Tetkó miatt perelik a THQ-t

Pereli az eredeti művész a THQ-t az UFC Undisputed egyik harcosán látható tetoválás miatt.

Tetkó miatt perelik a THQ-t

Chris Escobedo tetoválóművész, az Arizona Elite Tattoo szalon tulajdonosa beperele a THQ-t, mert úgy gondolja, hogy a cég az ő engedélye nélkül használt egy általa tervezett oroszlános tetoválást az UFC Undisputed 2010 és az UFC Undisputed 3 játékokban, a fenti két címben szerepel ugyanis az MMA harcosa, Carlos Condit, akin a tetkó található. Escobedo arra építi az ügyet, hogy annak ellenére, hogy műalkotása egy ismert híres figura bőrét díszíti, a tetoválás dizájnjának szerzői joga még mindig az ő tulajdonát képezi, hiszen az ő nevére van bejegyezve, és sohasem adta át a jogokat Conditnak.

Mivel az engedélye nélkül alkotta újra digitálisan a tetkót, a THQ feltehetően megsértette Escobedo szerzői jogait. A periratokban az is szerepel, hogy Condit digitális képmásának használata a THQ weboldalán szintén sérti a művész jogait. Escobedo a THQ által okozott károkért kompenzációként pénzbeli kártérítést követel, akárcsak mindazért a nem jogosan megszerzett haszonért, melyhez a cég jutott azáltal, hogy jogtalanul használta művét. Escobedo azt állítja, hogy nem egyezett volna bele a tetoválás digitális újraalkotásába, ha megkereste volna a THQ, hacsak nem ajánlottak volna fel neki ezért valami szép összeget.

Bármennyire is erőltetettnek tűnik az eset, Escobedonak nagy esélye van, hogy megnyerje a pert, a törvény szerint a tetoválás tulajdonosa ugyanis valóban annak alkotója, hacsak nem írnak alá valamilyen külön szerződést erről. A Másnaposok 2 (Hangover 2) film alkotói hasonló helyzetben találták magukat mint a THQ, ők a Mike Tyson arcán található tetoválást szerepeltették engedély nélkül a filmben, azonban peren kívüli megegyezéssel el tudták simítani az ügyet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward