The LEGO Movie Videogame – Everything is special... vagy nem?

Feldolgozást kapott a nagysikerű LEGO-film, de sajnos hagy némi kívánnivalót maga után.

The LEGO Movie Videogame – Everything is special... vagy nem?

1. oldal

A The LEGO Movie Videogame több szempontból is különlegesnek számít az egyébként eléggé egy kaptafára készülő LEGO-játékok között. Először is az alapot ezúttal élőszereplős filmek helyett eleve egy legós film szolgáltatja, így ebből a szempontból közelebb áll egy hagyományos filmadaptációhoz – ez pedig a játékvilágban nem sok jóval kecsegtet. Tudjuk, hogy az ebben a kategóriában induló programok milyen színvonalat képviselnek általában. Szintén nem adott túl sok bizakodásra okot az, hogy alig négy hónap telt el az előző LEGO-játék, a(z egyébként kiváló) Marvel Super Heroes után, és bár nem ismerjük a fejlesztés körülményeit, ebből a tényből következtethetünk arra, hogy sokkal jobban szorította a csapatot az idő, mint általában. Baljós előjelek tehát voltak, azonban a TT Games még nem adott ki rossz LEGO-játékot a kezei közül – ezek után kíváncsiak voltunk a legújabb alkotásukra.

A Lego kaland című film kifejezetten jó kritikákat kapott mindenhonnan, a mozinézők számára körülbelül ugyanazt az élményt nyújtja, mint nekünk játékosoknak a LEGO-játékok: újraéljük gyerekkorunkat, a kis kockákból épített világ mókáját, a több mint 50 (!) éves dán csoda zsenialitását és sajátos báját, nyakon öntve nagy adag humorral. A története szerint egy egyszerű építőipari munkás a mindennapi életéből kiszakadva elképesztő kaland részese lesz, amint lázadók egy csoportjához kerülve igyekszik lebontani a világok közötti falakat. Útja során megfordul többek között a vadnyugaton, a felhők fölött és a víz alatt is, közben találkozik varázslókkal, robotokkal, de még Batmannel is (vagyis inkább a paródiájával). A játék pedig hűen követi a történetet, átvezetőket vesz át onnan - bár a film ismerete nélkül itt-ott kicsit sutára sikerült az elbeszélés. Talán a filmes múlt miatt, de egészen üdítőre sikerült a sztori, a LEGO-játékok közül (nem számítva persze azokat, amik eleve filmekből készültek) talán a legjobb eddig.

A játékmenet alapjaiban hozza a jól bevált sablonokat, egy-két újdonsággal. Az építőipari munkás karakterek nem tudják a hagyományos módon lebontott darabokat újraépíteni, helyette viszont néhány tervrajz összegyűjtésével egy kis minijátékban nagyobb tárgyakat is összerakhatnak. Ez a minijáték talán a legmókásabb újítása a játéknak: gyorsított módon látjuk kialakulni az összerakandó tárgyat, a kép pedig időről-időre megáll, villogva jelzi, hogy milyen darabra lenne szükség, amit egy kör alakú menüben kell megkeresnünk, lehetőleg minél hamarabb. Kapunk még vagy három új karaktertípust, amik közül a legviccesebb a vak varázsló, aki (vaksága okán) olyan helyeken is át mer mászni, amiktől mások megrettennek, miközben vicces megjegyzéseket tesz arról, hogy mennyire biztonságban van. Kapunk egy új hackelős minijátékot is, Pac-Man-szerű pályával, illetve a mester-építés képességet, mellyel meglévő tárgyakat tudunk lebontani és egymásba kombinálni, természetesen előre megadott helyeken és módon.

2. oldal

Az újdonságok lényegében ennyiben ki is merülnek. Ami viszont hiányzik: nincs összefüggő világ, helyette kisebb központi pályákat kapunk, melyeket két történet-mód között járhatunk be. Ráadásul meglehetősen kicsik, így inkább bosszantó tölteléknek érződnek, semmint érdemi játékhelyszíneknek. Valószínűleg pont a kisebb méret miatt ezúttal nincsen térkép sem, se minimap a sarokban, se külön megnyitható normál méretű. A hiányoknál sokkal bosszantóbb az, amiből kevés van: karakterekből és különleges képességekből. Az egész történet során összesen jó, ha 10 karaktert irányíthatunk, és a rendelkezésre álló, használható különleges képességek száma is kevesebb. A pályákon az előrejutás emiatt sokkal unalmasabb, ötlettelenebb, mivel sokszor ugyanazt a pár módszert használjuk, hiányzik az igazi változatosság. Sajnos ez hatványozottan igaz a gyűjthető extrákra, melyek keresgélése a LEGO-játékok talán legszórakoztatóbb eleme. Itt most a szokásos 10 kis „bigyó” helyett mindössze ötöt kapunk pályánként, melyből ha levesszük a már történet módban is simán összeszedhetőket, akkor alig marad néhány, amiért szabadjátékban kell visszatérni, ezzel pedig nagyban csökken e játékmód élvezetessége.

Grafikailag a legnagyobb változást az jeleni, hogy a pályák ezúttal teljes egészében legóból készültek, ami papíron jobban hangzik, mint amekkora jelentősége élőben van. A filmből átvett átvezetők azonban eszméletlen látványosak, így néha keresni kellett az államat. Igaz, ez nem a játék érdeme, de ettől még nem von le semmit az értékéből. A zenék közt számomra több idegesítő darab is akadt, különösen a fájóan fülbemászó, zenés-táncos részeket szerettem volna elfelejteni (a főcímdal Everything is special pedig rövid távon az idegeimre ment, de ezzel lehet kisebbségben vagyok a netes fórumokat nézegetve), míg a szinkron néhol jól, máshol kevésbé jólesett füleimnek.

3. oldal

Mindent összevetve a The LEGO Movie Videogame sajnos közelebb áll a filmadaptációkhoz, mint az igényes LEGO-játékokhoz. Érezni rajta a rövid fejlesztési időt, kevesebb, összecsapottabb a korábbi részeknél mind a képességek, mind a gyűjthető extrák tekintetében, valamint a változatosság is csökkent. Az sem tesz jót neki, hogy hiányzik a „nahát, ez a szereplő és helyszín milyen mókásan fest legóból összerakva!”-érzés. Még mindig benne van viszont a jól megszokott báj, és a humor is bőven hozza az elvárhatót (bár ha láttad a filmet, akkor azért sok poén ismétlés lesz), családi szórakozásnak akár a film után, akár attól függetlenül továbbra is beválhat. Az eddig hozott általánosan magas színvonalat azonban most nem tudta elérni, pláne összevetve a három-négy hónapja megjelent, nagyon jól sikerült Marvel Super Heroes-zal. Így hacsak nem vagytok LEGO-fanatikusok, akkor inkább amazt ajánlom. Ettől még persze nem kell siratni a LEGO-játékok sorozatát, egy baklövés mindenkinek megengedhető, a LEGO Hobbittól viszont magasabb színvonalat várunk!

Platformok: PC, Nintendo 3DS, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii U, Xbox 360, Xbox One

Tesztelt platform: Xbox 360

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward