ThL 5000 - gigantikus akkumulátor szűk keretek közé zsúfolva

Ezúttal egy igazán érdekes okostelefonról számolhatunk be. A készülék lenyűgőző méretű teleppel lett ellátva, ám ennek ellenére kecses maradt.

ThL 5000 - gigantikus akkumulátor szűk keretek közé zsúfolva

Kínában elképesztő mennyiségű vállalat próbálkozik már okostelefonok fejlesztésével, és követni is nehéz minden egyes modellt, ezért viszonylag ritkán számolunk be itthon alig ismert márkák új telefonjairól. Most azonban egy egészen érdekes konstrukciót leplezett le a ThL, aminek még fontos szerepe lehet a jövőben, és követendő példa is lehet.

A ThL 5000 már a nevével is utal a különlegességére, és nem, ebben az esetben nem a megjelenítő méretét mutatja ez az azonosító, ahogy az ilyenkor lenni szokott, hanem az akkumulátor kapacitására világít rá. Bizony, egy kisebb tableteket megszégyenítő, 5000 mAh-s telep került benne bevetésre, amivel lenyűgöző üzemidő érhető majd el, hiszen az átlagosnál kétszer nagyobb. Érdekesség, hogy ennek ellenére egy egészen vékony mobilról van szó, hiszen mindössze 8,9 milliméterre emelkedik ki a síkból, így nem is igazán tűnik fel a felhasználónak, hogy mivel is van dolga valójában. Viszonyításképpen a hasonló méretű (5300 mAh) akkunak otthont adó Philips W6618 11,6 mm-esre sikeredett. Minek köszönhető ez? Nos, ez a telep tényleg valamelyest eltér a megszokott megoldásoktól, ugyanis 4,35 voltos és szilícium anódot alkalmaz, ami állítólag sokkal hatékonyabb, mint a napjainkban elterjedtebb versenytársai – ennél több részletet nem tudhattunk meg róla. Mivel hatalmas kapacitásról van szó, az újratöltés ideje is nagyon hosszadalmas lehetne, de ez nem így lesz, ugyanis gyorstöltési eljárásokat is bevetettek a távol-keleti mérnökök. Remélhetőleg a ThL által alkalmazott megoldások hamarosan más vállalat berkeiben is felbukkanhatnak, az üzemidő ugyanis továbbra is sarkalatos pontja az ilyen eszközöknek, és ez, ha végleges megoldást nem is, de lényeges előrelépést jelent.

Az újdonság többi tulajdonságát figyelembe véve sincs különösebben ok a szégyenkezésre, de azért akad néhány kompromisszum. Az előlapját egy 5 hüvelykes megjelenítő tölti ki, mely IPS technológiával lett ellátva, a felbontása pedig 1920 x 1080 képpontos, így a pixelsűrűségét tekintve a konkurens gyártók zászlóshajóival (Xperia Z2, HTC One M8) is felveszi a versenyt. A panel védelméről is megfelelően gondoskodtak a tervezők, hiszen Gorilla Glass 3 üveggel borították be az előlapot. A kijelző alá került még egyébként az androidos kezelőszervek triója, felette meg egy videóhívások és „szelfik” készítésére használható 5 megapixeles kamera van jelen. Szerencsére ennyiben távolról sem merülnek ki a benne rejlő fotós lehetőségek, hátul ugyanis egy Sony IMX135 szenzorra épülő egység kapott helyet, amit egy F/1.8-as (!) apertúrájú lencserendszer mögé rejtettek a mérnökök. Ennek a munkáját egy LED-es villanó is segíti. Ez eddig mind szép és jó, de sajnos akad árnyoldala is a masinának. Az operációs rendszer szerepét még az Android 4.2 Jelly Bean tölti be, ami felett mostanra eléggé eljárt az idő, ráadásul a frissítés lehetőségéről sem esik szó a gépezet honlapján.

A sebességfelelős egy MediaTek MT6592, ami a nyolc egyenrangú, 1,7 GHz-es órajelen üzemelő ARM Cortex-A7 processzormagjával hívja fel magára a figyelmet. A SoC-ben a grafikus feladatokért egy Mali-450 MP4 felel. Ez a lapka a mindennapi manőverek esetében jól állja majd a sarat, nem kell lassulásokra, valamint kínosan hosszú töltési időkre számítani. Ebben persze komoly segítséget jelent a 2 GB-os rendszermemória is, mely több alkalmazás párhuzamos futtatásától is csak extrém esetben fogyhat el. A kínai mobiloknál jellemzően kevés tárhelyet biztosítanak gyárilag, és a bővítés lehetőségét átadják a felhasználóknak, de ebben az esetben ez nem így van, ugyanis 32 GB-nyi tárkapacitással szolgál a ThL 5000, a microSD-s bővítési lehetőség pedig kimaradt a tarsolyából. A mobil hátlapja mögött két SIM hely lesz, így még szélesebb közönség érdeklődhet iránta. A kapcsolati lehetőségei között van 3G, 802.11 b/g/n Wi-Fi, GPS vevő, FM rádió, Bluetooth 4.0 modul és még NFC chip is. A Micro-USB 2.0 felületen keresztül támogatja az USB-OTG-t, így külső adathordozók is csatlakoztathatóak lesznek hozzá. A 144,2 x 70,4 x 8,9 milliméteres házban lakó telefon egyébként 146 grammot nyom, így a súlyán sem igazán érződik az izmos telep. A színvilágát tekintve feketében és fehérben lesz hazavihető.

A ThL 5000 egyelőre csak a hazájában, Kínában vásárolható meg, de remélhetőleg más forgalmazók által szélesebb körben is elérhetővé fog válni. A készülékért cserébe 300 dollár kell kifizetni, ami egyáltalán nem vészes figyelembe véve a különleges és erős akkumulátort.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward