki. A hitelesített cégek és az ilyen céges profilokhoz kapcsolódó felhasználók számára is elérhető lesz a titkosított DM, de látni kell azt, hogy ezek mind fizetős lehetőségek eleve. Például a hitelesített szervezeteknek 50 dollárt kell havonta fizetni a hitelesített dolgozói fiókok után – egy korábbi fejlesztésnek hála ezeknél a profiloknál látható az is, hogy melyik cégnek dolgoznak.

Fontos az is, hogy a küldőnek, valamint a fogadónak is jogosultnak kell lennie a titkosított csevegés használatára. Tehát amennyiben olyannak üzen a Twitteren keresztül egy hitelesített Blue tag, akinek nincs ott a neve mellett a kis kék pipa, abban az esetben az üzenet ugyanúgy megy majd, mint eddig is. Azt is megtudhattuk, hogy lényeges a követés. Csak abban az esetben megy majd a titkosítás két hitelesített fiók között, ha azok követik is egymást a Twitteren. Ha nyílt profilokról van szó, az sem számít, a követésre akkor is szükség van.

Galéria megnyitása

A Twitter alkalmazás legújabb verziója is kell a friss fejlesztéshez, illetve a weben keresztül is menni fog, ott persze a frissítéssel nem kell foglalkozni. A rendszer jól láthatóan megkülönbözteti majd a titkosított beszélgetéseket a hagyományosaktól. Több ponton is lakat piktogrammal fogja azt jelezni, hogy a felhasználó nagyobb biztonságban beszélgethet az adott partnerével, például a profilkép sarkában is lesz majd egy ilyen ikon. Ezen felül pedig külön is lesznek kezelve a titkosított csevegések a szolgáltatáson belül.

Vannak korlátok, amikkel itt egyelőre együtt kell élnie az embereknek. Csoportos csevegésnél például nincs titkosítás, legalábbis egyelőre nincs, mert a Twitternél elvileg ezen dolgoznak már, csak egyelőre nem készültek el a fejlesztéssel. Csak szövegeket és hivatkozásokat lehet küldeni titkosított formában, képeket már nem. A man-in-the-middle támadásokra most még nincs ellenszere a funkciónak, de a cég ezen is dolgozik, és hamarosan lesz arra mód, hogy az esetleges hallgatózásnál figyelmeztessen a platform.

A titkosított üzenetküldés megvalósítása komoly prioritás volt Elon Musknak, azonban azt is hozzá kell tenni, hogy a kék pipához kötés nem fog segíteni a DM népszerűsítésében. Talán a távoli jövőben mindenkinek menni fog egy ingyenesen is, ahogy a fejlesztésekkel haladnak. Azt ugyanis lehet tudni, hogy lesznek olyan fejlesztések, amik csak eleinte fognak Blue „exkluzivitást” élvezni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére