The Witcher 3 - kiadók nélkül jobb

A CD Projekt társalapítója szerint ma már sokan tudnak jó játékot készíteni, azonban nagyon nehéz kitűnni a tömegből, és ebben a kiadók sem segítenek.

The Witcher 3 - kiadók nélkül jobb

Marcin Iwiński, a CD Projekt társalapítója szerint soha nem volt még ilyen könnyű belevágni a játékfejlesztésbe. Rengeteg eszköz érhető el olcsón, és számos platform lehetőséget nyújt arra, hogy a fejlesztő saját maga adja ki a játékát. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy jóval nehezebb kitűnni a tömegből, így a fejlesztőknek nem csak a játék minőségére kell koncentrálnia, hanem el is kell tudnia adni azt.

"A készítőknek bele kell kalkulálniuk, hogy felmutatható, látványos dolgokat tegyenek a kirakatba, és beszéljenek a termékükről. A legfontosabb persze, hogy a játék jó legyen, de ha ez megvan, akkor át kell juttatni az üzenetet. A manapság jellemző információs dömpingben ki is kell tudni tűnni a tömegből."

Ha valamiben, hát ebben van tapasztalata a CD Projektnek. Míg az első Witcher esetében szükség volt egy kiadóra a játék befejezéséhez és a terjesztés kivitelezéséhez (hiszen akkor a digitális platformok még nem voltak ilyen népszerűek), és a második résznél a konzolos verziók miatt, addig a harmadik epizódot gyakorlatilag önmaga adja ki a stúdió.

Iwinski szerint ez rendkívül sok kihívással jár, ugyanakkor a "jutalom" is nagy lehet. "Ha növekedni akarsz és jól akarod csinálni a dolgokat, akkor magadnak kell csinálnod, szerintem ez az egyetlen járható út" - mondta. Ráadásul a PC-ről konzolokra ugrás sem mindig egyszerű. Az úriember szerint az Xbox One és a PS4 remek, és nagyon egyszerű velük dolgozni, míg például a The Witcher 2-t rendkívül nehéz volt belepréselni az Xbox 360-ba. Ugyanakkor szerinte a PC-s közönség megbocsátóbb, mint a konzolos: "A konzolos közönség nem nézi el, ha nem működik egy-két gomb, vagy nem úgy, ahogy megszokták, vagy ha valami nem stimmel a kezelőfelülettel. Ez persze kemény dolog, de ha ezeket jól megcsináljuk, akkor abból a PC-s verzió is profitál".

Ami a kiadást és terjesztést illeti, a CD Projekt sikere itt már nem volt töretlen, próbáltak Magyarországon és Csehországban is új irodát nyitni, egyik sem sikerült úgy, ahogy szerették volna. Ehelyett gondos megfontolás után inkább partnereket választanak a terjesztéshez minden országban, olyanokat, akik jól értik a helyi viszonyokat és közönséget.

Ami pedig a kiadókat illeti: míg az első Witchernél szinte lehetetlen volt minden fontos piacon jelen lenni nélkülük, addig ez ma már nagyon is lehetséges. Azonban még ennél is fontosabb, hogy a játék pozitív tulajdonságait, egyediségét a készítőknek kellene kommunikálnia, nem a kiadóknak: "Vannak jó kiadók és vannak rosszak, de csak a fejlesztő ismeri a teljes képet. A fejlesztőké az eredeti vízió, és bennük ég a rajongás tüze. Ha az üzeneted továbbítására egy harmadik felet használsz, akkor elveszted az üzeneted lényegének felét. Ha egy nagyobb céggel szerződsz le, akkor akár két réteg is lehet közted és a játékosok között. Eredetileg mi is úgy gondoltuk, hogy a sokak által mágikusnak tartott utat választjuk a siker felé az ügynökségeken, kiadókon és partnereken keresztül. De ez csak mítosz, és 9-ból 10 alkalommal csalódás lesz a vége".

Nem lesznek konzol exkluzív tartalmak

Manapság egyre nagyobb divat, hogy a különböző konzolokra különböző exkluzív tartalmakat ígérnek a készítők. Iwinski számára azonban fontos, hogy minden játékos úgy érezze, egyenlőként tekint rájuk a stúdió, ezért egyik konzolgyártónak sem ígértek exkluzív dolgokat. Az úriember ugyanakkor utalt rá, hogy a The Witcher 3 feltűnik majd valamelyik platformgazda sajtókonferenciáján.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward